Fjäderfäutställning rysk roulett i sjukdomstider

Utbrottet av Newcastlesjukan i Danmark har fått arrangören Österlens Fjäderfäklubb att ställa in helgens Fjäderfäutställning i Svenstorp.
Omkring 100 000 fåglar i ett 50-tal olika besättningar kommer att avlivas Länsveterinären Pia Törnkvist är nöjd över att utställningen ställs in. - Ja, i nuläget bedömer vi det som rysk roulett att genomföra utställningen, säger hon. Myndigheterna kan inte förbjuda utställningar men i samråd med fjäderfäklubbarna kan man, enligt Pia Törnkvist avråda från utställningar. Newcastlesjukan innebär en plågsam död för drabbade fåglar. Den första symtomen på att en fågel drabbats är att den slutar äta, blir förkyld och får kraftig diarré. Därefter drabbas fågeln av förlamning i vingar och ben och kramper som slutligen leder till döden. Även vilda fåglar kan få av Newcastlesjukan, vilket innebär att sjukdomen kan spridas över nationsgränserna, även om sjuka tamfåglar i drabbade områden avlivas. - Dom flesta utbrott kommer just från vilda fåglar som tagit med sig sjukdomen utifrån, säger länsveterinär Pia Törnkvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".