Attentatet (Foto: SR/Mattias Ahlm)

Radioteatern - Februari 2010

Lördag 5 februari 19.03
Radioteatern klassiker: Vad finns bakom rubriken?
ett program av Henrietta Hultén.

kl 20.08
Begravningsscener i svensk film
av Suzanne Osten.
Dramaturgi, bearb: Magnus Jacobsson.
Med: Claire Wikholm, Malin Cederbladh, Clara Norman, Pia Bäckström, Rikard Wolff, Niklas Falk, Niklas Ek, Ana-Yrsa Fallenius, Lennart Jähkel, Lasse Hansson, Alice Hansen.
Musik: Kalle Bäckman Malin Dahlström.
Ljud: Lena Samuelsson.

Titeln är ett citat hämtat från filmrecensenten Gerd Osten: ”Begravningsscener i svensk film är mycket populära”. Hennes dotter Suzanne skildrar i detta nyskrivna sorglustiga radiospel, som hon kallar det, sin mammas sista tid på Beckomberga sjukhus i början av 70-talet. Resultatet har blivit ett drömspel i sjukhuskorridorerna. En skildring av en svensk politisk brytningstid, där Arne Geijer spökar och KF-direktörer kommer på besök med vindruvor från Sydafrika.
(Repris 7/2 kl. 20.08 och 14/2 kl. 00.20)

Efter föreställningen kl 20.01: Dramaturgen Magnus Jacobsson, som arbetat med Suzanne Osten under flera år, har följt inspelningen av Begravningsscener i svensk film.
(Från 2007. Repris 7/2 20.03 samt natt mellan 13-14/2 00.15)


Lördag 6 februari 13.30
Fru Hegnauer kommer
av Lisa Stadler.
Övers: Marc Matthiesen.
Ljud: Leif Bjärnling.
Prod: Marie Wennersten.
Musik: Malte Preuss.
Med: Peter Viitanen, Sunil Munshi, Lo Kauppi, Nadja Mirmiran, Mira Wiig.
Regi: Åsa Kalmér.
Del 1 av 2. Den här pjäsen handlar om aktiv dödshjälp och den väckte debatt i Schweiz när den hade premiär för några månader sedan.  Även här är frågan aktuell då ca 80% av svenskarna är för assisterad dödshjälp, medan socialministern är emot och inget parti i riksdagen driver frågan. Vi har i medierna fått följa svenskar som åker till Schweiz för att i företaget Dignitas regi avsluta sitt liv för ca 60.000 kronor. 
     I Fru Hegnauer kommer får vi följa en man i 35-årsåldern,Thomas, som är dödssjuk och som nu har samlat sina närmaste kring sig i sitt hem. De sitter med sina kalendrar och försöker hitta en dag då alla kan vara lediga från sina jobb för att vara med när Thomas med professionell hjälp avslutar sitt liv.
     Föreställningen kunde höras i en kortare version under Radioteaterns satsning Med örat mot Europa 2009.

(Repris 8/2 19.03 samt natt mellan 14-15/2 01.00)


Premiär!
Fredag 12 februari 19.03
I väntan på Godot 
av Samuel Beckett.
Översättning: Magnus Hedlund.
Med bl. a. Sven Wollter och Iwar Wiklander.
Regi: Henric Holmberg.
Del 1 av 2.
En tragikomedi i två akter. De båda vännerna Estragon och Wladimir väntar på en Herr Godot, men när kommer han …? När någon äntligen dyker upp, är det de förbipasserande Pozzo och Lucky.
(Från SR Göteborg. Repris 14/2 20.03 samt natt mellan 20-21/2 00.15)

  Efter föreställningen, kl 20:11: Tror du gud ser mig? Henric Holmberg samtalar om konsten och bibeln med Ola Sigurdsson, professor i tros och livsåskådningsvetenskap.
(Repris: 14/2 kl. 21.11 och 21/2 kl. 01.23.)


Lördag 13 februari 13.30
Fru Hegnauer kommer
av Lisa Stadler.
Andra och avslutande delen.

Föreställningen kunde höras i en kortare version under Radioteaterns satsning Med örat mot Europa 2009.
(Repris 15/2 19.03 samt natt mellan 21-22/2 01.00)


Fredag 19 februari 19.03
I väntan på Godot 
av Samuel Beckett.
Del 2 av 2.
(Från SR Göteborg. Repris 21/2 20.03 samt natt mellan 27-28/2 00.15)

  Efter föreställningen kl 19:55: I väntan av Johanna Olausson.
(Repris 21/2 kl. 20.55 och 28/2 kl. 01.07)

 En pjäs till kl 20:02: Förseningen
av Åke Edvardson.
Med bl a Christian Fiedler.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk tågstation väntar Monika och Bengt på att tåget skall gå. På bänken strax utanför sitter alkisarna och väntar på chansen till en krona eller två. Monika och Bengt som inte har så mycket att säga varandra har heller ingen lust att tala med dom där på bänken... En liten episod ur några människors liv en dag på 2000-talet, då tåget aldrig gick och de som tiggde en krona eller två, blev allt fler. En föreställning från SR Göteborg 2001.
(Repris 21/2 kl. 21.02 och 28/2 kl. 01.14)


Premiär!
Lördag 20 februari 13.30
Iranska röster
Övers: Azar Mahloujian.
Med: Shebly Niavarani, Rahab Kasra, Sara, Per Arvidsson Maral N, Bahareh Razekh Ahmadi, Pär Milstam.
Ljud: Leif Bjärnling. Producent: Magnus Lindman.
Regi: Susan Taslimi.
Sedan i somras har vittnesmål och personliga berättelser om situationen i Iran skickats till Riksteatern. Rykande färska autentiska skildringar från ett land som befinner sig i världens blickfång. I samarbete med Riksteatern presenteras här fyra av dem i lätt dramatiserad form.  (Repris 22/2 19.03 samt natt mellan 28/2-1/3 01.00)

  I samband med föreställningen: Ett eko av röster. 1986 flydde hon till Sverige efter en framgångsrik karriär i sitt hemland Iran. Sedan dess har Susan Taslimi gjort sig känd med bl. a filmen "Hus i helvete" och serien "Häktet". Nu närmast är hon aktuell i morgondagens premiär från Radioteatern Samtid: "Iranska röster". Nathaly Salas tog med sig bandspelaren till Irandemonstrationerna på Sergels torg i Stockholm och till logen på Stockholms stadsteater. 


Fredag 26 februari 19.03
Det finns en aldrig avslutad sång
av Lars Forssell.
Med musikteatergruppen Oktober.
En föreställning med scener från en landsbygd i revoulutionens Ryssland. Sångtexterna är hämtade från Lars Forssells Oktoberdikter.
Med: Anders Lindström, Anders Granström, Nenne Ohlsson, Jan Otto Lindel, Henric Holmberg.
Tonsättare: Anders Lindström.
Produktion: Ulf-Börje Berg och Jacob Oschlag.

 Före föreställningen: Men varför låter det så här? En introduktion till 70-talets revolutionära avantgardeteater - en annan tid, helt andra ideal. Ett samtal med Oktoberteaterns konstnärliga ledare Ninne Olsson. Ett program av Susanne Skog Myrén.

 Efter föreställningen: Det här med revolutionen, var det verkligen på allvar?
Tonfallet och retoriken i 70-talets vänsterrevolutionära musikteater kan kännas svår att ta till sig idag. Trodde man verkligen på den kommunistiska revolutionen som en väg till en bättre värld? Och hur blev det sedan, när tiden och perspektivet förändrades? Ett samtal med Ninne Olsson, som var med i Oktoberteatern redan vid starten i Lund i början av 70-talet och som sedan många år är dess konstnärliga ledare. Ett program av Susanne Skog Myrén.

  En introduktion till morgondagens premiär av Attentatet
en berättelse om det värsta terrordådet i svensk historia, fritt efter Ann-Marie Ljungbergs roman Mörker, stanna hos mig. Attentatet på Norrskensflamman den 3 mars 1940 är det värsta terrordådet i svensk historia. Fem människor omkom, däribland 2 barn. Här är historien bakom som ger nycklar fanatismens mekanismer. Vad driver en självmordsbombare idag? Svaret finns i vår egen historia.

(Repris 28/2 20.03, 6-7/3 00.15)


Premiär!
Lördag 27 mars 13.30
Attentatet
en berättelse i två halvtimmeslånga delar om det värsta terrordådet i svensk historia, fritt efter Ann-Marie Ljungbergs roman Mörker, stanna hos mig.
I rollerna bl a: Göran Forsmark, Andreas Utterhall, Mirja Burlin och Björn Gedda.
Ljud: Frida Englund.
Dramatisering, regi: Magnus Berg.

Del 1 av 2: Attentatet på Norrskensflamman den 3 mars 1940 är det värsta terrordådet i svensk historia. Fem människor omkom, däribland 2 barn. Här är historien bakom som ger nycklar fanatismens mekanismer. Vad driver en självmordsbombare idag? Svaret finns i vår egen historia.

Vintern 1939-40 rasade striderna mellan Sovjetunionen och Finland, splittrat i röda och vita. Sverige vägrade skicka trupp till Finland, och därför bildades frivilligkåren av militärer och andra fosterlandsvänner som var övertygade om att ryssen skulle ta Sverige om Finland föll. "Strid för Sverige i Finland", "Finlands sak är vår" var några av parollerna. Eftersom ryssarna sannolikt skulle anfalla Sverige norrifrån blev Luleå strategiskt intressant. Här fanns också redaktionen för den kommunistiska Norrskensflamman med en stadig prenumerantkår i hela Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".