Dunkers kulturhus kameratillstånd överklagas

Justitiekanslern har överklagat det tillstånd som Dunkers kulturhus i Helsingborg fått för att kunna använda övervakningskameror i sina lokaler.
Motiveringen är att man vill värna den personliga integriteten. Men enligt kulturhusets chef Niels Righolt måste man ha kameror för att kunna hålla en hög kvalitet på konsten. - Om man ska låna eller hyra in signigfika konstverk från andra museer i världen ställs det ofta krav på att det ska finnas övervakningskameror och inte bara vakter i lokalen. Niels Righolt menar också att många internationella försäkringsbolag ställer samma krav. Det är 17 kameror som Dunkers kulturhus vill placera i rummen där besökarna rör sig. Niels Righolt säger sig förstå Justitiekanslerns synpunkter om att kameror är ett hot mot integriteten men tycker det vore ett slag mot det svenska konstlivet om tillståndet drogs in. - Ett överklagande skulle definitivt drabba vår verksamhet och Svenskt kulturliv skulle förlora en del av sitt renommé, säger Niels Righolt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista