1 av 6
Lena Endre under inspelning (Foto: Sören Vilks/SR)
2 av 6
3 av 6
Åke Edwardson (Foto: SVT Bild)
4 av 6
Hjalmar Bergman (Foto: SVT Bild)
5 av 6
Fredrik Zander (Foto: Marie Jansson)
6 av 6
Anders Ahlbom Rosendahl (Foto: Leif Bjärnling)

Radioteatern - september 2003

Lördag 6 september kl 19.30
Foajé – Radioteaterns månadsmagasin
Mest om hösten i Radioteatern.
(Repris 8/919.03, 14/9 00.03)


Premiär!
Lördag 6 september kl 19.55
Clownkatekesen ur Clownen Jac
av Hjalmar Bergman.
Med: Krister Henriksson, Jacob Erickson.
Regi: Åsa Melldahl.
Clownen Jac är Hjalmar Bergmans sista verk och något av en svanesång. Från början skrevs den som en radioföljetång med författaren själv som uppläsare och gavs sedan ut som roman. Berättelsen om den unge Jonathan Borck, som for från den svenska gården Sanna med sina hederliga svenska odaltraditioner till drömfabriken i Amerika och gjorde sig ett namn som Konstnär, Clown och Feg har blivit en av den svenska litteraturens mest älskade och lästa. I Radioteaterns tappning gestaltar Krister Henriksson romanens sista del, Clownkatekesen, clownens testamente, som blev det sista den dödsmärkte Hjalmar Bergman lämnade efter sig. 
(Repris 8/9 19.28, 14/9 00.28)


Premiär!
Söndag 7 september kl 14.03
Bakom masker
av Hjalmar Bergman.
Med: Tanja Svedjeström, Ulricha Jonson, Claes Månsson, Philip Zandén.
Berättaren: Krister Henriksson.
Regi: Åsa Melldahl.
Bakom masker är en liten becksvart humoristisk borgerlig sedeskomedi av en Hjalmar Bergman i högform. Det är tjugotal och den moderna storstadsjeunessen dras till danspalatsens maskerader där ungdomen kan flirta och dansa och där även fina flickor i skydd av sin maskering kan leva ut lite av storstadslivets sexuella frihet. Bergmans komedi gestaltar den moraliska panik som en hel mellankrigsgeneration fick svårt att hantera och de mest invecklade krumbukter får motivera varför mänen skall behålla sina erotiska privilegier. En patriarkal bondekultur med stränga regler för hur män och kvinnor får bete sig möter en anonym storstadsmodernitet och det går inte så bra.
(Repris 12/9 19.03, 15/9 00.55)


Premiär!
Lördag 13 september kl 19.30
Horan i Konstantinopel
av Alexander Ahndoril.
Med: Etienne Glaser, Lena Endre, Rolf Skoglund, Johan Lindell, Sven Lindberg, Annika Hallin, Staffan Göthe.
Musik: Thomas Jennefeldt.
Musiker: Anna Lindal, Chrichan Larson, Andréa Elgström, Maria Lindal.
Regi: Wilhelm Carlsson.
Året är 553 och Kejsar Justinianus härskar över Konstantinopel. Övertygad om sitt eget släktskap med Gud tillåter kejsaren sig allt. Ut från tronsalen tränger stanken av ruttet kött och kejsarens slavinna hastar ut med blodiga fotspår.
Vid Justinianus sida står Theodora. Björntämjarens dotter som kejsaren förälskae sig i på ett hippodromspektakel och tog till gemål. Rykten surrar i palatset, Intriger vävs. Planer smids. Är det själva tronen som skapar en kejsare? Eller blir man kejsare för att ett folk bugar? Och hur många mäns blod fläckar Theodoras händer?
Det kristna riket utvidgas allt mer, nu står kejsarens trupper utanför Karthago…
(Repris 15/9 19.03, 21/9 00.03)


Söndag 14 september kl 14.03
Genomresa: Brodern
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Eric Ericson, Sunil Munshi.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på ett svenskt stadshotell träffas två bröder. De är inte överens om det som skall ske. En episod ur ett par människors liv en kväll på 80-talet, då man träffades på stadshotellet och pojklag fick spela på gräs. (Från SR Göteborg 2001. Repris 19/9 19.03, 22/9 00.55)


Söndag 14 september kl 14.20
Genomresa: Idioten
av Åke Edwardson.
Med: Eric Ericson, Bo Sjöqvist.
Regi: Christer Ekbom.
Idioten ville bara prata fotboll, men levde kanske ändå sitt liv på ett bättre sätt än alla andra i den lilla staden, någon gång på 80-talet då barnen fiskade från bron och idiotens moped hördes flera kvarter bort.
(Från SR Göteborg 2001. Repris 19/9 19.20, 22/9 01.13)


Premiär!
Lördag 20 september kl 19.30
Man ser inte Köpenhamn idag
manus, medv, regi: Fredrik Zander.
En ung och ambitiös journalist har en idé: han vill göra en radiodokumentär om en lätt förståndshandikappad pojke, ungefär jämnårig med honom själv. I pjäsen får vi följa hans arbete med dokumentären. Han intervjuar pojken som berättar om sina drömmar och besvikelser, om flickor, om fotboll, han får honom till och med att sjunga. Så småningom förstår journalisten att pojken har en plan, någonting han vill göra med sitt liv, och nu uppstår frågan: hur långt kan man gå i en dokumentär? Hur länge kan man förbli lyssnare, iaktagare? När måste man ta ställning? Till och med ingripa? När denna pjäs, som är ett examensverk från Dramatiska Institutet, spelades upp väckte den livlig diskussion.
(Från Dramatiska Institutet. Repris 22/9 19.03, 28/9 00.03)


Premiär!
Lördag 20 september kl 20.10
Moosbrugger
av Roberg Musil.
Med: Anders Ahlbom Rosendahl.
Regi: Ludvig Josephson.
Österrike, vid tiden strax före första världskrigets utbrott: Kvinnomördaren Moosbruggers brott väcker skandalsensation hos en nervös allmänhet, som fascinerat ägnar sig åt alla dess ohyggligheter. Mördarens namn är på allas läppar och Moosbrugger själv blir märkligt upprymd av uppmärksamheten i den överfulla rättssalen, där nyfikna åhörare imponeras av hans vältalighet och karisma.
(Repris 22/9 19.48, 28/9 00.48)


Söndag 21 september kl 14.03
Genomresa: Motorstopp
av Åke Edwardson.
Med bl a: Christian Fiedler, Ingemar Carlehed, Christel Körner.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd packar en familj sin bil. En resa skall äga rum, men alla spänningar i äktenskapet är kanske inte lösta ännu… En episod ur några människors liv en dag på 90-talet då bilarna var för datoriserade för att man skulle kunna skruva lite själv.
(Från SR Göteborg 2001. Repris 26/9 19.03, 29/9 00.55)


Söndag 21 september kl 14.18
Genomresa: En annan sväng
av Åke Edwardson.
Med bl a: Christian Fiedler, Ingemar Carlehed, Alf Nilsson.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd möter vi Lennart och hans morbror. Allting tycks vara som förr, men Lennart har haft en sån där skilsmässa. En episod ur ett par människors liv en dag på 90-talet, då Elvis varit död i 20 år och tågen gick fortare än förr.
(Från SR Göteborg 2001. Repris 26/9 19.18, 29/9 01.10)


Premiär!
Lördag 27 september kl 19.30
Hot mot hennes liv
av Martin Crimp.
Övers: Magnus Lindman
Med bl a: Kirsti Torhaug, Henrik Dahl, Lena Nylén, Jan Ärfström, Britt-Loise Tillbom, Jan Tiselius, Leonard Terfelt, Jan Nyman, Katja Sjöblom, Richard Turpin, Linn Reinius, Demba Konta, Talib Yass, Dmitri Plax.
Musik: Raymond King, Dror Feiler, Henrik Dahl.
Regi: Richard Turpin.

Vem är egentligen Anne? Porrstjärna, terrorist, ett bilmärke, installationskonstnär eller familjeflicka? Eller kanske allt detta? I scener och sånger berättar rösterna om Anne, Annie, Annusjka. Och om partikelfysik. Och om färsk lax kan ha varit frusen. Och om Europa. 
(Ett samarbete med Teater Tribunalen. Repris 29/9 19.03, 5/10 00.03)


Premiär!
Söndag 28 september kl 14.03
Nattåg
av Greta Sundberg.
Med Rebecka Hemse, Göran Forsmark.
Regi: Mattias Knave.
En debutpjäs producerad av Dramatiska Institutet. Ett plötsligt möte mellan två människor på flykt. En medelålders man och en mycket ung flicka på väg ner genom Europa i ett slamrande tåg.
(Från Dramatiska Institutet. Repris 3/10 19.03, 6/10 00.55)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".