Clownkatekesen

av Hjalmar Bergman.
Fredag 13 november 19.03.

Clownkatekesen
ur Clownen Jac av Hjalmar Bergman.
Med: Krister Henriksson och Jacob Erickson.
Producent: Magnus Lindman.
Regi: Åsa Melldahl.
Clownen Jac är Hjalmar Bergmans sista verk och något av en svanesång. Från början skrevs den som en radioföljetong med författaren själv som uppläsare och gavs sedan ut som roman. Berättelsen om den unge Jonathan Borck, som for från den svenska gården Sanna med sina hederliga svenska odaltraditioner till drömfabriken i Amerika och gjorde sig ett namn som Konstnär, Clown och Feg har blivit en av den svenska litteraturens mest älskade och lästa. I Radioteaterns tappning gestaltar Krister Henriksson romanens sista del, Clownkatekesen, clownens testamente, som blev det sista den dödsmärkte Hjalmar Bergman lämnade efter sig. 
(Från 2003. Repris 15/11 20.03, 21-22/11 00.15)

 En föreställning till av Hjalmar Bergman: Bakom masker
Med: Tanja Svedjeström, Ulricha Jonson, Claes Månsson, Philip Zandén.
Berättaren: Krister Henriksson.
Regi: Åsa Melldahl.
Bakom masker är en liten becksvart humoristisk borgerlig sedeskomedi av en Hjalmar Bergman i högform. Det är tjugotal och den moderna storstadsjeunessen dras till danspalatsens maskerader där ungdomen kan flirta och dansa och där även fina flickor i skydd av sin maskering kan leva ut lite av storstadslivets sexuella frihet. Bergmans komedi gestaltar den moraliska panik som en hel mellankrigsgeneration fick svårt att hantera och de mest invecklade krumbukter får motivera varför mänen skall behålla sina erotiska privilegier. En patriarkal bondekultur med stränga regler för hur män och kvinnor får bete sig möter en anonym storstadsmodernitet och det går inte så bra.
(Från 2003)


Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.
Fredag 13 november 
Söndag 15 november
Söndag 22 december (Natt mellan lördag och söndag.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".