Friåret populärare än väntat

Intresset för friåret är fortfarande högt i Lund. Det har nu gått sex månader sedan försöket infördes i kommunen och den arbetsgivare som har fått bäst gehör är just Lunds kommun.
- Vi har haft 182 ansökningar från anställda i Lunds kommun och av dem har 100 kunnat få ledigt, det är fler än jag väntade mig, säger Lars Hansson, personaldirektör på Lunds kommun. Många av dom som tagit ett friår är lärare eller vårdanställda, något som förvånar Lars Hansson. - Det är ju inte så lätt att hitta vikarier inom dessa områden och det har varit problem med anställningar där det krävs särskild behörighet eller legitimation. Friåret innebär att den som har jobbat minst två år ska kunna ta ledigt i upp till ett år och att en arbetslös person ska rycka in i stället. Förutsättningen är att arbetsgivaren säger ja och att arbetsförmedlingen kan hitta en lämplig arbetslös ersättare. Den som är friårsledig får en ersättning på 85 procent av arbetslöshetsersättningen. Det innebär att den som är friårsledig, efter höjningen taket för a-kassan vid halvårsskiftet, kan få maximalt 620 kronor om dagen under de första 100 dagarna. Därefter kan det bli maximalt 578 kronor om dagen. Vikarien som anställs i stället för den som är friårsledig ska ha avtalsenlig lön och andra anställningsvillkor som gäller hos arbetsgivaren. Förutom Lund är det elva kommuner som på prov fått införa friår: Botkyrka, Gällivare, Göteborg, Hultsfred, Hällefors, Katrineholm, Landskrona, Piteå, Strömsund, Västerås och Åmål. Försöksverksamheten med friår startade den första februari i år och ska pågå till och med år 2004. En formell utvärdering kommer i början på hösten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".