Thomas Mann i sitt hem i Zürich straxt före sin 80-årsdag 1955. (Foto: SVT Bild)
1 av 2
Thomas Mann i sitt hem i Zürich straxt före sin 80-årsdag 1955. (Foto: SVT Bild)
Thomas Mann och hans hustru Katia. (Foto: SVT Bild)
2 av 2
Thomas Mann och hans hustru Katia på Grand Hôtel i Stockholm i samband med Nobelprisutdelningen i december 1929. (Foto: SVT Bild)

Thomas Mann - En litterär gigant och en grym satiriker

Thomas Manns roman Bergtagen beskriver den unge Hans Castorps öden och äventyr på sanatoriet Berhof, långt uppe i de schweiziska alperna...


Thomas Mann föddes i Lübeck den 6 juni 1875 som andra barnet i en syskonskara på fem. Mann var inte särskilt förtjust i skolan och fann det svårt att leva upp till de krav som ställdes på honom. Det var med stort motstånd som den unge Mann uppfyllde sin skolplikt. Från början var det meningen att Thomas Mann skulle ta över familjeföretaget, men då Mann var femton år avled fadern. Företaget avvecklades och hans mor flyttade till München med de yngre syskonen. Mann flyttade efter sin mor efter han avslutat sina studier.
Trots sin tidigare avoga inställning till skolan upptog Mann studier vid universitet (i bl a historia, ekonomi, konsthistoria och litteratur) och teknisk högskola 1895. Parallellt med studierna reste han en del. Han besökte bland annat Venedig, Neapel och sin äldre bror Heinrich i Rom.

Våren 1898 återvände Mann till München och debuterade med novellsamlingen Der kleine Herr Friedmann. Han försörjde sig då som lektör. 1900 gjorde han sin militärtjänst. Och 1901 kommer romanen Huset Buddenbrook. Den gjorde enorm succé och är idag utgiven i över en miljon exemplar. När Mann 1912 besöker sin hustru Katia (f. Pringsheim) på sanatoriet i Davos blir han inspirerad och börjar arbetet med Bergtagen. Bergtagen var från början menad som en novell, men när verket publicerades hösten 1924 hade den svällt ut till en roman i två band

Dramat tar sin början 1907 och slutar vid första världskrigets utbrott. Mann berättar med kuslig precision hur vårt århundrade formas. Högt uppe ovan molnen i den tunna luften skildras det dåtida Europa i den priviligierade sanatoriemiljön. Där människorna lever som om evigheten stod dem till buds. Den unge borgarsonen Hans Castorp låter sig dras in i de lungsjukas värld. Medan han nyfiket och alltför frivilligt famnar sjukdom och död för att nå en utomordentlig insikt, pågår de stora omvälvningarna långt där nere på slättlandet... Hans Castorp, som funnit den stora kärleken i detta landskap av sjukdom och död, får aldrig tillfälle att fullborda sina insikter. De priviligierade ”bergtagna” där uppe på alptoppen ser aldrig i sin isolation, de obönhörliga processer som skapar det första världskriget. Efter kriget, var det för alltid förbi med den livsstil som Hans Castorp och hans gelikar levde i.

Förutom Bergtagen och ovan nämnda titlar är Döden i Venedig, Lotte i Weimar och Svindlaren Felix Krulls bekännelser hans kanske mest kända verk. 1929 mottog Thomas Mann Nobelpriset i litteratur.

1933 lämnade Thomas Mann och hans judiska hustru Tyskland. Han berövades sitt tyska medborgarskap och bosatte sig i Amerika, där han under en period undervisade vid Princeton. Han blev amerikansk medborgare, men återvände så småningom till Europa där han avled 1955.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".