Iwona, Prinsessa av Bourgogne

av Witold Gombrowicz.
Premiär! Fredag 18 juni 19.03.Övers: Anders Bodegård.
Med: Stina Ekblad, Jan Åström, Christoffer Svensson, Claes Månsson, Rebecka Hemse, Julia Dufvenius, Andreas Rothlin Svensson, Johan Lindell, Lotta Tejle och Thérèse Brunnander.
Musik: Niklas Swanberg.
Regi: Åsa Melldahl.
En flåbuse till kung och en neurotisk drottning står häpna inför prins Filips val av gemål – den tysta och motbjudande Iwona. Varför gör han dem detta? ”Jag är rik nog att gifta mig med den mest exempellösa misär!” Det omöjliga i detta förbund står snart klart för samtliga. Men hur göra sig av med en prinsessa som ingen vill ha? En stor bankett där det serveras den fula fisken ruda blir lösningen.
     I Witold Gombrowicz klassiker från 1935 möter vi humor och svartsyn, skamlöshet och kurragömma, rytmisk replikföring på ett gnistrande sarkastiskt språk – denna gång nyöversatt av Anders Bodegård. Ett sällan hört mästerverk med en guldkantad stjärnensemble!
(Repris 20/6 20.03, 26-27/6 00.15)

  Efter föreställningen: Det fula, ett program av Marie Wennersten, med Tom Sandqvist, Miss Universum och en gitarrist.
     Om det sköna har det skrivits spaltmil. Aristoteles, Ellen Key och livsstilsmagasinet Wallpaper - alla har de bestämda uppfattningar om vad som är vackert, välproportionerligt, rent och sant. Det fula däremot, har ofta hamnat i bakvattnet som det skönas motsats, inte som något eget. Men det blir allt vanligare t ex inom mode, musik och konst att det fula får stå på piedestal. Musik, skrik och frågor som: Är det fula ett undantag från naturen eller är det skapelsen själv? Varför hotar det fula oss? Finns det något bra med det fula? Är det fula fullständigt meningslöst, eller?
     Tom Sanqvist gav 1998 ut boken Det fula -från antikens skönhetsbegrepp till Paul McCarthy på Raster förlag. Juha Kukko spelar klassisk gitarr och Catti Brandelius, alias Miss Universum agerar konfrencier.


Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.

Fredag 18 juni 
Söndag 20 juni  
Söndag 28 juni  (Natt mellan lördag och söndag.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".