Radioteatern - Februari 2009

Fredag 6 februari 19.03
Bang
En föreställning om karriär, krig och kärlek, byggd på artiklar, anteckningar och kåserier av journalisten Barbro Alving, signaturen Bang. Dramatisering: Agneta Wallin och Judith Hollander. I rollen som Bang: Agneta Wallin. Regi: Judith Hollander. Vi kommer nära både Barbro Alvings tid och henne själv: Hon rapporterar från Hitlers olympiad i Berlin men också i dagböckerna om sitt liv som ensamstående mor i journalistikens manliga värld.
(Från 2006. Repris 8/2 20.03, 14-15/2 ca 00.10)

Före föreställningen: Barbro Alving, radioröst. Red: Håkan Sandblad.

Efter föreställningen: Mer Barbro Alving från SR Minnen.


Lördag 7 februari 13.30
Hökarängen
Del 1 av 2.
Manus och regi: Martin Jonols.
Med bl a: Johan Paulsen, Regina Lund, Leif Andrée.
Vad har hänt? Flickvännen gör plötsligt slut mitt på gatan. Hon stod tydligen inte ut med ditt söndersplittrade koketta självsliv. Och du måste flytta ut till Hökarängen. Hur har du tänkt samla ihop spillrorna av ditt liv?
(Från 2006. Repris 9/2 19.03, 15-16/2 01.00)


Fredag 13 februari 19.03
Magasinet
av Erland Josephson.
Med: Erland Josephson, Per Myrberg, Anna Björk, Örjan Ramberg, Ingvar Kjellson och Mira Vierth.
Regi: Anders Carlberg.
I ett rum någonstans mellan liv och död sitter en handfull människor och nöter på varandra med ord, den ene mer välformulerad än den andra. Det är Greven, Baronen, Juden, Damen och Flickan. Så småningom uppenbarar sig också Prästen. Och med honom ett nytt ämne att hugga sina verbala tänder i.
(Från 2006. Repris 15/2 20.03, 21-22/2 ca 00.15)

 Efter föreställningen: Oss kolleger emellan. Erland Josephson läser skådespelarminnen


Lördag 14 februari 13.30
Hökarängen
Del 2 av 2.
Manus och regi: Martin Jonols.
Med bl a: Johan Paulsen, Regina Lund, Leif Andrée.
Vad har hänt? Flickvännen gör plötsligt slut mitt på gatan. Hon stod tydligen inte ut med ditt söndersplittrade koketta självsliv. Och du måste flytta ut till Hökarängen. Hur har du tänkt samla ihop spillrorna av ditt liv?
(Repris 16/2 19.03, 22-23/2 01.00)


En hyllning till den nyligen avlidna danska poeten Inger Christensen.

Fredag 20 februari 19.03
En kväll på Kongens Nytorv
av Inger Christensen. 
Översättning: Nenne Runsten.
Med bl a: Marie Göranzon, Peter Harryson, Åke Lindström, Torsten Wahlund, Arne Källerud.
Regi Staffan Olzon.
I Köpenhamn fanns människa, som hade råkat i stor nöd på grund av en dröm. Under sin hopplösa kamp att förstå denna dröm hade han förlorat sitt arbete, sin familj och sina vänner och var som han själv sa på god väg att mista förståndet, om han inte snart kom på det klara med sin dröms betydelse, så att han kunde handla därefter.
(Från 1976. Repris 22/2 20.03, 28/2-1/3 ca 00.15)

 Efter föreställningen: En intervju med Inger Christensen av Britt Edwall med ny introduktion och smakprov ur Ett ohört spel av Magnus Berg.


Premiär!
Lördag 21 februari 13.30
Flyktfåglar
fritt efter Slawomir Mrozeks Emigranterna.
Med: Zeljko Santrac, Karin Lithman, Alexander Karim.
Bearbetning: Maciej Kalymon.
Regi: Maciej Kalymon & Dag Norgård.

Flyktfåglar är ett kammarspel, med mycket svart humor men också mycket allvar. I pjäsen möter vi två flyktingar som gömmer sig i en liten lägenhet någonstans i Malmö. Med hatkärlek för varandra försöker de fira helg tillsammans när de plötsligt får de ett oväntat besök.

Maciej Kalymon, regissör: ”Tanken har varit att uppdatera och modernisera den gamla pjäsen. Jag har velat göra en rå och skitig raidiopjäs, där alla inte talar klar, tydlig och riktig svenska. Utan istället förstärka och våga var ”otydlig” i språket, ibland för att på så vis närma oss något mer autentiskt och oförställt. På så vis har pjäsen blivit mer oslipad men också mer grym. Det var till exempel viktigt att skådespelarna inte bara satt ner vid en mikrofon och läste manuset upp och ner. Utan vi byggde upp ett rum där de kunde spela ut hela pjäsen, sen gömde vi mikrofoner runt om hela rummet så att de kunde fritt röra sig utan att behöva tänka på tekniken. De fick också ha på sig kläder som passade deras karaktärer.”
(Från SR Malmö. Repris 23/2 19.03, 1-2/3 01.00)


Premiär!
Fredag 27 februari 19.03
På spaning efter den tid som flytt
av Marcel Proust i översättning av Gunnel Vallqvist.
En dramatisering i två delar av Magnus Florin.
Med bl a: Hannes Meidal, Julia Dufvenius, Lil Terselius och Gunnel Lindblom.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi: Anders Carlberg.

Del 1. Marcel - vår författare och huvudperson - ligger på sitt yttersta. Gestalter från hans liv, hans bok, träder fram. I hans tankar är den unga kvinnan som han träffat vid havet, Albertine, systerdotter till kanslirådet vd ministeriet för offentliga arbeten.
I Marcel Proust mäktiga romansvit träder vi in i en svunnen värld: Paris salonger, den eleganta badortens caféer och lantgodsens lummiga parker.
(Repris 1/3 20.03, 7-8/3 00.10 ca)

 Efter föreställningen: Ur Marcel Prousts korrespondens, red: Anders Carlberg.


Lördag 28 februari 13.30
Mark
Av Erik Lindhé
Med: Thérèse Brunnander, Peter Viitanen.
Regi: Anders Carlberg.
Den unge sonen har bestämt sig. Hans flickvän uppmuntrar honom. Det är bara hans mor som inte vill att han ska gå ut i kriget. En föreställning från 2006.

 Mellan föreställningarna:
Samtal med dramatikern Erik Lindhé.
Magnus Florin träffade Erik Lindhé för ett samtal 2006. 

Kvart i
av Erik Lindhé.
Med: Börje Ahlstedt, Tobias Hjelm.
Regi: Stig Larsson.
På färjeterminalen träffas far och son, som avtalat, för en stunds samvaro innan sonen ska resa. Men pappan har missuppfattat den uppgjorda tiden för mötet och kommer en kvart för sent. Den knappa tid som återstår räcker nätt och jämnt till för att reda ut pappans sena ankomst och hur många minuter de har på sig innan färjan går. Föreställningen blir en lätt absurd miniatyrstudie i den ångestfyllda och valhänta relationen mellan en åldrande förälder och ett vuxet barn. En föreställning från 2004.

(Repris 2/3 19.03, 8-9/3 01.00)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".