Unga fröken från Tacna

Det såg bra ut på papperet: Färdigbetalt manus, översatt och bearbetat, som legat 26 år i SR:s dokumentarkiv utan att ha blivit inspelat. Vad lätt det hade varit att tillägga... får nu sin premiär! Men. Det finns nog en anledning till att det där manuset inte spelats in. Bara inledningen ger mig lite huvudbry:
"Miljön är hämtad ur Belisarios minnen och fantasi. Och han själv finns mitt i miljön i sin författarroll. Miljön går under spelets gång, endast antytt, över till huset i Tacna där Mormor och Mamae bodde som unga i början av seklet; matsalen i huset i Arequipa på tjugotalet då Morfar var bomullsodlare i Camaná; pensionatet i Camaná där Morfar skrev sitt brev till Mormor som Mamae läste i smyg; och fader Verancios biktstol".
Hm. Hur gestalta dessa förflyttningar i ett blint medium utan att lyssnaren bara uppfattar det som att hon eller han slungats in i geritatrisk psykos?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".