Länsstyrelsen går på krogen

Länsstyrelsen har tidigare testat om krogar i Malmö serverar kraftigt berusade personer. Nu har myndigheten undersökt ett hundratal restauranger och barer i hela Skåne.

I den nya studien är Malmö inte med. 101 krogbesök i 32 skånska kommuner har genomförts och inom några veckor kommer Länsstyrelsen att presentera resultatet. 

Efter ett inövat schema har skådespelarna uppträtt kraftigt berusade. Till exempel har de halkat med armbågen och med en observatör vid sidan beställt alkohol för att se hur barpersonalen hanterar det.

Enligt lagen ska servering av alkohol ske med återhållsamhet och inte leda till olägenheter i fråga om nykterhet. I praktiken är det då förbjudet att servera alkohol personer som är kraftigt berusade. Länsstyrelsen vill undersöka hur detta efterlevs. Syftet med studien är att se och registrera, inte att tillrättavisa krögarna.  Vilka krogar som fått besök kommer inte att avslöjas i studien.

Metoden att använda skådespelare utvecklades i mitten av 90-talet i Stockholm och har använts där och även i Malmö förra vintern. Då stod de sig bra i jämförelse med andra orter. Åtta av tio skådespelare nekades alkohol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".