1 av 7
Niels Dybeck i Erlanderkänslan (Foto: SR/Johan Ljungström)
2 av 7
August Strindberg (Foto: Scanpix)
3 av 7
Mats Gustafsson och Rolf Skoglund i Mannen utan väg (Foto: SVT Bild)
4 av 7
Lev Rubinstein (Foto: Micke Grönberg/SR)
5 av 7
Pontus Gustafsson och Rolf Skoglund i Bergtagen (Foto: SR/Anders Roth)
6 av 7
Anita Björk (Foto: SVT Bild)
7 av 7
Fjodor Dostojevskij (Foto: SVTBild)

Radioteatern - juni 2001

Lördag 2 juni kl 19.30
Foajé - Radioteaterns månadsmagasin.
I junifoajé möter vi Björn Runeborg, månadens dramatiker som har premiär på en ny pjäs, ”Erlanderkänslan”, om sönderfallande fadersauktoritet i ett allt tommare folkhem. Vidare presenteras Vita Nätter, en svit pjäser med nattliga ryssar med och egenartad ljudkonst. Vi bekantar oss med den ryske poeten Lev Rubinstein och med Dostojevskij vars pjäs ”Vita nätter” som med sina stämningar av ett spöklikt blekt Petersburg mellan skymning och gryning har gett namn åt ljudkonsterna i juninatten.
Redaktör: Henrietta Hultén.
(Repris: 4/6 kl 19.03)


Lördag 2 juni kl 20.03 
Rymdens gröna prickar
Vis- och cabaretartisten Maria Lindström tolkar Birger Sjöberg i ord, dikt och ton. En inspelning inför publik på Margaretha-paviljongen i Malmö.
(Från SR Malmö 1999. Repris 4/6 kl 19.32)


Premiär!
Söndag 3 juni kl 14.03
Mannen utan väg
av Erik Lindegren.
Skådespelaren Rolf Skoglund i samspel med improvisationsmusikern och kompositören Mats Gustafsson. Tenorsaxofon, fransk flageolett och orgelpipa möter tolv av Erik Lindegrens sprängda sonetter från 1942 - ”här i denna tystnad som utplånar gränsen / mellan de levande döda och dödas levande önskan”. Ingår i Vita nätter.
(Repris: 8/6 kl 19.03, 3/6 kl 00.03)


Lördag 9 juni kl 19.30
Vita nätter
av Fjodor Dostojevskij.
Övers: Carl Cramér.
Dramatisering: Ernst Schnabel.
Med bl a: Per Oscarsson, Georg Årlin, Naima Wifstand, Aino Taube.
Regi: Gunnar Ollén.
Poeten Mikael irrar runt längs Petersburgs gator i den spöklikt bleka sommarnatten, Den unga flickan Nastjenka kommer i hans väg och öppnar sitt liv för honom. Fattigt, hungrigt, brinnande, febrigt, av en 26-årig Dostojevskij
(Från 1954. Repris 11/6 kl 19.03)


Premiär!
Söndag 10 juni kl 14.03
Tiden går
av Lev Rubenstein.
Övers: Lars Kleberg.
Musik och ljudläggning av Johannes Bergmark.
”Havet är oroligt. Månen lyser. Kattungen gnäller. Östern blir röd. Tiden går.” Den ryske författaren Lev Rubinstein skriver sina repliker en och en på små kort. Här framför han dem med sin översättare Lars Kleberg - samt den del av svenska folket som besökte Radioteaterns studio 10 vid SR:s Öppet hus i fjol höstas. Ingår i Vita nätter.
(Repris 15/6 kl 19.03, Sön 17/6 00.03)


Premiär!
Lördag 16 juni kl 19.30
Erlanderkänslan
av Björn Runeborg.
Med: Niels Dybeck, Anita Ekström, Pia Johansson, Olle Jansson, Irma Schultz, Kerstin Widegren, Martin Aliaga. Regi: Carl Kjellgren. Det fanns förr i tiden en viss stämning i bussen, en svårdefinierad känsla som nu alldeles försvunnit. Ett slags ljus optimism, kanske, som ibland kunde avlyssnas i passagerarnas samtal. Det menar busschauffören Freddy Andersson, 57 år. Han har identifierat detta subtila tillstånd som ”Erlanderkänslan”. Lagom till hundraårsjubileet av den gamle statsministerns och landsfaderns födelse 1901, drar Freddy i sann folkbildaranda igång en ambitiös kampanj för att återinföra denna förlorade känsla. Men alla är inte lika entusiastiska. Freddys familjeliv knakar betänkligt i fogarna och det kända statsrådet han sökt upp finner sig snart indragen i något mycket mer komplicerat än hon kunde ana.
(Repris 18/6 kl 19.03)Söndag 17 juni kl 14.30
Mannen som blev en stad
av Björn Runeborg.
Med: Sven-Eric Gamble, Jane Friedmann, Birgitta Valberg.
Regi: Arne Forsberg.
En morgon stiger Henry Persson inte upp. Hans hyresvärdinna knackar förgäves på dörren. Han kan inte gå ur sängen; han har nämligen förvandlats till en stad. Och det är samma gamla medelhavsstad som han semestrade i med sin fästmö - och ändå en annan. De pittoreska gränderna ekar av skottsalvor.
(Från 1967. Repris 22/6 kl 19.03)


Lördag 23 juni kl 19.30
Midsommar
av August Strindberg.
Radiobearb: Staffan Tjerneld.
Med: Holger Löwenadler, Birgitta Valberg, Jan Malmsjö, Olof Sandborg, Olof Widgren, Doris Svedlund, Dagmar Ebbesen, Sten Lindgren.
Regi: Palle Brunius.
Ett panorama över sekelskiftets Stockholm. Huvudpersonen är en ung student, Ivar, som återvänder från utlandet till föräldrarnas trädgårdsmästarbostad på Svartölandet. Han är en högfärdig och ganska osympatisk ung man. Men en midsommarafton i ett Stockholm fullt av folkligt liv ger honom en tankeställare som får honom att ändra inställning.
(Från 1953. Repris: 25/6 kl 19.03)


Sommardeckare!
Söndag 24 juni kl 14.30
Fallet Valentine
av Francis Durbridge.
Övers: Börje Lindell.
Med en ståtlig rollista: Bengt Ekeroth, Anita Björk, Henrik Schildt, Hans Strååt, Lars Lind, Gerd Hagman, Allan Edwall.
Regi: Per Verner-Carlsson.
Del 1 av 8. Ett fall för Paul Temple.
Sommarens nostalgirysare bjuder på narkotikaaffärer och självmordsepidemi i London. Scotland Yard söker hjälp av den avspänt intelligente privatspanaren Paul Temple. Men vem är mördaren? Sheila Baxter? Charles Kelvin?
(Från 1964. Repris 29/6 kl 19.03)


Lördag 30 juni kl 19.30 
Bergtagen del 1 av 6.
av Thomas Mann.
Övers: Erik Ohls.
Dramatisering: Outi Nyytäjä.
Med: Pontus Gustafsson, Johan Rabaeus, Johan Hedenberg, Gunnel Fred, Rolf Skoglund, Johan Lindell, Ingalill Andersson, Claire Wikholm, Keve Hjelm, Anita Björk, Tommy Nilsson, Anders Ahlbom, Jonas Bergström, Anders Beckman, Agneta Ehrensvärd, Johan Ulveson, Melinda Kinnaman, Kicki Bramberg.
Regi: Staffan Roos.
Borgarsonen Hans Castorp har rest till alperna för att tillbringa semestern hos sin lungsjuke kusin Joachim på sanatoriet Berghof. Hans vistelse på Berghof blir längre, mycket längre, än de tre veckor som från början var tänkt. Den unge Hans blir bergtagen av miljön, flirterna, erotiken, livet och döden som utspelar sig där. Märkliga är de människor som samlats under Berghofs tak: Överläkaren Behrens, den undersköna fru Chauchat, den äkta humanisten signor Settembrini och den nyvunne vännen Peeperkorn; excentrisk kaffeodlare och miljonär.
(Repris: 2/7 kl 19.03)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".