Anna Karenina (Foto: Stina Gullander/SR)
1 av 5
Familjen Bra! (Illustration: Joakim Pirinen)
3 av 5
Familjen Bra! (Illustration: Joakim Pirinen)
En dröm om Sala (Foto: Anders Roth/SR)
5 av 5
Marie Göranzon och Erland Josephson under inspelningen av En dröm om Sala. (Foto: Anders Roth/SR)

Radioteatern - Maj 2009

Radioteatern klassiker presenterar tre storverk ur den ryska litteraturen. Från första maj ända fram till midsommar hörs rasande, regimkritisk och romantisk Radioteater varje fredag! Satsningen inleds med en radioversion av Backa Teaters uppsättning av ”Brott och straff” följt av ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” och ”Anna Karenina”.

Premiär!
Fredag 1 maj 19.03
Brott och straff
Rasande Radioteater i tre delar.
Av Fjodor Dostojevskij. Del 1 av 3
Manus och regi: Mattias Andersson (manusbearbetningen har utgått från en översättning av Hans Björkegren).
Med: Anette Bjärlestam, Mats Blomgren, Pamela Cortés Bruna, Bahador Foladi, Ylva Gallon, Anna Harling, Maria Hedborg, Inger Hayman, Rolf Holmgren, Joel Kinnaman, Jesper Knapp, Bianca Kronlöf, Rasmus Lindgren, Stephen K Lwanga, Sergej Merkusjev, Maryam Moghaddam, Ramtin Parvaneh, Teddy Paunkoski, Laurence Plumridge, Ulf Rönnerstrand, Jill Ung, Kjell Wilhelmsen, Lars Väringer, samt statister.
Originalmusik med Backa Musik, Niklas Eriksson och Killa Clowns.  Annan musik är hämtad från CD-utgivningar med Britney Spears, Division of Laura Lee och Felix da Housecat.
Dialoginspelning, mixning: Rolf Hilton assisterad av Sanna Bergström.
Producent: Christer Ekbom.
Bearbetning, manus och regi: Mattias Andersson.
Det som i romanen beskrivs som en händelse i St Petersburg år 1866, har i den här versionen fått tydliga inslag av en nutid som mycket väl kan vara en gata i din närhet.
     En ung före detta student; Rodion Romanovitj Raskolnikov. I hans hand, en blodig yxa. I pantlånerskans lägenhet, två döda kvinnor.
     Polisen har fått upp vittring på den som utfört de brutala dåden och följer mördarens spår. Kan den unge Raskolnikov överlista dem? Och kommer han att kunna överleva sina egna skuldkänslor?
     Det är ett av världens mest kända mord i mäktig modernisering signerad Mattias Andersson, konstnärlig ledare för Backa Teater.
(Pjäsen har tillkommit genom ett samarbete mellan Backa Teater och Radioteatern i Göteborg. Repris 3/5 20.03, 9-10/5 00.15.)


Lördag 2 maj 13.30
Familjen Bra
av Joakim Pirinen sista delen.
Med: Jonas Bergström, Marika Lindström, Annika Wallin Öberg, Tommy Andersson, Johan Paulsen, Jelena Jangfeldt, Sebastian Röhlcke Montelius, Lukas Kanter.
Musik (C): Ludvig Josephson, Dan Suttner.
Musik: (E): Dan Suttner, Miriam Oldenburg, Ludvig Josephson.
Regi: Ludvig Josephson.

Hur gick det sen för den lyckliga kärnfamiljen Bra? Jo, mamma Eva och pappa Lasse väntar sitt tredje barnbarn och ska själva på tillökning, tack vare sitt hälsosamma och regelbundna sexliv. Dessutom är det någon, välkänd för oss alla, som vill göra den härliga familjen Bras bekantskap!
(Från 1998. Repris 4/5 19.03, 10-11/5 01.00)


Fredag 8 maj 19.03
Brott och straff
Rasande Radioteater i tre delar.
Av Fjodor Dostojevskij. Del 2 av 3.

(Pjäsen har tillkommit genom ett samarbete mellan Backa Teater och Radioteatern i Göteborg. Repris 10/5 20.03, 16-17/5 00.15.)

 Efter Brott och straff, del 2: 
Jubileet
Av Anton Tjechov.
Övers: Lars Kleberg.
Med: Göran Dyrssen, Katarina Lundgren, Kenneth Milldoff, Hanna Landing, Per Lundström.
Regi: Thomas Müller.
Ömsesidiga Kreditbanken ska ha 15-årsjubileum. Men festligheterna blandas med historier om mord och tvivelaktig moral. Så när den stora jubileumsdeputationen ska hylla styrelseordföranden, så kollapsar han...
(Från SR Malmö 2001.) 


Lördag 9 maj 13.30 
En dröm om Sala
Av: Björn Collarp. 
Med: Marie Göranzon och Erland Josephson.
Regi: Staffan Olzon.
Hon och han möts en kväll på Sala stadshotell. Han är i 50-årsåldern, intendent vid Augélimuseet, teckningslärare med oförlösta konstnärsdrömmar, gift och har två barn. Hon, nyskild, från Stockholm och på impulsbesök i sin ungdoms stad, Sala. Mellan de två uppstår en relation som präglas av de bådas tidigare besvikelser och bindningar.
(Från 1982. Repris 11/5 19.03, 17-18/5 01.00)


Fredag 15 maj 19.03
Brott och straff
Rasande Radioteater i tre delar.
Av Fjodor Dostojevskij. Del 3 av 3.
(Pjäsen har tillkommit genom ett samarbete mellan Backa Teater och Radioteatern i Göteborg. Repris 17/5 20.03, 23-24/5 00.15.)

 Efter Brott och straff, del 3: 
Frieriet
Av Anton Tjechov.
Övers: Lars Kleberg.
Med: Kenneth Milldoff, Åsa Persson, Robin Keller.
Regi: Thomas Müller.
En granne, Ivan, kommer för att fria till Natalja. En våldsam dispyt uppstår dock om vem som har rätt till viss mark, och vems hund som egentligen lämpar sig bäst för jakt... Heller inte Stepan, Nataljas fader, kan reda ut begreppen. Men till sist når man en lösning - på alla problem...
(Från SR Malmö 2001.) 


Lördag 16 maj 13.30
Falska klanger och spår
- före repetitionen på Teater Brunnsgatan fyra.

av och med: Kristina Lugn, Staffan Westerberg, Anna Pettersson.
Musik: Gustave Lund.
”Jag behöver tystnad och ensamhet och en språkdräkt med god passform. Jag behöver en hemlighet och ett par allvädersstövlar. Jag behöver ett slitstarkt verklighetsunderlag” utbrister Kristina Lugn. Anna Pettersson sitter i skriande ensamhet på restaurangens toalett och övertygar sig själv om att hon är spontan, lite tokig och rolig att ha med på fester. Staffan Westerberg framför en monolog för undulat i bur. Detta och annat hörs i ”Falska klanger och spår - före repetitionen på Brunnsgatan 4”, där djupt existentiella ämnen behandlas med smittande formuleringsglädje i några sånger, dikter och sketcher.
(Ett samarbete med Teater Brunnsgatan fyra 2003. Repris 18/5 19.03, 24-25/5 01.00)


Premiär!
Fredag 22 maj 19.03
En dag i Ivan Denisovitjs liv
Av Alexander Solsjenitsyn.
Övers: Hans Björkegren.
Med bl.a. Niklas Falck, Philip Zandén, Johan Lindell, Leif Andrée och Hugo Emretsson.
Ljud: Frida Englund.
Dramatisering och regi: Ludvig Josephson.
En dag i Ivan Denisovitjs liv från uppstigning till sänggående i lägerbaracken.     
     Året är 1951 och Stalins tid som Sovjetunionens envåldshärskare går mot sitt slut, men om det vet Ivan och hans olycksbröder i  arbetslägret ingenting. Där, långt ute i den sibiriska ödemarken, är den ena dagen den andra lik, år ut och år in, med svält, umbäranden och olidlig kyla. Ändå är just den här dagen inte riktigt lik alla de andra... 
     En dramatisering av nobelpristagaren och regimkritikern Alexander Solsjenitsyns roman.
(Repris 24/5 20.03, 30-31/5 00.15.)


Lördag 23 maj 13.30
Den engelska romanen i sammandrag
av Will Self.
Övers och dramatisering: Fredrik Wadström.
Med bl a: Nina Togner-Fex, Lars Humble.
Regi: Dag Norgård.
Det sägs att varje servitör eller servitris i Los Angeles är en (blivande) filmstjärna. Varför skulle det då inte kunna vara så att varje servitör eller servitris i London egentligen är författare? På jakt efter den nya engelska romanen träffas Gerard och Geraldine för att äta lunch en gång i månaden. I varje servitör eller servitris på Londons restauranger, klubbar och italienska barer möter de en författare.”Det finns ingenting som heter ‘den engelska romanen’” säger Gerard: ”Det finns bara kvinnoromaner... svarta romaner... gayromaner... sexromaner för gamla nuckor...”
(Från SR Malmö 1999. Repris 25/5 19.03m 31/5-1/6 01.00)


Premiär!
Fredag 29 maj 19.03
Anna Karenina
Av Leo Tolstoj.
En dramatisering i fyra delar av Jonas Cornell efter Ulla Roseens översättning.
Med bl a: Helena af Sandeberg, Niklas Falk, Ola Rapace, Gerard Hobersdorfer, Rachel Wärmländer, Therese Brunnander, Björn Wahlberg, Agneta Ekmanner, Nils Eklund, Richard Turpin, Annika Hallin, Meta Velander, Mona Lundgren, Leif Stålhammer, Monika Stenbeck, Karin Bengtsson, Bernard Couchard.
Ljud: Lena Samuelsson. Inspicient: Roger Olson.
Regi: Jonas Cornell.
”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men varje olycklig familj är olyckligt på sitt eget vis.” Radioteatern presenterar nu en av 1800-talets största klassiker - Tolstojs episka roman om Anna Karenina. En berättelse om kvinnan, samhället och kärleken, om konventioner och våldsamma känslor. Adelskvinnor, tjänstemän, filantroper, officerare och bönder möts på glittrande baler, rökiga tågstationer och i råkalla trästugor. Jonas Cornell dramatiserat och står också för regin. Anna Karenina är en av säsongens största satsningar: 4 delar, över 30 medverkande! Helena af Sandeberg och Ola Rapace är Anna Karenina och Vronskij.
(Repris 31/5 20.03, 6-7/6 00.15.)


Lördag 30 maj 13.30
Norra Londons dödsbok
Av: Will Self.
Övers. och dramatisering: Fredrik Wadström.
Med: Tom Ahlsell, Kenneth Milldoff, Christer Strandberg, Monica Stenbeck.
Regi: Dag Norgård.
Will Self leker med döden när han tar oss med till ett London som både är främmande och igenkännbart. Men författaren lägger till ytterligare en dimension. Kanske blir Döden mer hanterbar om vi kan skratta åt den? Will Self förmår i alla fall att vrida till verkligheten ett par varv extra...
(Från SR Malmö. Repris 1/6 19.03, 7-8/6 01.00)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".