1 av 2
2 av 2

Lyssna på: Själens rening genom lek och skoj - en bilradioopera

Själens rening genom lek och skoj - en bilradioopera

Musik och libretto: Hans Gefors.

Föreställningen ligger ute till och med 11 december.

              

              

              

              

              

Översättning av Erlend Loes norska text: Lars Nygren.
Dikter till de sex sångerna: Bengt Emil Johnson.
I rollerna: Jonas Malmsjö, Richard Forsgren, Julia Högberg, Isak Reinholdsson.
Sångerna sjungs av Malena Ernman, Lars Arvidsson, Olle Persson och Zacharias Wolfe Kärnekull.
Sveriges Radios Symfoniorkester spelar under ledning av Thomas Søndergaard.
Syntkvintett: Emil Jonasson, klarinett, Michael Engström, synt, Johan Liljedahl, elgitarr, Backa Hans Eriksson, elbas och Jörgen Stenberg och Bengt Eriksson, slagverk.
Regi och teknik, Radioteatern: Magnus Lindman och Lena Samuelsson.
Musikteknik och klangregi: Jan Waldenmark.
Produktion och klangregi: Ann-Charlotte Larsson Waldenmark.
Ett samarbete mellan P2 och Radioteatern.

Operan bygger på Erlend Loes roman "Naiv.Super" från 1996 och handlar om försoning mellan två bröder sedan den ene tappat fotfästet i tillvaron. Den är Hans Gefors första komiska opera.

- Idén fick jag en natt när jag körde hem till Lund från min studio i Malmö, säger Hans Gefors. Jag har alltid irriterat mig över hur svårt det är att lyssna på konstmusik under bilkörning; utan att ideligen vrida på volymknappen går det inte! Jag bestämde mig för att göra en opera för koncentrera sig på Loes berättelse och min musik. Jag har egen erfarenhet av förstklassiga musikupplevelser i bilen, så lyssnandet kan gärna ske under bilkörning. Ett obrutet förlopp av story och musik i tät förening - så har jag föreställt mig operan. Inspelningen är gjord i flera steg, de talade partierna för sig, orkestern och sångerna för sig, fortsätter Hans Gefors. Man kan säga att komponerandet fortsatt ända in i kontrollrummet med mixning och ljudbearbetning av minsta detalj för att uppnå tanken att musik och berättelse ska få lika stor plats. Klangregin är en stor del i det hela.
(Ett samarbete mellan Radioteatern och Musikradion, P2. Notera att föreställningen inte repriseras! 14/11 20.03 och 20-21/11 00.15 sänds Biedermann och pyromanerna vars repriser tidigare utgick p g a valvakan.)

Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.

Fredag 12 november 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".