En kung lyssnar

av Italo Calvino.
Fredag 21 augusti 19.03.

Övers: Viveca Melander.
Med: Erland Josephson, Loa Falkman, Reine Brynolfsson, Monica Stenbeck.
Musik: Erik Peters.
Ljud: Lena Samuelsson.
Regi, dramatisering: Magnus Berg.
Statskupp! En ny kung griper makten med våld. Men väl installerad på tronen kommer paranoian krypande - hur ska man veta att riket inte är i fara, där man sitter längst in i slottets vindlande gångar?  Kanske hotet mer kommer från tystnaden än från bullret? Är det just i regelbundenheten som faran lurar? Kanske är man aldrig så nära att förlora allt som när man tror sig ha allt i sin hand.
Den italienske författaren Italo Calvino (1923-1985) lämnade efter sig ett antal texter om människans sinnen, bland annat En kung lyssnar, om hörseln. I Magnus Bergs dramatisering har den utvecklats till existentiellt hörspel, en konkret gestaltning av den filosofiska frågan: Hör vi samma sak? Upplever vi samma verklighet eller hör jag röster? En bild av verkligheten uppstår i betraktarens öga, i åhörarens öra. De vindlande gångarna i örat och slottet blir lätt spelrum för maktängslan eller rentav galenskap.
(Från 2006) Repris 23/8 20.03, 29-30/8 00.15)

 Före föreställningen: Prolog - En kung lyssnar av Magnus Berg.

 Efter föreställningen: Italo Calvino - experimentell underhållare. Ett program av Magnus Berg.

Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.
Fredag 21 augusti
Söndag 23 augusti
Söndag 30 augusti (natt mellan lördag och söndag)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".