1 av 2
2 av 2

Radioteatern - November 2010


Fredag 5 november 19.03
Vid gränsen
av Irena Kraus.
Med: Erland Josephson, Ewa Fröling, Danilo Bejarano, Axel Günther.
Producent: Magnus Berg.
Regi: Hilda Hellwig.


I sin kamp för att kunna återbörda sig till det diffusa Hemlandet, drar Gustav in dem alla i detta äventyrliga drama, som författaren Irena Kraus hämtat inspiration tillfrån sitt eget liv. Regissören Hilda Hellwig låter historien utspela sig i ett ljudlandskap som trots att det är högst konkret ger en fascinerande bild av Gustavs mentala gränsland, där Kärleken går en envig mot Hemlängtan.

Efter föreställningen: Irena Kraus intervjuas om pjäsen Vid gränsen av Paloma Vangpreecha.

(Från 2007. Sänds även 7/11 20.03, 13-14/11 00.15)


Lördag 6 november 13.30
Lorelei
av och med Gunilla Abrahamsson.
Ljud, produktion: Eric Nyblaeus.
En gammal kvinna ligger för döden. Hon har levt sitt liv i det trygga folkhemslandet men ändå haft båda världskrigen inpå knuten. Och ett eget slagfält därhemma. Nu längtar hon tillbaka till evigheten. Men det är nåon som måste komma först, innan hon kan släppa taget om jordelivet...
(Från 2007. Sänds även 8/11 19.03, 14-15/11 01.00)

              


Fredag 12 november 19.03
Själens rening genom lek och skoj - en bilradioopera
Musik och libretto: Hans Gefors.
Översättning av Erlend Loes norska text: Lars Nygren.
Dikter till de sex sångerna: Bengt Emil Johnson.
I rollerna: Jonas Malmsjö, Richard Forsgren, Julia Högberg, Isak Reinholdsson.
Sångerna sjungs av Malena Ernman, Lars Arvidsson, Olle Persson och Zacharias Wolfe Kärnekull.
Sveriges Radios Symfoniorkester spelar under ledning av Thomas Søndergaard.
Syntkvintett: Emil Jonasson, klarinett, Michael Engström, synt, Johan Liljedahl, elgitarr, Backa Hans Eriksson, elbas och Jörgen Stenberg och Bengt Eriksson, slagverk.
Regi och teknik, Radioteatern: Magnus Lindman och Lena Samuelsson.
Musikteknik och klangregi: Jan Waldenmark.
Produktion och klangregi: Ann-Charlotte Larsson Waldenmark.
Ett samarbete mellan P2 och Radioteatern.

Operan bygger på Erlend Loes roman "Naiv.Super" från 1996 och handlar om försoning mellan två bröder sedan den ene tappat fotfästet i tillvaron. Den är Hans Gefors första komiska opera.

- Idén fick jag en natt när jag körde hem till Lund från min studio i Malmö, säger Hans Gefors. Jag har alltid irriterat mig över hur svårt det är att lyssna på konstmusik under bilkörning; utan att ideligen vrida på volymknappen går det inte! Jag bestämde mig för att göra en opera för koncentrera sig på Loes berättelse och min musik. Jag har egen erfarenhet av förstklassiga musikupplevelser i bilen, så lyssnandet kan gärna ske under bilkörning. Ett obrutet förlopp av story och musik i tät förening - så har jag föreställt mig operan. Inspelningen är gjord i flera steg, de talade partierna för sig, orkestern och sångerna för sig, fortsätter Hans Gefors. Man kan säga att komponerandet fortsatt ända in i kontrollrummet med mixning och ljudbearbetning av minsta detalj för att uppnå tanken att musik och berättelse ska få lika stor plats. Klangregin är en stor del i det hela.
(Notera att föreställningen inte repriseras! 14/11 20.03 och 20-21/11 00.15 sänds Biedermann och pyromanerna vars repriser tidigare utgick p g a valvakan.)


Lördag 13 november 13.30
Järn
av Kajsa Hellsing Rydergård.
Med: Ylva Gallon, Jonas Bane, Lars Värninger.
Regi och bearb. Victoria Brattström.
Hur rätt kan vi handla när kriget satt mänsklighetens normer ur spel? Ondskan blir en del av livet och vi kan förväntas döda, eller dö. Och kvar blir någon som har förlorat ett barn, en syster, en bror, en mor eller en far. Vi möter offer och förövare och vi låter oss förstå , att det i båda fallen, kan vara en och samma lilla människa. (Från SR Göteborg. Sänds även 15/11 19.03, 21-22/11 01.00)


Premiär!
Fredag 19 november 19.03
Maria Stuart
av Friedrich Schiller.
Översättning och bearbetning: Magnus Lindman.
Med: Mina Azarian, Thérèse Brunnander, Eli Ingvarsson, Göran Ragnerstam, Peter Viitanen, Emil Almén, Hans Sandquist.
Musik: Rasmus Persson.
Ljud: Michael Johansson.
Regi: Mellika Melouani Melani.
Maria Stuart sitter fängslad för mordet på sin make, men den egentliga anledningen är snarare hennes anspråk på tronen som innehas av Elisabeth I.Det klassiska dramat om maktkampen mellan drottningarna Elisabeth och Maria Stuart. Realpolitik och terroristhot skapar moraliska dilemman med kopplingar till vår egen tid. Den uppmärksammade regissören Mellika Melouani Melani ger här sin version av Maria Stuart.

Efter föreställningen: Outlaw - utanför lagen ett program om laglöshet och vårt behov av lagar.

Varför behöver en stat eller ett samhälle lagar? Vad gör oss till laglydiga medborgare som delegerar makten till någon annan och varför behöver makthavarna en av lagar skänkt legitimitet?
     Dmitri Plax har sökt svar på de här frågorna ur tre olika perspektiv: det juridiska, det filosofiska och det konstnärliga. Hör juridikprofessorn Josef Zila, filosofie doktorn Sven-Olov Wallenstein och regissören Mellika Melouani Melani framlägga sin syn på saken.

(Sänds även 21/11 20.03, 27-28/11 00.15)              


Lördag 20 november 13.30
Lollo Larsson
av Maria Clauss.
Med: Sasha Becker, Åsa Karlsson, Josefine Neldén, Robin Stegmar, Lars Väringer, Anna Persson.
Regi: Åza Rydberg.
En historia, långt mer komplicerad än den först ser ut att vara. Med lätt hand tecknas karaktärernas mörkare skrymslen och vrår. Mellan raderna framträder en djupare bild, och det är där vi förstår hur ont det har gjort i de människor vi möter. 

(Från SR Göteborg. Sänds även 22/11 19.03, 28-29/11 01.00)


Fredag 26 november 19.03
Produkten
av Mark Ravenhill.
Övers: Jonas Hassen Khemiri.
Med: Robin Stegmar.
Regi: Emil Graffman.
En ung skådespelerska har kallats till en filmproducent. Producenten har en idé till en film. Han vill att hon ska spela en karriärkvinna från den rika västvärlden som förälskar sig i en terrorist. Producenten berättar med en detaljrikedom som får lyssnaren att se den allt vansinnigare filmen framför sig. Schablonerna staplas på varandra och de våldspornografiska inslagen blir allt fler i denna sanslösa och fördomsfulla berättelse, i denna produkt som producenten vill sälja in. Föreställningen är en radioversion av den föreställning som hade Sverigepremiär på Göteborgs Stadsteater 2 mars 2007.

Dramatikern Mark Ravenhill, född 1966, räknas tillsammans med bl a Sara Kane till generationen "De vilda unga", sprungna ur bland annat Royal Court Theatres satsning på en ny samtida dramatik. Ravenhill debuterade 1996 med "Shopping and Fucking". 2006 turnerade han i Europa med "Product" där han själv spelade rollen som filmproducenten.

(Från SR Göteborg 2007. Sänds även 28/11 20.03, 4-5/12 00.15)

Efter föreställningen: Ett samtal i en hotellobby med Pontus Stenshäll om teaterns konventioner och In-yer-faceteatern. Ett program av Nathaly Salas.


Premiär!
Lördag 27 november 13.30
Repet och råttan
En radiopjäs i två delar. 
Med bl a: Richard Turpin, Ingela Olsson, Sara Turpin, Duncan Green, Irma Schultz Keller, Douglas Johansson, Tess Paulsen, Magnus Roosmann, Britt-Louise Tillbom, Jan Tiselius, Leif Andrée.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Nathaly Salas.
Manus och regi: Martin Jonols.
Del 1: Om Bernie Madoffs uppgång och fall. Från den fattiga uppväxten fram till den luxulösa investment-bolags-tillvaron på Manhattan och i Florida. ”Att skrämma skiten ur mäklarna hjälpte, att aldrig dricka alkohol hjälpte, att gå till massöserna hjälpte, att träffa älskarinnan Cheryl hjälpte… Men fallet var högt, oundvikligt. Allas fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".