Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - oktober 2003

1 av 5
Lars Ekborg och Anita Björk (Foto: Ulf Stråhle/SR)
2 av 5
Ensemblen i Ett stort öde landskap...
3 av 5
Det gamla spelet om Envar 1925.
4 av 5
Alf Sjöberg i Radioteaterstudio (Foto: SVT Bild)
5 av 5

Lördag 4 oktober kl 19.30
Foajé – Radioteaterns månadsmagasin
Mest om hösten i Radioteatern.
(Repris 6/10 19.03, 12/10 00.03)


Premiär!
Lördag 4 oktober kl 19.43
Ett stort öde landskap och Ett underbart ställe
av Kjell Askildsen.
Övers: Urban Andersson.
Dramatisering: Ole Anders Tandberg.
Med: Gösta Ekman, Elisabeth Carlsson, Pernilla August, Margaretha Hallin.
Regi: Ole Anders Tandberg.

Kjell Askildsen (f. 1929)  själv påstår att han skriver om ”den hjälplösa människan”, ”hjälplös” i ordets vidaste mening. I novell efter novell, där han enligt devisen ”less is more” noggrant silat varje formulering, fångar han sina personer i ett till synes harmoniskt vardagsliv så att varje ord som sägs, varje omedveten gest liksom hotar att tippa huvudpersonen ut över en avgrund. Plötsligt öppnar det sig; ibland som en klar och tydlig tanke: ”Hade hon bara varit död”, ibland som en syn: ”det stora öde landskapet, det som det gör ont att se”, och ibland så förmår den handfallne huvudpersonen på denna vardagliga avgrundsrand inte mera än att mot en yrvaken fru i dubbelsängen, slunga sitt oartikulerade vredesvrål: ”Bara ligg där! Bara ligg där!”  Radiopjäsen Ett stort öde landskap och ett underbart ställe består av två noveller. De är flätade i varandra i den tro att radiolyssnaren då kommer att ha samma upplevelse som  efter en sömnlös natts umgänge med hela författarskapet. När han i vargtimmen lagt novellsamlingarna ifrån sig smälter novellernas röster samman till en under hjärnbarken, som hörde han författarens egen, ensamma röst. Kjell Askildsen är en av Norges mest betydande författare, på senare år framför allt genom sina noveller. Mycket precisa, ordknappa skildringar av mänskliga förhållanden. Ole Anders Tandberg debuterar här som regissör i radio med en egen dramatisering och sammanfogning av två berättelser.
(Repris 6/10 19.16, 12/10 00.16)


Premiär!
Söndag 5 oktober kl 14.30
Alf Sjöberg och mikrofonens force av Magnus Berg. 
För 100 år sedan föddes Alf Sjöberg, vars betydelse för det svenska teaterlivet är oomtvistad – verkslistan nästan utmattande att läsa: 138 föreställningar på Dramaten, 18 filmer, 2 TV-teaterföreställningar samt 183 pjäser för Radioteatern. Efter en kort men intensiv skådespelarkarriär etablerade han sig på 30-talet som ung och visionär regissör och i en bok om Radiotjänst 1934 formulerar Alf Sjöberg sin radioteatersyn: ”Just i sina snabba förflyttningsmöjligheter, i sitt famnande av de oändliga avstånden, i sin drömlika förvandlingsförmåga, i sin flykt mellan sekunderna och seklen, ligger mikrofonens force.”
Men han började sin teaterbana som skådespelare och var faktiskt med i den allra första fullständiga pjäsen som sändes i radio. Året var 1925; pjäsen: Spelet om Envar. På fotot av ensemblen står bland andra Gustaf och Olof Molander, Anders Henriksson och Nils Personne, och till vänster om den högra mikrofonen sitter Alf Sjöberg.  I detta program tecknar Magnus Berg ett porträtt av denne rastlöst nydanande och ständigt föränderlige scenkonstnär.
(Repris 10/10 19.03, 13/10 00.55)


Lördag 11 oktober kl 19.30
Amorina eller Den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter
av Carl Jonas Love Almqvist.
Med: Anita Björk, Lars Ekborg, Bengt Ekerot, Per Oscarsson, Georg Funkquist, Aino Taube, Karin Kavli, Gio Petré och som Berättaren hörs vi Bengt Blomgren. Dessutom poliser, rövare, läkare, betjänter, barn och annat folk.
Musik: Dag Wirén.
Regi: Alf Sjöberg.
Den första juni 1951 skrevs teaterhistoria – Carl Jonas Love Almqvist hade då sitt teatergenombrott… Alf Sjöberg satte upp romanen Amorina på Dramatens lilla scen. Trots att den bara spelades i två veckor förändrade den svensk teater. Drygt tio år senare samlade Alf Sjöberg i stort sätt samma skådespelare i Radioteaterns studio och gjorde en radioversion av uppsättningen. Denna pärla ur Radioteaterns arkiv sänds av Radioteatern med anledning av Alf Sjöbergs 100-årsjubileum.
(Från 1963. Repris 13/10 19.03, 19/10 00.03)


Söndag 12 oktober kl 14.30
Genomresa: Förseningen
Med bl a Christian Fiedler.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk tågstation väntar Monika och Bengt på att tåget skall gå. På bänken strax utanför sitter alkisarna och väntar på chansen till en krona eller två. Monika och Bengt som inte har så mycket att säga varandra har heller ingen lust att tala med dom där på bänken... En liten episod ur några människors liv en dag på 2000-talet, då tåget aldrig gick och de som tiggde en krona eller två, blev allt fler.
(Från SR Göteborg 2001. Repris 17/10 19.03, 20/10 00.55)


Lördag 18 oktober kl 19.30
John Gabriel Borkman
av Henrik Ibsen.
Övers: Klas Östergren.
Med: Erland Josephson, Gunnel Lindblom, Anita Björk, Jane Friedmann, Jan-Olof Strandberg, Jonas Malmsjö, Maria Bonnevie, Margreth Weivers.
Musiken av Ludwig van Beethoven spelas av Käbi Laretei.
Bearbetning och regi: Ingmar Bergman.
”Det var en järnhand som grep tag i hans hjärta. Det var kölden som tog hans liv.” Bankdirektör Borkman lever ensam i sin våning sedan åtta långa år, förhärdat säker på slutlig upprättelse efter bedrägeridomen och fängelsetiden. Men det stora sveket gällde livet och kärleken. Bergman har samlat en enastående ensemble i ett av Ibsens sista dramer. 
(Från 2001. Repris 20/10 19.03, 26/10 00.03)


Söndag 19 oktober kl 14.30
Genomresa: Lifterskan
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Mellika Melani.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd tar en handelsresande upp en lifterska. Han är ute på sin sista resa innan pensionen. Hon är ung och ute på en resa, iväg, kanske till havet. Då han nästa dag inte längre behöver följa den invanda vägen, är det kanske till havet han följer henne... En liten episod ur ett par människors liv en dag som denna, då hastigheten på motorvägarna får naturen att se ut som streck utanför bilrutorna. En historia om längtan, respekt och tilltro. 
(Från SR Göteborg 2001. Repris 24/10 19.03, 27/10 00.55)


Premiär!
Lördag 25 oktober kl 19.30
Byggmästare Solness
av Henrik Ibsen.
Övers, bearb, regi: Anders Carlberg.
Med: Krister Henriksson, Rakel Wärmländer, Meg Westergren, Ingvar Hirdwall, Daniel Götschenhielm, Lena Mossegård, Peter Andersson.
Ibsens sällan spelade ålderdomsdrama om den store byggmästaren som får besök av en ung flicka. Hon har kommit för att få honom och det halva kungarike han en gång lovade henne. Men jag är ju gift? Än sen? Gradvis återvänder hans minne. (Repris 27/10 19.03, 2/11 00.03)


Söndag 26 oktober kl 14.30
Mamma
av Jörgen Gassilewski.
Med: Margareta Hallin, Niklas Ek, Maria Salah.
Regi: Johan Petri.
Jörgen Gassilewski är poet och kulturjournalist. ”Mamma” är hans debut som dramatiker. En son i medelåldern besöker sin dödssjuka mor. Han vill byta kön. Är det sant eller säger han det för att provocera? Som Berättaren hör vi författaren själv.
(Från 2001. Repris 31/10 19.03, 3/11 00.55)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".