1 av 2
Vladimir Majakovskij (Foto: SVT Bild)
2 av 2
Lili Birk och Vladimir Majakovskij på Krim. (Foto: SVT Bild)

Lite om Vladimir Majakovskij

Vladimir Majakovskij föddes i Georgien 1893. 1906 kom Majakovskij till Moskva, där han från 1911 studerade vid skolan för måleri, skulptur och arkitektur. Tillsammans med några klasskamrater propagerade han för den nya konsten: den ryska futurismen.

Kännetecknande för den ryska futurismen var att man ville riva gränserna mellan de olika konstarterna och att föra ut konsten från salongerna till folket på gatan. Sina första respektlösa dikter publicerade han 1912 i futuristernas samlingsvolym En örfil åt den allmänna smaken.

Ett moln i byxor skrevs 1915. Den första läsningen av dikten ägde rum hos den välrenommerade förläggaren Osip Birk och hans hustru Lili. Publiken blev mycket tagen och efter en stunds tystnad utbrast Osip Birk: ”Majakovskij är en stor poet om han så inte skriver en rad till” innan han rusade iväg med manuskriptet till tryckeriet. Detta var också inledningen på en av litteraturens mest kända kärleksrelationer. Den var omtalad och mycket kontroversiell eftersom de tre valt att leva under samma tak. Osip Birk som Majakovskijs högt värderade vän och förläggare och Lili Birk som hans älskarinna.

1918 publicerade futuristerna flera manifest med krav på en ”andens revolution”. Kravet på denna oblodiga revolution riktad mot den gamla kulturens inflytande, höll Majakovskij fast vid hela sitt liv.

1930, endast 36 år gammal, avslutade han sitt liv med ett skott i hjärtat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".