1 av 4
Inspicient under arbete med När Lill-Olle fick höra julottan 1926. (Foto: SVT Bild)
2 av 4
SvD
3 av 4
SvD
4 av 4
Erhard Bäckström

Julpjäs i radio gjorde Adolphson till pionjär

När det nya bolaget Radiotjänst startade sin verksamhet i januari 1925 fanns redan radioteater - men ingen nyskriven svensk radiodramatik.

I november 1925 utlyste därför Svenska Dagbladet (som var delägare i Radiotjänst) en tävling med ett förstapris på ”500 kronor för den bästa svenska sketchen för radio”.
Deltagarna fick tre veckor på sig och på nyårsaftonen 1925 tillkännagavs resultatet. Två förstapristagare hade utsetts: en etablerad författare, Erhard Bäckström, vars pjäs hette Den persiska mattan, och debutanten Edvin Adolphson med En jul i ödemarken eller Hur Lill-Olle fick höra julottan.

Bäckström skrev aldrig mer dramatik, däremot åtskilliga romaner som Clary gifter sig och Clary skiljer sig under det tidiga 30-talet. Adolphson var redan lite känd och med en stor karriär framför sej som skådespelare och regissör. Just 1925 hade han både landsortsturnerat med sin blivande fru Harriet Bosse och varit aktör och regissör hos Ernst Rolf.
De två segrade ”radiosketcherna” sändes förstås i radio, Bäckströms 1 februari 1926 och Adolphsons på självaste juldagen samma år. Bägge regisserades av den legendariske Olof Molander, sedermera även chef för Dramaten. Bäckström skrev en konventionell pjäs som ursprungligen kan ha varit tänkt för scenen, Adolphson frossar i ljudeffekter och låter rentav en radioapparat spela en huvudroll.


En så ohöljd radioreklam är svår att motstå. Originalet finns inte bevarat (ingen radioteater kunde spelas in före 1931) och Radioteatern i Göteborg såg det närmast som sin plikt att göra en nyinspelning av både den och Bäckströms pjäs.
Tala om radiohistoria! De båda pjäserna ingick i Tävlingen som sändes under julhelgen 2002. Programmet gav dessutom bakgrunden till denna ”radiosketchtävling”, genom samtida tidningsartiklar och intervjuer med släktingar till de bägge författarna. Och inte minst fanns Edvin Adolphson själv med - med sin egen röst ur radioarkivet, om detta pionjärverk 1925 och vad det betydde för hans karriär, och med ett kapitel ur sina memoarer.

Skådespelare i den nya versionen av Den persiska mattan var Iwar Wiklander, Birgitta Ulfsson och Inger Hayman. I den nya versionen av En jul i ödemarken spelade Mirja Burlin och Sven-Åke Gustavsson mor och far, Karl Sundström barnet och Iwar Wiklander/Kent Andersson ringarna. Dessutom medverkade en häst, en hund och en flock vargar. 


Håkan Sandblad,
regissör och producent

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".