Willy Kyrklund (Foto: Anders Roth)

Willy Kyrklund

Radioteatern ger två föreställningar som är dramatiseringar av två prosaböcker som hans läsare ofta återvänder till, Solange och Mästaren Ma, båda utgivna i början av femtiotalet. Samt Bilderna vandrar igenom oss som vågor genom vatten Där Willy Kyrklund själv läser passager ur flera av sina verk.

Solange handlar om Solange som lever i ett alltmer slentrianmässigt äktenskap med den kyligt rationelle Hugo. Men vem vet egentligen vilka drömmar den på ytan sträve kontorsarbetaren bär inom sig… I titelrollen som Solange hörs Margaretha Byström och musikern Bjarne Löwdin hörs i rollen som maken Hugo. Föreställningen hade sin premiär på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm i regi av Eva Gröndahl. Samma ensemble gjorde radioversionen av uppsättningen.

Mästaren Ma gavs ut 1952 av en författare, just över 30 år gammal. Mästaren Ma är inte något skådespel ursprungligen. Utan ges i Radioteatern i en dramatisering av föreställningens regissör Karl Dunér. En dramatisk form finns ändå från början i boken med dess tre röster. Titelrollen Mästaren Ma är kinesisk vishetslärare i en förfluten dynasti. Han har inte mycket gemensamt med konfucianismens uppbyggliga statsfilosofer. När Ma en gång tillfrågas vilket ord som vore kärnpunkten i hans filosofi svarar han att intet sådant ord finns men att det som kommer närmast är vanmakten. En vishet av Mästaren Mas slag blir föga framgångsrik i en värld av politiskt maktspel och slutligen inbördeskrig. Till sist försvinner han tydligen från denna planet i en svartlackerad stol med drakornament, slungad ut i rymden med hjälp av ett kinesiskt fyrverkeri. Kvar är hans yttranden vilka kommenteras av bokens två övriga roller: dels den ordningsamme och korrigerande Li och dels den mer jordiska och konktreta hustrun Yao. Deras versioner är oftast motstridiga. Bakom dem finns Mästaren Ma eller de ord som finns kvar.

Bilderna vandrar igenom oss som vågor genom vatten är en musikalisk-litterär händelse skulle man kunna säga. Willy Kyrklund läser passager ur flera av sina verk - och det gör han ihop med musikern och kompositören Sten Sandell som improviserar på flygel.

Sedan Willy Kyrklunds debut med novellsamlingen Ångvälten 1948 har han givit ut en rad prosaverk och skådespel som fått honom att räknas som en av våra allra främsta författare. Ett starkt intresse för hans författarskap kan märkas bland unga läsare och bibliotekens utlåningssiffror är stigande vad gäller hans böcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".