På spaning efter den tid som flytt (Foto: iStockphoto.com/Scurov)
1 av 2
Marcel Proust (Foto: Scanpix)
2 av 2
Marcel Proust (Foto: Scanpix)

På spaning efter den tid som flytt

Av Marcel Proust  i översättning av Gunnel Vallqvist.
En dramatisering i två delar av Magnus Florin.    

Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.

Regi: Anders Carlberg.

.

Marcel Prousts väldiga romansvit - över tretusen sidor - spelas här upp i två delar om sammantaget ungefär två och en halv timme. Av Prousts över fyrahundra gestalter möter vi ett femtontal. Handlingen utspelas dels i ett pågående ”nu” med den sjuke och kanske döende Marcel i sitt rum, dels i det förflutna ”nu” som utgörs av skeenden i Combray (den lilla stad där familjen vistas vid ledigheter) Balbec, (havsorten där man bor på badhotell), samt Paris (med familjens våning vid Champs Elysées).

Romanens gestalter vakar vid Marcels bädd, eller framkallas av honom för att spela med i hans gigantiska bok. Där är mamma och mormor, familjetjänarinnan Françoise och doktor Cottard, det  högättade hertigparet Guermantes och paret Verdurin (förmögna, av borgerlig härkomst), vännerna Saint-Loup och Swann, ungdomskärleken Gilberte och baron de Charlus, samt flickorna Andrée och Albertine. Albertine, som blir hans stora kärlek, hon som kallas ”Den fångna” och ”Rymmerskan” i två av romanverkets delar.

På spaning efter den tid som flytt är så mycket. En skildring av den subjektivt upplevda tiden. En berättelse om saknadens och minnets skapande och bindande krafter. En etsande skarp vision av hur en epok går i graven och en ny epok föds. En studie i kärlekens och svartsjukans fantasier och förvandlingar, klarsynthet och blindhet. En bok om den oöverstigliga svårigheten att börja skriva en bok - som slutar med den lika oöverstigliga svårigheten att avsluta den.

av Magnus Florin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".