August Strindberg med ett par av barnen. (Foto: TT)
1 av 2
August Strindberg med ett par av barnen. (Foto: TT)
Strindberg med ett par av barnen (Foto: TT)
2 av 2
Strindberg med ett par av barnen (Foto: TT)

Om Radioteaterns uppsättning av Fadren

av Magnus Lindman

Ur Radioteaterns arkiv: Fadren är en av Strindbergs mest spelade pjäser, spridd över stora delar av världen. På Internet finns 500 träffar, bl a en teater i Hong Kong som vill ha förslag på hur man ska lösa problemet med att kasta en fotogenlampa i väggen varje föreställning. Säger man Strindberg, är det just kastade fotogenlampor eller ryttmästare i tvångströjor många ser framför sig. Men framgången blev inte omedelbar.

Strindberg skrev pjäsen i början av 1887. Som så ofta var fallet när han var inspirerad, gick arbetet raskt. Tre veckor, så var stycket klart. Fadren var tänkt som en första del i en triologi med Kamraterna som del 2. Del 1 skulle skildra ''Fadren och Bertas barndom''. Under denna tid rådde det närmast krig mellan Strindberg och hustrun Siri von Essen och den s k kvinnoliga som han ansåg stod bakom henne. Giftas, som just publicerats, hade lett till att Strindbergs kvinnosyn attackerades från olika håll. Sedan januari 1887 är han bosatt i Bayern, och miljöbytet stärker honom. Han befinner sig ''äntligen i ett land där patriarkat och manslem hållas ihelgd och vördnad''. Med sedvanlig strindbergsk iver studerar han psykiatrisk populärlitteratur. Han skriver till Heidenstam: ''Har nu en hel del vansinnighetslitteratur, varav framgår att alla mänskor utom läkaren äro tokiga''. Strindberg rasar mot ''Ibsens och systrars skändliga angrepp på mannen''. Han är besatt av tankar på hustruns otrohet. Det är inte konstigt att han talar om ''branden'' i sin hjärna - ''Mitt huvud snurrar och stannar aldrig''. Han har planer på att skriva flera pjäser samtidigt, skapandet är intensivt.

När Fadren är färdig möts den av oförståelse. Den refuseras från såväl teatrar som förlag, precis som Marodörer (som senare blev Kamraterna). Han försöker på olika sätt placera pjäsen, men lyckas inte ens slumpa bort den. Fadren anses alldeles för omskakande och dyster. Till sist kommer den ut på ett litet förlag i Helsingborg, men kritiken i de svenska tidningarna blir hård. Man talar om kränkande misstankar mot kvinnor, råa uttryck, hädelser, sjuklig inbillning. Men Ibsen är mer positiv, han skriver i ett brev att han har blivit gripen av författarens ''våldsamma kraft''.

Var skulle pjäsen sättas upp? De svenska teatrarna var ljumma, men i Köpenhamn fanns Casino-teatern. Där ville direktören bjuda på något annat än den gängse sångspelsrepertoaren, och valet föll på Fadren. Strindberg var medveten om att en del saker i pjäsen kunde verka stötande, och gav översättaren och Georg Brandes, som var rådgivare vid uppsättningen, fria händer att göra nödvändiga ändringar och strykningar. Strindberg befinner sig i ett närmast upplöst tillstånd före premiären. Äktenskapet håller på att haverera helt, och han har påbörjat En dåres försvarstal.

Urpremiären äger rum den 14 november 1887 och blir trots allt en framgång, både publikt och i pressen. Nu ökar trycket på svenska teatrar att sätta upp pjäsen, och den svenska premiären sker den 12 januari 1888 på Nya teatern i Stockholm. Mottagandet blir något blandat, men betydligt mer postitivt än vad man kunnat vänta. Ingen förblir oberörd. Aftonbladet skrev att ''bilfallsyttringarna voro efter varje akt både stormande och långvariga - ehuru långt från enhälliga''.

Strindberg var själv medveten om att han hade skrivit en ''modern'' pjäs. Karl Warburg skriver i sin recension av bokutgåvan 1887 att ''med all sin sorgliga stämning gör hans stycke nästan en tragikomisk verkan, så starka äro överdrifterna.'' Något som i hög grad pekar fram mot vår tids dramatik och som gör att Fadren tillhör de tidlösa tragedierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".