Vresige filosofen (Foto: Myran Månsson)

Den vresige filosofen

av Myran Månsson

Den unge Eleven tänker studera medicin och vill inför det ha svar på sina frågor om etik och moral, om vad som är rätt och vad som är fel. Han söker upp Mästaren, som har funderat mycket över dom frågorna.

Mästaren har dragit sig tillbaka, men han går med på att träffa Eleven och under några dagar, under eken där Mästaren helst sitter, handlar samtalen om livet - och om döden.
Mästaren är egentligen trött på människorna och deras problem. Han sörjer sin ende vän, hunden Plato. Och när det visar sig att Eleven inte har så mycket pengar - så anser Mästaren att han bara betalar för de korta svaren. Men kanske är det så - att frågorna som ställs är viktigare än svaren som ges…

PC Jersilds text publicerades först på Internet; på Karolinska Institutets hemsida där medicinstuderanden kunde ta del av Jersilds berättelse om Elevens möte med Mästaren. Inför teater Västernorrlands projekt Korsväg Faust; dialoger om vetenskap och konst, skrev PC Jersild om texten till en dialog.
Den har tidigare framförts på Sundsvall teater och under ett gästspel i Uppsala. Samma skådespelare från scenen gör nu ”Den Vresige Filosofen” som radioteater.
Ett samarbete med Teater Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".