1 av 4
Slottskrönikans ensemble (Foto: Micke Grönberg)
2 av 4
Ensembeln i Swedenhielms.
3 av 4
Jacob Hirdwall.
4 av 4
Uppståndelsen av Marie-Louise Ekman

Radioteatern - november 2003

Radioteatern ger i november Slottskrönikan av Carl Jonas Love Almqvist. I dramatisering och regi av Martin Röhlcke Montelius. Fem söndagar i rad möter vi medlemmarna i familjen Löwenstierna som i sitt jaktslott träffas och berättar historier, levnadsöden och skrönor för varandra. De bjuder oss på smärtsamma kärlekshistorier, berättelser om spöken och onda andar, vi hör röster från det förgångna och fantasier om en bättre värld.

Slottskrönikan bildar ramberättelse till Almqvists hela litterära livsverk, den genomströmmas av en svärmisk religiositet och mystik samtidigt som den kännetecknas av radikalism och reformvilja.

I rollerna hör vi bl a Jane Friedmann, Martin Halland, Richard Turpin, Jan Tiselius, Nils Eklund, Gunilla Paulsen.


     

Lördag 1 november kl 19.30
Foajé – Radioteaterns månadsmagasin
Mest om Carl Jonas Love Almqvist och Slottskrönikan.
(Repris 3/11 19.03, 9/11 00.03)


Premiär!
Lördag 1 november kl 19.56
Nittonhundra – legenden om oceanpianisten
av Alessandro Baricco.
Övers: Viveca Melander.
Med: Eric Ericson.
Musik: Martin Saleteg, Frederick Norén.
Bearb. Regi: Lars Arrhed.
En musikalisk skröna i fortissimo.
Berättelsen om det lilla gossebarnet som hittades i en kartong, ombord på oceanfartyget Virginia. Pojken togs om hand av besättningen och döptes till Nittonhundra! Pojken kom att ha detta fartyg som sitt hem, ena veckan i England och nästa i Amerika, fram och tillbaka, år efter år. Ombord fanns en orkester som spelade upp till dans om kvällarna och i dess sättning fanns ett piano. Nittonhundra visade sig vara ett musikaliskt underbarn. När han kom i kontakt med pianot kunde vad som helst hända. En dag bestämde han sig dock för att gå iland, vilket kom som en chock för de andra och anledningen var att han ville se havet!! Men från andra sidan…
(Från SR Göteborg. Repris 3/11 19.29, 9/11 00.29)


Premiär!
Söndag 2 november kl 14.30
Slottskrönikan del 1
av Carl Jonas Love Almqvist.
Dramatisering och regi: Martin Montelius.
Med: Martin Halland, Rickard Turpin, Jan Tiselius, Gunilla Paulsen, Ulf Drakenberg, Sten Ljunggren, Nils Eklund.
Berättare: Jane Friedmann.
Julianus Löwenstierna återkommer till det ombonade jaktslottet. Han har under en ritt blivit famnad av en varg men räddats av den gåtfulle Rickard Furumo.
(Repris 7/11 19.03, 10/11 00.55


Premiär!
Lördag 8 november kl 19.30
Självporträtt av okända män
av Jacob Hirdwall.
Med: Jan Håfström, Duncan Green, Rickard Günther, Mats Flink, Jonas Kruse, Erland Josephson, Stig Larsson, Jörgen Hjerdt, Ludvig Josephson, Taher Jambarsang (Persiska), Daniel Nelson (Amerikansk engelska), Magnus Florin, Mikael Persbrandt, Leonard Terfeldt, Gil Roberti (franska), Reine Brynolfsson,Tommy Östmar, Sivert Lindblom, Andreas Liljeholm, Anders Hillborg, Niklas Ek, Carl Åke Eriksson, Mathias Johansson, Joppe Pihlgren, Ulf Evrén, Piotr Giro-Torzawa, Christian Busse (tyska), Axel Zuber, David Sundblad. Regi: Åsa Kalmér.
beslutade mig för att bli en mottagare.
Vidöppen, ständigt lyssnade.
Som ett känsligt instrument riktade jag mina
antenner mot den svarta natten.
Som en seismograf eller en stämgaffel försökte jag
på ett tidigt stadium uppfånga och registrera
obetydliga vibrationer i jordskorpan.
Förändringar i själva luftsammansättningen.
Till min förvåning nådde den första sändningen mig som ett
svagt brus från en position tre grader öster om plejaderna.
Från en position ...
tre grader öster om ...
plejaderna”
Tänk om du var någon annan helt annan - kanske någon av de män som hastigt passerar dig som skuggor i utkanten av ditt synfält på tunnelbanestationer, i rulltrappor och på flygplatsterminaler - vem skulle du då vara? Vad skulle du tänka på, vad skulle du drömma om? I Självporträtt av okända män avslöjar ett femtiotal män under en knapp timme sina innersta tankar.
(Repris 10/11 19.03, 16/11 00.03)


Direkt efter Självporträtt av okända män:
Jag kommer ihåg Margareta Krook

Ett program med Erland Josephson.


Söndag 9 november kl 14.30
Slottskrönikan del 2
av Carl Jonas Love Almqvist.
Dramatisering och regi: Martin Montelius.
Med: Jan Tiselius, Rickard Turpin, Gunilla Paulsen, Douglas Johansson.
Berättare: Jane Friedmann.
Rickard Furumo berättar historien om sin gamle vän misantropen Björkegren och erkänner sina försök att skriva en ny världshistoria.
(Repris 14/11 19.03, 17/11 00.55)


Lördag 15 november kl 19.30
Uppståndelsen
av Marie-Louise Ekman.
Med: Margareta Krook, Annika Hallin, Lena Nilsson, Cecilia Frode, Rolf Skoglund, Eva Röse, Sven Lindberg, Harriet Andersson, Jonas Karlsson, Ingvar Kjellson, Gunnel Lindblom, Erik Ehn, Tanja Svedjeström, Gunnel Fred, Gösta Ekman, Örjan Ramberg, Keve Hjelm.
Musik: Benny Andersson.
Regi: Marie-Louise Ekman.
”Detta är Beatris automatiska stämma och jag vill bara ha sagt att jag dog igår natt klockan 23.05 medan ni andra satt och tittade på tv eller vad ni nu gjorde...” Den uppburne konstnären Beatris Hand får en storslagen begravning. Alla tävlar om att hylla hennes minne, och har sin bild av henne. Men Beatris vill inte vara död: ”Jag tycker inte det är värt det...” Beatris Hand kom att blir Margaretha Krooks sista roll.
(Från 2001. Repris 17/11 19.03, 23/11 00.03)


Söndag 16 november kl 14.30
Slottskrönikan del 3
av Carl Jonas Love Almqvist.
Dramatisering och regi: Martin Montelius.
Med: Jan Tiselius, Gunilla Paulsen, Tommy Andersson, Magnus Roosman, Kirsti Torhaug, Petra C. Nilsson, Magnus Lindman, Magnus Berg, Ludvig Josephson, Martin Röhlcke Montelius.
Berättare: Jane Friedmann.
Tant Eleonora berättar historien om de olycklige skytten och hans tragiska kärlek till grevinnan Clementine.
(Repris 21/11 19.03, 24/11 00.55)


Premiär!
Lördag 22 november kl 19.30
I lodjurets timma
av Per-Olov Enquist.
Med: Hugo Emretson, Ann Lundgren, Hanna Bogren
Musik: Mats Johansson.
Bearb. Regi: Ingemar Carlehed.
Vi möter pojken i den cell han sitter i efter det dubbelmord han begått. Under en tid har det experimenterats på fängelset med vad som händer med interner som får ha blommor eller djur i cellen. Pojken som valts ut till experimentgruppen för djur, har nu tagit livet av sin katt och dessutom försökt ta sitt eget liv. Lisbeth, som ansvarar för experimentet, har kallat på en präst för att få hjälp med att förklara att katter inte kan prata. Katten har nämligen sagt till pojken att de skall återförenas i morfars hus. Vad kan en präst säga om att djur inte kan tala till pojkar, när hon i samma andetag skall förklara guds röst. Lisbeth, som är mer jordnära än de andra två, har lätt att förklara att det inte är möjligt för pojken att möta sin katt i morfars hus, då han bränt ner det…
(Från SR Göteborg. Repris 24/11 19.03, 30/11 00.03)


Söndag 23 november kl 14.30
Slottskrönikan del 4
av Carl Jonas Love Almqvist.
Dramatisering och regi: Martin Montelius.
Med: Jan Tiselius, Martin Halland, Sten Ljunggren, Malin Halland, Ulf Drakenberg, Nils Eklund, Jonathan Röhlcke Montelius.
Berättare: Jane Friedmann.
Jacob, kammarherre i familjen Löwenstierna berättar spökelsehistorien om Hinden och Julianus Löwenstiernas olyckliga kärlek till sin döda mor.
(Repris 28/11 19.03, 1/12 00.55)


Lördag 29 november kl 19.30
Swedenhielms
av Hjalmar Bergman.
Med: Marie Göranzon, Anna Wallander, Björn Granath, Douglas Johansson, Erik Ehn, Melinda Kinnaman, Per Sandberg, Ulf Brunnberg.
Bearb. regi: Harald Stjerne.
Hjalmar Bergmans Swedenhielms är ett virtuosstycke om konsten att såga upp is. Isen är i det här fallet en familj stelnad i konventioner, inbördes beroenden och förväntade beteenden. I den stora Stockholmsvåningen blockerar familjemedlemmarna varandra. Det är som i en Tjechovkomedi - längtan bort är starkast just innan solen går upp och inget är så bräckligt för själva vardandet som en rejäl knippa dagsljus. Alltså måste nåt hända. En konkurs och ett Nobelpris, kanske? I spetsen för dessa begåvade drönare står ingenjören Swedenhielm själv - en brummande kemiprofessor och en dödsfälla för äldre skådespelare med fallenhet för vänlig oförskämdhet och tankspritt översitteri. Men om professorn var fru först och professor sen, kort sagt yrkesarbetande, ensamstående mamma? Läst så blev texten intressantare, mer levande och en smula mer nytvättad. Det blev ganska intressant att en kvinna tog på sig dessa manliga schablonegenskaper: karskheten, skygglapparna, självömkan, begåvningen och till sist fallet. När Marie Göranzon äntligen gråter är det som om hon gned över ens hjärta med sandpapper.
(Från 2001. Repris 1/12 19.03, 7/12 00.03)


Söndag 30 november kl 14.30
Slottskrönikan, femte och sista delen.
av Carl Jonas Love Almqvist.
Dramatisering och regi: Martin Montelius.
Med: Jan Tiselius, Gunilla Paulsen, Sebastian Röhlcke Montelius, Claes Hartelius, Martin Halland, Malin Halland, Ulf Drakenberg, Martin Röhlcke Montelius.
Berättare: Jane Friedmann.
Tant Eleonora berättar historien om baron Julius K och hans resa genom livet för att finna försoning och förlåtelse.
(Repris 5/12 19.03, 8/12 00.55)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".