Akut brist på röntgenläkare i Lund

Det råder akut läkarbrist på röntgenavdelningen för bukorgan, hjärta och lungor på universitetssjukhuset i Lund, vilket bland annat innebär att patienter kan få vänta i upp till fyra veckor för att få veta om de har cancer.

- Vi har möjlighet att göra undersökningar, vi har möjlighet att använda vår apparatur men det är det att få fram svaret, att få dem bedömda. Det är där vi har flaskhalsen. Vi är för få läkare som kan göra detta, säger Peter Hochbergs som är versamhetschef för bild- och funktionsdiagnostikcentrum i Lund.

Hela sju av åtta röntgenläkare slutar på avdelningen. Enligt Peter Hochbergs beror det bland annat på en överbelastad arbetssituation och på att lönerna är högre på andra håll. För att få bukt med problemen får man låta läkare från andra delar av regionen göra jobbet, samtidigt som man försöker rekrytera nya läkare.

Reporter Frida Leander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".