1 av 2
Anki Lidén, Liv Mjönes och Jonas Karlsson i Avd. 31. (Foto: Mattias Ahlm, SR Foto)
2 av 2
Erik Lindhé (Foto: Magnus Berg/Radioteatern SR)

Avdelning 31

av Erik Lindhé.

I rollerna: Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Anki Lidén, Eva Fritjofson, Erik Johansson, Göran Ragnerstam, Lena T Hansson, Erika Höghede, Per Burell.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip.
Dramaturg, producent: Magnus Berg.
Regi: Håkan Lindhé.

Efter ett misslyckat självmordsförsök hamnar den duktiga studenten Agnes (Liv Mjönes) på en sluten psykiatrisk avdelning. Där blir hon snabbt en spelyta för en maktkamp mellan överläkaren (Anki Lidén) och den unge idealistiske mentalskötaren (Jonas Karlsson). Och medan striden om principer pågår blir Agnes allt sämre.

Med unik inblick i den svenska psykiatrin har dramatikern Erik Lindhé utan pekpinnar gjort en komplex lägesbeskrivning av slutenvården där personal, patienter och anhöriga ska kunna känna igen sig. ”Jag vill lyfta fram de dilemman inom svensk psykvård som man dagligen måste handskas med där.” säger Erik Lindhé och fortsätter ”Jag vill visa att just så här svårt är det när man jobbar med själar och inte med brutna ben. Det är en realistisk skildring av den slutna psykvården som den ser ut idag, och den ger inte en överdriven bild av verkligheten, snarare tvärtom. Det finns scener jag har sett som ingen skulle tro på om jag hade med det i en pjäs...”

Pjäsen regisseras av Eriks bror Håkan Lindhé, som vanligtvis arbetar med film och TV. ”Att göra radioteater var bland det roligaste jag gjort på länge. Särskilt när det var med en så angelägen text som den här.” säger föreställningens regissör Håkan Lindhé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".