Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
1 av 4
Ulricha Johnson och Örjan Ramberg i Homofiler kan inte vissla (Foto: Johan Ljungström/SR)
2 av 4
Jonas Malmsjö, Börje Ahlstedt, Jan Malmsjö och Marie Göranzon i Spöksonaten (Foto: Anders Roth/SR)
3 av 4
Anna Azcàrate har regisserat Sjätte akten.
4 av 4
Özz Nûjen, Manuel Cubas och Rodrigo Pencheff. (Foto: Frida Englund)

Radioteatern - januari 2002

Lördag 5 januari kl 19.30
Foajé - Radioteaterns månadsmagasin.
I programmet möter vi bl a den amerikanske dramatikern Wallace Shawn. Henrietta Hultén träffade honom under hans sverigebesök i oktober.
Red: Ludvig Josephson.
(Repris 7/1 kl 19.03, 13/1 kl 00.03)


Premiär!
Lördag 5 januari kl 20.00
Homofiler kan inte vissla
av Staffan Göthe.
Med: Örjan Ramberg, Ann Petrén, Andreas Kundler, björn Gedda, Ulricha Johnson, Jimmy Endeley, Staffan Göthe.
Regi: Åsa Melldahl.
En fotbollslegend återvänder till hembygden men mötet med dottern och dottersonen blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Björnfloyran har tagit över det lilla samhället och under ett hektiskt dygn rister salsarytmerna i björktopparna. Staffan Göthes pjäs ger oss en ömsint och humoristisk glimt av den svenska tätortens häpnadsväckande kombination av förändring och oföränderlighet.
(Repris 7/1 kl 19.35, 13/1 kl 00.35)


Premiär!
Söndag 6 januari kl 14.03
Sjätte akten
av Jonas Autio.
Med: Sara Arnia, Sofia Ledarp och Åsa Widéen.
Regi: Anna Azcárate.
Sista föreställningen. Alla drar till puben-utom Linda. Ellen återvänder för att hämta henne. En pjäs om klasskillnad och dålig självkänsla, synlig och kännbar som ett tuggummi fastkletat i pannan.
(Från SR Luleå. Repris 11/1 kl 19.03, 14/1 kl 00.55)


Premiär!
Lördag 12 januari kl 19.30
Den närmast sörjande
av Wallace Shawn.
Övers: Staffan Holmgren.
Med: Etienne Glaser, Suzanne Osten, Sven Lindqvist. Regi: Joakim Groth
”Det är min plikt att göra er uppmärksamma på att en mycket fin liten värld har gått hädan. Den är död, och den som får sörja, det är jag.” En plågsamt underhållande berättelse om ett samhälles sammanbrott. Stand-up tragedi av författaren till Min middag med André. Inspelad för publik på Forum/Nutidsplats för kultur. I samarbete med Unga Klara./Stockholms Stadsteater.
(Repris 14/1 kl 19.03, 20/1 kl 00.03)


Söndag 13 januari kl 14.03
Norra Londons dödsbok
efter en novell av Will Self.

Övers. och dramatisering: Fredrik Wadström.
Med: Tom Ahlsell, Kenneth Milldoff, Christer Strandberg, Monica Stenbeck.
Regi: Dag Norgård.
Will Self leker med döden när han tar oss med till ett London som både är främmande och igenkännbart. Men Will Self lägger till ytterligare en dimension. Kanske blir Döden mer hanterbar om vi kan skratta åt den? ”The North London Book of the Dead” återfinns i novellsamlingen ”The Quantity Theory of Insanity” - och om han inte själv är galen, så förmår han i alla fall att vrida verkligheten ett par varv.
(Från SR Malmö 1999. Repris 18/1 kl 19.03, 21/1 kl 00.55)Lördag 19 januari kl 19.30
Spöksonaten
av August Strindberg.
Med: Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Jonas Malmsjö, Sofia Lindqvist, Börje Ahlstedt, Elin Klinga, Rolf Skoglund, Johan Lindell.
Musik: Richard Wagner, Ludvig van Beethoven.
Musikalisk bearbetning: Jonas Forssell.
Fiol: Åsa Lennerholm.
Sång: Jonas Malmsjö.
Regi: Åsa Melldahl.
Studenten: Känner ni dem som bor här?
Gubben: Alla. Vid min ålder känner man alla mänskor, deras fäder och förfäder, och man är alltid släkt med dem på något sätt... Jag intresserar mig för människors öden... Två män står utanför ett hus i Stockholm. Båda vill de in. Jacob Hummel; krymplingen i rullstol, för att göra upp gamla oförätter. Och Arkenholz; den unge studenten, för att möta den unga flickan han skall komma att bli så förälskad i. Men huset de står framför är inte vilket som helst. Livets, dödens, kvalens och lustans hus är det. Brott och hemligheter binder samman husets invånare. Och där vandrar den nyss avlidne konsuln, han går och räknar de kransar och hälsningar som lämnats vid hans bår.
(Från 2000. Repris: 21/1 kl 19.03, 27/1 kl 00.03)                                 


Söndag 20 januari kl 14.03
Min jävla skugga
Av Manuel Cubas.
Med: Rodrigo Pencheff, Özz Nûjen, René Ortiz, Magnus Blomqvist, Ingela Olsson, Anna Blomberg, Gabriel Castro, Johan Bäckström.
(Original)musik: Tito Pencheff.
Regi: Manuel Cubas.
Det kretsar kring framtiden. Det är hela tiden ”sen”: När man fått sitt skivkontrakt och pengarna börjat rulla in ska man köpa en fet BMW. När man är trettio ska man ha familj. Men var är här och nu, och vad ska man göra medan man väntar? Raul fyller år och hans kompis Anis tycker att ett bra sätt att fira det på är att röka på fett, fixa fest, käka tårta, tjåla en bil och dra in till sta’n... Raul lever ensam med sin pappa. ”Är man en pappa måste man ta hand om sin son...” Pappa Fransisco gratulerade inte sin son på födelsedagen, kom han ens ihåg? Fransisco väntar också på något. På att Raul ska fixa mat, och hjälpa honom att få sina egna pengar...
(Från 2000. Repris 25/1 kl 19.03, 28/1 kl 00.55)


Lördag 26 januari kl 19.30
Kärleken sitter under berget
En inledning till kvällens Radioteaterpremiär Din sol din himmel dina ängder gröna av Pernille Nordström.
(Repris 28/1 kl 19.03, 3/2 kl 00.03)


Premiär!
Lördag 26 januari kl 19.55
Din sol, din himmel, dina ängder gröna
av Manuel Cubas, Johanna Langhorst.
Med: Marta Alvarez, Bella King Mohamed, Nasim Aghili, Kemal Görgü, Simon Mezher, Jasim Mohamed, Sonja Lund, Özz Nûjen, Lamine Dieng, Amin Manfredini, Daniel Bingert, Sanna Krepper, Steve Kratz, Peter Holst, Magnus Blomquist.
Musik: Homero Alvarez.
Kören: Sammy Kasule, Gerald Nnaddibanga, Nkomba Kababa, Luhembwe Mwanavita.
Regi: Manuel Cubas.
”God morgon Rinkeby torg, du kan vakna nu! Rinkeby torg, du är en vän i nöden för mig, och jag till dig. Visst är det så?” Musikteater i radio inspelad i Tensta och Rinkeby.

(Repris: 28/1 kl 19.28, 3/2 kl 00.28)


Söndag 27 januari kl 14.03
Dö i luften 
av Manuel Cubas och Özz Nûjen.
Med: Rodrigo Pencheff, Özz Nûjen, René Ortiz, Magnus Blomqvist, Ingela Olsson, Anna Blomberg, Gabriel Castro, Johan Bäckström, Nesrin Kilicarslan, Lacke Magnusson, Nisti Yildiz.
Musik: Tito Pencheff.
Regi: Manuel Cubas.
En annan berättelse om Anis och hans polare Raul. Anis har bjudit Raul att flytta in hos honom för att han ska slippa att bo med sin pappa. Anis mamma har slutat vänta på att Anis pappa ska dyka upp: Det sitter en svensk man i deras soffa och fikar! ”Det finns vissa saker man inte gör!” säger Anis och syftar på mammans vänskap med Roger. Anis pratar om svek mot den egna kulturen, dess kvinnoroll och den försvunna pappan. På en kurdisk fest träffar Anis Shevin. Men hon, passar inte heller in de illusioner han gjort sig om de kurdiska kvinnorna. Raul förstår inte varför Anis pratar om ”kultur, multur och sånt skit” Varför har det blivit så viktigt för Anis att bekräfta att han är kurd? Hemma sitter Raul och komponerar en rap och de röker på i väntan på ett fett skivkontrakt, en BMW och en familj med en foglig fru när de fyllt trettio...
(Från 2000. Repris 1/2 kl 19.03, 4/2 kl 00.55)


Måndag 28 januari kl 19.50
Mio, min Mio del 1 (av 2)
Berättelsen om pojken Bo Sigvard Olsson, som förs till Landet i fjärran och möter sin fader Konungen, men också den onde Riddar Kato.
I anledning av Astrid Lindgrens bortgång ger Radioteatern Mio, min mio i två delar (första gången sänd i sommarlovsteatern 1998).
(Repris måndag 4/2 kl 19.23 och söndag 10/2 kl 00.23).
Del 2 sänds lördag 9/2 kl 19.30 (repris måndag 11/2 kl 19.03, söndag 17/2 kl 00.03).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".