Pontus Gustafsson och Rolf Skoglund i Bergtagen (Foto: SR/Anders Roth)

Mer om Mann i Radioteatern

Radioteatern har gjort tre tidigare inspelningar baserade på Thomas Manns litterära verk.

Senast var 1999 då Bergtagen sattes upp som en serie i sex delar efter en finsk dramatisering av Outi Nyytäjä i översättning av Erik Ohls.
       Borgarsonen Hans Castorp har rest till alperna för att tillbringa semestern hos sin lungsjuke kusin Joachim på sanatoriet Berghof. Hans vistelse på Berghof blir längre, mycket längre, än de tre veckor som från början var tänkt. Den unge Hans blir bergtagen av miljön, flirterna, erotiken, livet och döden som utspelar sig där. Märkliga är de människor som samlats under Berghofs tak: Överläkaren Behrens, den undersköna fru Chauchat, den äkta humanisten signor Settembrini och den nyvunne vännen Peeperkorn; excentrisk kaffeodlare och miljonär.

I rollerna hördes Pontus Gustafsson, Johan Rabaeus, Johan Hedenberg, Gunnel Fred, Rolf Skoglund, Johan Lindell, Ingalill Andersson, Claire Wikholm, Keve Hjelm, Anita Björk, Tommy Nilsson, Anders Ahlbom, Jonas Bergström, Anders Beckman, Agneta Ehrensvärd, Johan Ulveson, Melinda Kinnaman och Kicki Bramberg.
Ljud: Eric Nyblaeus. Regi: Staffan Roos.

Thomas Mann är inte känd som dramatiker, men trollbunden av renässansens Florens skrev den unge Mann dramat Fiorenza, ett i princip bortglömt verk då dramatiken inte var hans självklara uttrycksform. 1991 gjordes en uppsättning av pjäsen i översättning av Alfred Wingren och i radiobearbetning av Torgny Lindgren och Eric Åkerlund.

       Det handlar om makt – och inte bara makten över Florens – utan en tvekamp mellan ande och skönhet och mellan moral och konst. Den fjlärdfulle njutningsmänniskan ställs mot den asketiske botgöraren i en skildring från Florens en aprildag 1492. Pjäsens centrala avsnitt är en uppgörelse mellan den fanatiske munken Savonarola och Lorenzo de Medici, den störste av renässansens prakt- och skönhetsälskande furstar.

I rollen som de Medici hördes Jan Malmsjö och munken Savonarola gestaltades av Jan-Olof Strandberg. Dessutom medverkade Björn Wahlberg, Anita Ekström, Jan Nygren, Anders Björne, Björn Bedda och Christian Berling.

Regi: Anders Levelius.

1954 satte Åke Falck upp Kunglig höghet i åtta delar i en bearbetning av Walther Franke-Ruta.

       En liten prins föds med en förtvinad vänsterhand. Storhertigen och fadern blir upprörd, men får en ny syn på saken genom doktor Samuel Sammet. Prinsen får det ensamt på sina kungliga höjder. Han längtar ner. Han är prins men vill bli människa. En kunglig höghet måste vänja sig vid att leva med en meter tomt golv runt omkring sig. alla ovanliga människor är ensamma. Det är undantagets lott, och det gäller furstar såväl som konstnärer. Fursten måste lära sig att hålla av det mänskliga och levande. Fursten är  i Thomas Manns saga ingenting annat än en symbol för konstnären.

I rollerna hördes: Arnold Sjöstrand, Åke Fridell, Yngwe Nordwall, Tovo Pawlo. Och som prinsen: Björn Bjelfvenstam. Dessutom medverkade Gun Arvidsson, Georg Årlin, Max von Sydow, Victor Sjöström och Gunnel Broström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".