Maria Stuart

Smakprov: Maria Stuart
2:00 min

av Friedrich Schiller.
Premiär! Fredag 19 november 19.03.  
Översättning och bearbetning: Magnus Lindman.
Med: Mina Azarian, Thérèse Brunnander, Eli Ingvarsson, Göran Ragnerstam, Peter Viitanen, Emil Almén, Hans Sandquist.
Musik: Rasmus Persson.
Ljud: Michael Johansson.
Regi: Mellika Melouani Melani.
Maria Stuart sitter fängslad för mordet på sin make, men den egentliga anledningen är snarare hennes anspråk på tronen som innehas av Elisabeth I. Det klassiska dramat om maktkampen mellan drottningarna Elisabeth och Maria Stuart. Realpolitik och terroristhot skapar moraliska dilemman med kopplingar till vår egen tid. Den uppmärksammade regissören Mellika Melouani Melani ger här sin version av Maria Stuart.
(Sänds även 21/11 20.03, 27-28/11 00.15)

Före föreställningen: En introduktion av Magnus Lindman.

Efter föreställningen: Outlaw - utanför lagen ett program om laglöshet och vårt behov av lagar.

Varför behöver en stat eller ett samhälle lagar? Vad gör oss till laglydiga medborgare som delegerar makten till någon annan och varför behöver makthavarna en av lagar skänkt legitimitet?
     Dmitri Plax har sökt svar på de här frågorna ur tre olika perspektiv: det juridiska, det filosofiska och det konstnärliga. Hör juridikprofessorn Josef Zila, filosofie doktor Sven-Olov Wallenstein och regissören Mellika Melouani Melani framlägga sin syn på saken.

Vill du att vi skickar dig en påminnelse via sms eller mejl strax innan föreställningen börjar? Välj den sändning du vill bli påmind om här nedanför, så länkar vi dig direkt till rätt dag i P1:s tablå där kan du beställa påminnelsen.

Fredag 19 november 
Söndag 21 november 
Söndag 28 november  (Natt mellan lördag och söndag.)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".