Med örat mot Europa

Med örat mot Europa - en introduktion.
29 min

Lördag 4 april kl 13.30
Med örat mot Europa
Ett samtal om Radioteaterns Europasatsning med Henrietta Hultén, Jasenko Selimovic och Gunilla Abrahamsson.
(Repris 6/4 19.03 samt natt mellan 12-13/4 01.00.)

Skärtorsdag kl 15.03
Tournante
av Inèz du Lac /Petschinka.
Övers: Marc Matthiesen.
Piano: Andreas Taller.
Ljud: Magnus Wallén, Tomas Birnik.
Producent: Erik Lindhé.
Medv: Josefin Ljungman, Michaela Berner, Peter Gardiner, Linda Källgren, Rolf Skoglund, Peter Viitanen, Ambjörn Johansson, Nils Boix - Vives, Göran Ragnerstam, Christian Wennberg, Tom Silkeberg, Simon Berglund, Christoffer von Seth, Ingela Olsson.
Regi: Gunilla Abrahamsson.
Österrikes bidrag till Radioteaterns Europasatsning är pjäsen Tournante. Den 19-åriga Inéz du Lac har blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Tillsammans med journalisten Nicole Bourgonne ger hon sig ut i Paris förorter för att söka upp gärningsmännen - en efter en. Föreställningen  är en ödesdiger resa, ett förtvivlat blodbad där hämnden blir en kompass och våldet en förutsättning för livet.
(Repris: 12/4 20.03. Ett samarbete mellan Venia Videoproduktion AB, Radioteatern SR och ORF Österrike.)

 Efter föreställningen: Bland annat intervju med pjäsens författare Eberhard Petschinka. Producent: Erik Lindhé.

Långfredag kl 15.03
Kärlekskontrakt
av Mike Bartlett.
Övers Mats Kjelbye.
Ljud och produktion: Jan Cruseman.
Med:Angela Kovács Sofia Helin.
Regi: Peter Schildt.
Den unga Emma jobbar på ett företag med väldigt bestämd policy angående de anställdas inbördes relationer. Var går gränsen mellan en romantisk relation och en vanlig vänlig relation – kolleger emellan? Hur ingående får ett företag vara i sin övervakning av sina anställda? Englands bidrag till Radioteaterns Europasatsning är en pjäs i Orwellsk anda om ett företag där en HR-konsult som en modern Syster Ratched à la Gökboet utövar kontroll och förtryck inlindat i medkänsla och människointresse.
(Repris: 12/4 20.33. En föreställning från BBC, Storbritannien.)

Långfredag kl 19:03
Och om bettlare och vägmän
av Susanne Ringell.
Musikarrangemang: Timo Hietala
Ljud:  Saara Fogelholm, Mats Kullman. Inspicient: Camilla Aromaa.
Med: Anna Hulltin, Nina Hukkinen, Anders Larsson, Christina Indrenius-Zalewski, Susanna Ringbom, Sue Larsson, Annika Hansson, Thomas Backlund, Hilkka Östman, Sonja Ahlfors, Ritva Valkama samt Cafévärdinnan i simhallens café.
Regi: Solveig Mattsson.
En vanlig dag i det gamla badhuset i Helsingfors, två väninnor, en handfull bastubadande damer, en massör och en kassörska. Stig in och lyssna på de samtal som utspinner sig här,  just en vanlig dag. En ohämmad lekfull blandning av högt och lågt – schamposorter och tankesaltomortaler.
     Inspelningen har gjorts on location i Georgsgatans simhall i Helsingfors (där nakenbad anbefalles!). Föreställningen belönades med Prix Europa Radio France år 2004.
(En föreställning från den svenska radion, Radio Vega YLE i Finland.)

Långfredag kl 19:56
En sann historia
av Lukiano av Samosata.
Övers: Djordje Zarkovic.
Dramatisering: Jasna Mesaric.
Med: Johan Paulsen, Helge Skoog, Dan Johansson, Carlo Schmidt, Iwa Boman, Mirja Burlin, Magdalena In de Betou och Lennart Jähkel.
Sångaren: Lars In de Betou
Inspelad och mixad i Tailormaid studio av Magnus Bergman.
Regi: Lars In de Betou.
En sann historia är en 2000 år gammal science fictionparodi, en kosmisk skepparhistoria och en hejdlös drift med den tidens rövarhistorier och uppenbart lögnaktiga resebeskrivningar. Lukianos var trött på att vanvettiga skildringar presenterades som upphöjda sanningar för en okritisk publik, historier från främmande länder som handlade om vidunder utan huvuden, åttatåade människor, människor med överläppar så stora att de rullade in sig i dem som i filtar när de sov. Han gav svar på tal med denna snärtiga satir.
(Ett samarbete mellan Hrvatski Radio, Tailormade studio och Radioteatern SR.)

Påskafton kl 15:03
Fru Hegnauer kommer
av Lisa Stadler.
Övers: Marc Matthiesen.
Ljud: Leif Bjärnling.
Prod: Marie Wennersten.
Musik: Malte Preuss.
Med: Peter Viitanen, Sunil Munshi, Lo Kauppi, Nadja Mirmiran, Mira Wiig.
Regi: Åsa Kalmér.
Den här pjäsen handlar om aktiv dödshjälp och den väckte debatt i Schweiz när den hade premiär för några månader sedan.  Även här är frågan aktuell då ca 80% av svenskarna är för assisterad dödshjälp, medan socialministern är emot och inget parti i riksdagen driver frågan. Vi har i medierna fått följa svenskar som åker till Schweiz för att i företaget Dignitas regi avsluta sitt liv för ca 60.000 kronor. 
     I Fru Hegnauer kommer får vi följa en man i 35-årsåldern,Thomas, som är dödssjuk och som nu har samlat sina närmaste kring sig i sitt hem. De sitter med sina kalendrar och försöker hitta en dag då alla kan vara lediga från sina jobb för att vara med när Thomas med professionell hjälp avslutar sitt liv.
(Repris 18-19/4 ca 00.10. I samarbete med DRS1, Schweiz)

Påskdagen kl 15:03
Te och kaka
av Z. Alev Toprakoglu.
Övers: Claire Kaustell.
Ljud: Leif Bjärnling.
Med:  Staffan Westerberg, Hanna Elffors Elfström, Ingar Sigvardsdotter, Gustav Hammarsten, Fredric Thurfell, Anne-Lie Hedin.
Regi: Ludvig Josephson.
Turkiets pjäs handlar om en moderlös liten flicka som vuxit upp med sin morfar i en källarvåning. En dag kommer flickans pappa, som hon inte känner, från London för att ta henne med sig till England. Pjäsens eviga fråga är: hur älskar man en barn bäst?
(En föreställning i samarbete med TRT Radio.) 

Annandag påsk kl 15:03
Mayday
av Veronica Coburn.
Övers: Pamela Jaskoviak.
Musik:  Brian Crosby.
Ljud: Leif Bjärnling, Eric Nyblaeus (SR) Richard Mc Cullough (RTE).
Med: Liv Mjönes, Sverrir Gudnason, Paula McManus, Simon J Berger, Isabel Munshi, Margreth Weivers, Ulf Drakenberg, Bob Magnusson, Camilla Kvartoft.
Bearb, producent, regi, mix:  Magnus Berg.
Dublin, en vanlig lördag i maj. En May day. Jade och Martin ska fira sin ettårsdag, med det lilla de har kvar från socialbidraget. Emma, Sam och Aoife arrangerar en fredlig antiabortdemonstration. Men något händer, och just denna lördag blir inte någon annan lik. Ur natten hörs ett rop – mayday mayday.
     Pjäsen vann det prestigefyllda Prix Europa 2007. Den entusiastiska juryn konstaterade att: ”Något är ruttet i detta land”.
(Producerad i samarbete med irländska radioteatern RTE)

 Efter föreställningen: Intervju med pjäsens författare Veronic Coburn. Producent: Erik Lindhé.

Tisdag 14 april kl 15:03
Kaboom
av Heidi Linde.
Övers: Erik Lindhé.
Ljud: Arne Barca (NRK) Magnus Wallén, Anders Ekelund
Musik: Terje Johannesen.
Medv: Hanna Alström, Andreas Utterhall, Ellen Mattsson, Carl Stjernlöf, Maria Salomaa, Ulrika Hansson samt Erik Lindhé, Christian Wennberg, Ambjörn Johansson, Oliver Wallén, Jesper Malm, Hanna Nyroos, Jacob Isberg, Johanna Wilson, Jens Olin.
Regi, bearb: Gunilla Abrahamsson.
Vad får dig att stanna kvar i en kärleksrelation? Vad får dig att gå? När vet man om man har träffat den rätte? Och vem är det? Författaren Heidi Linde har skrivit ett kärleksdrama med glimten i ögat. En ”romantisk komedi om dammsugning, sex och kärlek”.
(Ett samarbete mellan Venia Video Produktion, Radioteatern SR och NRK.)

 Efter föreställningen: Ett uppsluppet samtal om kärlek vid första ögonkastet med bland andra Paula Mc Manus, Ambjörn Johansson och huvudrollsinnehavarna Hanna Alström och Andreas Utterhall. Producent: Erik Lindhé.

Onsdag 15 april kl 15:03
Bara en vanlig bondjänta
av Marjolein Bierens.
Övers: Per Holmer.
Ljud: Jeroen Kuitenbrouwer, Frida Englund.
Producent: Eric Nyblaeus.
Med: Malena Engström.
Regi, bearb: Gunilla Abrahamsson.
Från Nederländerna får vi berättelsen om en moderlös flicka som sköter hushållet, mjölkar korna, släpper ut getterna och på nätterna utnyttjas av sin far, sina morbröder, sina bröder och kusiner. Efter ett missfall får hon nog, tänder eld på huset och ladan, får mat och pengar som belöning av de kvinnliga släktingarna och reser till storstan...
(Repris 18-19/4 ca 00.10. En föreställning i samarbete med Nederländska NOS)

 Efter föreställningen: Intervju med pjäsens översättare Per Holmer. Producent: Erik Lindhé.

Torsdag 16 april kl 15:03
Underverket
av Christian Lollike.
Övers: Annika Silkeberg.
Med: Isak Hjelmskog, Isabell Sollman, Jimmy Lindström, Minna Treutiger.
Ljud: Jan Cruseman, Helga Pripp, Halfvdan E.
Mix, musik: Halfvdan E.
Producent: Magnus Lindman.
Regi: Anders Lundorph.
Tonsättaren Karlheinz Stockhausen har hävdat att ”terrordådet mot World Trade Center var det största och mest ultimata konstverket någonsin”. Det uttalandet har Christian Lollike tagit  som utgångspunkt för sin pjäs ”Underverket”. Lollike räknas som en av Danmarks mest spännande samtidsdramatiker och väjer inte för tidens kontroversiella politiska och moraliska frågor. ”Underverket” vann Prix Europa 2006 för Danmarks Radio. (Från 2007)

 Efter föreställningen: Samtal kring vad konst egentligen är och vad som händer när verkligheten överträffar dikten. Producent: Erik Lindhé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".