Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Herr Arnes penningar

Publicerat måndag 30 november 2009 kl 07.00

av Selma Lagerlöf. Två delar.Del 1: 4 december 19.03. Del 2: 11 december 19.03
Dramatisering: Ittla Frodi.
Med: Sif Ruud, Ann-Charlotte Franzén, Anna Björck, Peter Harrysson, Agneta Prytz, Ingvar Kjellson, Thorsten Wahlund, Christer Banck, Eva Stellby, Margreth Weivers, Bengt C.W  Carlsson, Leif Andrée, Pontus Plaenge, Mats Eklund, Sven Wollter och Gunvor Pontén bland många andra.
Ljud: Leif Bjärnling. Producent: Jan Cruseman.
Regi: Åsa Melldahl.
"Det finns nog ingenting roligare än att ha en västa vän, en som man kan dela sorg och glädje med och som känner alla ens dyraste hemligheter...
   Ni ska nu få höra berättelsen om Elsalill och om hennes allra bästa vän och fostersyster och vad som hände dem för länge sedan, i det sextonde århundradet, när Fredrik den andra av Danmark regerade över bohuslän.
   Jag minns en kväll. Den var så vacker så att Elsalill inte kunde sitta hemma vid gården. Då tog hon Thea, sin allra bästa vän, vid handen och de vandrade ut i marken för att ta in grönt löv och pryda gnsmuren. De vandrade tillsammans utåt den väg som de kallade vår gröna stig, in bland björkarna."
   Denna dramatisering utspelar sig  en karg och vindpinad skärgårdsmiljö på 1500-talet. Ett brutalt rånmord begås av tre män. De tror att de utfört denna blodiga gärning utan vittnen. 
(Från 1997. Repris del 1: 6/12 20.03, 12-13/12 00.15. Repris del 2: 13/12 20.03, 19-20/12 00.15 )

 Efter första delen: Kvinnofesten  
Den 13 december 1909 samlades 1200 kvinnor på Grand Hotel i Stockholm för att hylla nobelpristagaren Selma Lagerlöf. ”De svenska kvinnornas hyllningsfest denna afton blev en verklig succés och var säkert en av de ståtligaste fester som någonsin givits i vår huvudstad” skrev Aftonbladet dagen därpå. Gertrud Larsson och Cecilia Neant-Falk har forskat i arkiven och tar oss med tillbaka till kvällen då festen ägde rum." (Från 2009.)

  ...och en novell: En julgäst Om Buster, en av kavaljererna på Ekeby i Gösta Berlings saga handlar Selma Lagerlöfs julberättelse ”En julgäst”. Birgitta Ulfsson läser. (Boktornet från 1996)

  Efter andra delen: Om Radioteaterns Nobel-satsningar och årets pristagare Herta Müller. Ett program av Erik Lindhé.


Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.
Del 1:
Fredag 4 december 
Söndag 6 december
Söndag 13 december (Natt mellan lördag och söndag.)

Del 2:
Fredag 11 december 
Söndag 13 december
Söndag 20 december (Natt mellan lördag och söndag.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".