Piercing i munnen kan skada tänderna

Håltagning - så kallad piercing - i tungor och läppar är populärt bland ungdomar, men smyckena kan skada tänderna allvarligt.
Det kommer fler och fler rapporter om slitna framtänder och skadat tandkött orsakat av smycken i munnen, säger Tandläkare Per Vult von Steyern som är ordförande i Sydsvenska tandläkarsällskapet. - Vi ser slitage på framtänderna, sprickor och tänder som tuggas sönder men även skador på tandkött och ben. En liten kula på tungspetsen - eller en ring i läppen - snyggt tycker en del äckligt säger andra, farligt säger tandläkaren. Enligt en amerikansk studie som presenterades i år drabbas 50% av de som är piercade i munnen av skador på tandköttet eller tänderna. Stefanie Rosengren har en liten stålblomma i tungan - och hon lät pierca sig i tungan, väl medveten om riskerna - Nej, jag försöker undvika att pilla på den och jag slår sällan i mina tänder, säger hon. Det är framför allt yngre som piercar sig i munnen och därmed är det de som drabbas av slitna tänder, tandlossning och skador på tandköttet som kan vara bestående.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".