1 av 5
Gunilla Johansson (Foto: Bo Håkansson, SVT Bild)
2 av 5
Bengt Emil Johnson (Foto: SVT Bild)
3 av 5
4 av 5
Fjodor Dostojevskij (Foto: SVTBild)
5 av 5
Gunilla Röör (Foto: SVT Bild)

Radioteatern - februari 2004

Söndag 1 februari kl 14.03
Minnen från Tyskland och Italien
av P. D. A. Atterbom.
I andra avdelningen av Svenska Akademiens Atterbomkväll i Börssalen hör vi Bengt Emil Johnson läsa ur Atterboms reseminnen – med bland annat en berlinsk teater i brand, engelska turister i italienska palats och frimodiga österrikiska kvinnor.
(Föreställningen är ett samarbete med Svenska Akademien. Repris 2/2 19.03.)


Radioteatern ger under kalla februarinätter...
Onda andar
av Fjodor Dostojevskij.
Övers: Anton Karlgren.
Regi, dramatisering: Martin Röhlcke Montelius.
Med bla: Henrik Dahl, Jane Friedmann, Peter Andersson, Richard Turpin, Reine Brynolfsson, Sten Ljunggren.
Serien i åtta delar, är en repris från 2002 och sänds nätter mellan söndag och måndag kl 00.55. Start 2 februari.


Fredag 6 februari kl 19.03
Foajé – Radioteaterns månadsmagasin
Månadens premiärer presenteras: Eva Adolfsson, Erik Lindhé och Lars Gustafsson.
(Repris 8/2 20.03, 15/2 00.05.)


Premiär!
Fredag 6 februari kl 19.20
Point Zero
av Nawal al Saadawi.
Övers: Marina Stagh, Hadi Kechrida.
Med: Gunilla Johansson.
Regi: Alexander Öberg.
I monologen Point Zero möter vi den dödsdömda Firdaus. Hon vittnar från sin cell om sitt tragiska livsöde där misshandel och övergrepp hör till hennes vardag. Till sist begår hon ett mord för att gå äga sin frihet. Monologen bygger på den egyptiska läkaren och författaren Nawal el Saadawis roman Woman at Point Zero. Författaren skrev boken på 70-talet efter studier och djupintervjuer med kvinnor intagna på sjukhus och fängelser, en av dessa kvinnor gav stoff till romanen. Föreställningen gavs ursprungligen på Backa Teater i Göteborg. Boken som monologen bygger på heter Röst ur djupet som kom ut i pocket 1989. 
(Från SR Göteborg. Ett samarbete med Backa Teater. Repris 8/2 20.20, 15/2 00.20.)


Söndag 8 februari kl 14.03
En värdelös kvinna
av och med Maria Zennström.
Musik och ljud: Johannes Bergmark.
”Jag känner igen mig i vissa ansikten. Det är ansikten hos människor jag inte respekterar. Svaga människor, falska, rädda människor...” Av författaren till den uppmärksammade romanen ”Katarinas sovjetiska upplevelser” (2001).
(Från 2002. Repris 9/2 19.03.)


Fredag 13 februari kl 19.03
Leka med elden
av August Strindberg.
Med: Ulf Palme, Eva Dahlbeck, Max von Sydow, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg.
Regi: Ingmar Bergman.
Naturligtvis är det mannen, främst den äkta maken med sin skarpa blick, som leder den klåfingriga kvinnan bort från den hotande faran: det erotiska lättsinnet. Strindberg har med glimten i ögat drivit med sig själv då hans alter ego: vännen i huset framställs som en komisk figur som leker med fantasipassionen för frun i huset men flyr i panik när allvaret hotar. En komedi om sysslolöshet, svartsjuka och passion.
(Från 1961. Repris 15/2 kl 20.03, 22/2 00.05)


Premiär!
Söndag 15 februari kl 14.03
Kvart i
av Erik Lindhé.
Med: Börje Ahlstedt, Tobias Hjelm.
Regi: Stig Larsson.
På färjeterminalen träffas far och son, som avtalat, för en stunds samvaro innan sonen ska resa. Men pappan har missuppfattat den uppgjorda tiden för mötet och kommer en kvart för sent. Den knappa tid som återstår räcker nätt och jämnt till för att reda ut pappans sena ankomst och hur många minuter de har på sig innan färjan går. Föreställningen blir en lätt absurd miniatyrstudie i den ångestfyllda och valhänta relationen mellan en åldrande förälder och ett vuxet barn. (Repris 16/2 19.03.)


Fredag 20 februari kl 19.03
Windy berättar
av Lars Gustafsson.
Med: Gunilla Röör, Etienne Glaser.
Dramatisering, regi: Anders Carlberg.
Till Windy går professorerna vid universitetet och klipper sig. Windy har alltid någonting nytt att berätta. Det kan vara om dunkla intriger i stadens ledning eller om människors plötsliga försvinnande. Det kan också handla om Windys egen del i dessa mäns liv eller bara om hennes oro för att bo ensam med sina barn i en husvagn. Som hon berättar lockar hon alla, från den mäktige dekanen till den arbetslöse suputen.
(Från 2002. Repris 22/2 20.03, 29/2 00.05)


Premiär!
Söndag 22 februari kl 14.03
Ola Billgrens bilder och drömmar
av Lars Gustafsson.
Med: Kenneth Milldoff, Cecilia Wallton och Magnus von Platen.
Regi: Anders Carlberg.
Det är Ola Billgrens sista sommar, en strålande vacker dag på Österlen. Ett galleri har tilldelat honom ett pris och i en paus i minglandet drar han sig tillbaka bara för att omedelbart uppsökas av en lätt förvirrad kulturreporter från Sveriges Radio och en ung ivrig student som vill att han ska svara på en religionssociologisk enkät. Första frågan: Tror Du på Gud? Ja eller nej?
(Från SR Malmö. Repris 23/2 19.03.)


Premiär!
Fredag 27 februari kl 19.03
Dialog för en övergiven
av Eva Adolfsson.
Med: Ewa Fröling, Magnus Roosmann, Niklas Falk.
Regi: Åsa Melldahl.
Paula bearbetar en uppslitande skilsmässa vid telefonen. Hon och den före detta äkta mannen kommunicerar via meddelanden på telefonsvararen som till slut tröttnar och griper in. Eva Adolfsson aktuell med August-nominerade ”Hör! Jag talar! Essäer om litteraturens skäl” i klassen årets svenska fackbok och med en ny roman under detta år. Dialog för en övergiven är hennes debut som radiodramatiker.
(Repris 29/2 20.03, 7/3 00.05.)


Premiär!
Söndag 29 februari kl 14.03
Färmansbo sluss
av Lars Gustafsson.
Med: Anna Persson, Christian Fiedler.
Regi Christer Ekbom.
En man återvänder till den plats där han mötte en kärlek för många år sedan. Hon var slussvakt i Färmansbo och han kom roende uppströms och fick hjälp med att lägga till. Han var ung. Liksom flickan som tog emot honom. Åren har gått, men när han nu närmar sig slussen tycks tiden ha stått stilla. Allt är sig likt - och han tycker att flickan som nu står vid slussvakarstugan är den flicka han mötte för mer än 30 år sedan, lika ung och lika vacker som då och klädd i blommig klänning som då. Trots att han förstår att det inte kan vara samma flicka, övergår deras samtal i en verbal lek som andas lust och längtan...
(Från SR Göteborg. Repris 1/3 19.03.)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".