1 av 4
Inspicient under arbete med När Lill-Olle fick höra julottan 1926. Läs mer! Klicka på länken här under. (Foto: SVT Bild)
2 av 4
Det gamla spelet om Envar 1925.
3 av 4
Per Lindberg, Radioteaterns förste chef, under inspelningen av Hans nåds testamente 1929. (Foto: SVT Bild)
4 av 4
Så här arbetade man med ljudeffekteran till Hans nåds testamente 1929. (Foto: SVT Bild)

Radioteaterhistoria 1920-talet

Tidigt  insåg man att teater var utmärkt underhållning i det nya mediet och den första teaterföreställningen sändes den 11 januari 1925.

Pjäsen hette Kungens amour och var skriven av Brita von Horn. Det var helt enkelt en scenpjäs som sändes - den hade haft premiär på Komediteatern några veckor tidigare. Teaterns skådespelare framförde stycket i scenkostymer och detta blev det vanliga under Radioteaterns första år.

Den största framgången under experimentåren var Olof Molanders uppsättning av Det gamla spelet om Envar. Den långa sändningstiden gjorde dock klart att det inte gick att sända en traditionell scenföreställning. I stället sökte man andra vägar. För att underlätta för publiken under den period då man fortfarande sände scenföreställningar, lät man en speaker referera vissa textavsnitt. Man lärde sig också snabbt att bearbeta texterna.


Efter förebilder från England och Tyskland - de två ledande ratioteaterländerna - försökte man också med en dramatik som var skriven direkt för det nya mediet och den första svenska radiopjäsen sändes den 1 februari 1926. Den hette Den persiska mattan och var skriven av Erhard Bäckström. De första svenska radiopjäserna var överlastade med ljudeffekter och rent generellt kan man säga att de utspelades i en mycket vardaglig miljö i staden eller på landet.


1927 anordnade Radiotjänst en tävling för inbjudna författare. De alster man fick in var inte av särskilt hög kvalitet och de fyra författare som skickat in bidrag belönades samtliga med tredje pris. Tävlingen visade dock Radiotjänsts vilja att skapa en litterärt högtstående repertoar. Den utvecklingen tog fart på allvar då Per Lindberg blev chef för Radioteatern 1929.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".