Fler tecknar försäkring mot fortkörningsböter

Sedan böterna för fortkörning höjdes den 1 oktober är det allt fler som tecknar en så kallad försäkring mot fortkörningsböter. Det här är inte olagligt, men ytterst olämpligt, menar polisen.

Böterna för de som åker fast för fortkörning har höjts rejält och det är något som bolagen som sysslar med försäkringar mot fortkörningsböter dragit stor nytta av. Ett av företagen är Anders Jakobsson delägare i och han säger att antalet som tecknat en försäkring i hans firma har ökat med flera hundra procent de senaste månaderna.

- Tidigare var det många unga män som tecknade en försäkring, men nu är det både män och kvinnor i alla åldrar som gör det, säger Anders Jakobsson.

Det är lagligt att sälja den här typen av försäkringar. Men det är inget som gör polisen glad.

- Hastigheten är en av de stora bovarna i dramat när det gäller antal döda och skadade i trafiken och att då teckna försäkring som ger individen en slags teckning att köra för fort det tycker jag är olämpligt, säger Erling Andersson, tillförordnad chef för trafikpolisen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".