Lyssna på: Harriet L.

Harriet L.

Manus och regi: Agneta Elers Jarleman.

Föreställningen ligger ute till och med 10 april.

              

              

              

              

              

Med bl a: Mirja Burlin.
Musik av Gunnar Edander framförs av Nanna Walderhaug, Lauri Antila.
Ljud: Jan Cruseman.
Harriet L. är så sorglig, rolig, vacker, medryckande och så starkt berörande att den känns i hela kroppen." Skrev DN i sin recension av scenversionen Harriet L.

Harriet Löwenhjelm (1887 - 1918) levde under en tid av tuberkulos, krig och hungerkravaller. En tid då kvinnorna skulle vara snälla, lydiga och anpassningsbara. Harriet Löwenhjelm växte upp i en välsituerad familj och ägnade sig tidigt åt bildkonst, framför allt teckning. Hon såg sig själv som konstnär, men uppfattas idag främst som poet med kända (tonsatta) dikter som "Beatrice-Aurore" och "Tag mig, håll mig." Hennes dikter tillkom från början som komplement till teckningarna. 1913 konstaterades att hon hade lungtuberkolos och hon kom att tillbringa det mesta av sitt återstående liv på sanatorier. 1918 avled hon på Romnäs sanatorium.

Efter föreställningen: Mer om Harriet Löwenhjelm: Harriet Löwenhjelm på Romanäs. Peder Losten talar med Anna-Maria Claesson.
Ett program från Frejas frestelser 1997 i en redigerad och kortad version av Eric Nyblaeus och Magnus Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".