1 av 2
Henric Holmberg - Heligt land (foto: AORTA)
2 av 2
Lise Indahl (Foto: Anders Roth)

Radioteatern - oktober 2001

Christer Ekbom, Radioteatern  SR Göteborg,  har dramatiserat och regisserat ett antal av Åke Edwardsons noveller ur Genomresa. Missa dem inte!

Lördag 6 oktober kl. 19.30
Foajé - Radioteaterns månadsmagasin
Om bl a Ingmar Bergman som radioteaterregissör och hans nya uppsättning av Ibsens John Gabriel Borkman.
Redaktör: Magnus Florin.
(Repris: den 8/10 kl 19.03, 14/10 kl 00.03)


Lördag 6 oktober kl. 19.57
Den sovande journalisten
av Lise Indahl.
Med: Sanna Nygren, Saara Salminen Wallin.
Regi: Saara Salminen Wallin

En trappuppgång, en söndag, i en större stad: En lägenhetsdörr öppnas och snabba steg försvinner nerför trapporna och ut genom porten. Dörren till lägenheten går igen. Anna står utelåst i sin morgonrock och snyftar... Anna är 30 år, nyinflyttad lågstadielärarinna som sammanbor med sin pojkvän Robert. Ensam i lägenheten bredvid bor Sonja, 51 år. Hon arbetade tidigare som journalist. Anna ringer på hos Sonja som öppnar, också hon i morgonrock. ”Kom in!” ”Ja, kan jag göra det? Det vore trevligare än att sitta i trappan.”
(Från 1999. Repris: den 8/10 kl 19.30, 14/10 kl 00.30)


Premiär!
Söndag 7 oktober kl 14.03
Genomresa: Brodern
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Eric Ericson, Sunil Munshi.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på ett svenskt stadshotell träffas de båda bröderna för att planera det som skall göras nästa dag. De är inte överens om det som skall ske och under promenaden därifrån vill den ene ha med den andre till ortens fotbollsplan. Den pojklagsmatch som där skall spelas säger han inget om… En liten episod ur ett par människors liv en kväll på 80-talet, då man träffades på stadshotellet och pojklag fick spela på gräs.
(Från SR Göteborg. Repris: 12/10 kl 19.03)


Premiär!
Söndag 7 oktober kl 14.20
Genomresa: Idioten
av Åke Edwardson.
Med: Eric Ericson, Bo Sjöqvist.
Regi: Christer Ekbom.
Idioten ville bara prata fotboll, men levde kanske ändå sitt liv på ett bättre sätt än alla andra i den lilla staden, någon gång på 80-talet då barnen fiskade från bron och idiotens moped hördes flera kvarter bort.
(Från SR Göteborg. Repris: 12/10 kl 19.20)


Lördag 13 oktober kl 19.03
Inför John Gabriel Borkman
(Repris: 15/10 kl 19.03, 21/10 kl 00.03)


Lördag 13 oktober kl 20.08
En lusteld eller Unga präster predika bäst
av Alfred de Musset.
Övers: Hjalmar Gullberg.
Med: Gunnar Björnstrand, Maj-Britt Nilsson, Inga Tidblad, Sten Hedlund.
Regi: Ingmar Bergman.
De Mussets populäraste proverb (enaktskomedi byggd på ett ordspråk). Ett spirituellt och ironiskt stycke konversation i ett grevligt äktenskap med en livserfaren väninna på besök. Föreställningen hördes första gången 1953.
(Repris: 15/10 kl 19.40, 21/10 kl 00.40)


Premiär!
Söndag 14 oktober kl 14.03
Genomresa: Motorstopp
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Ingemar Carlehed, Christel Körner, Maja Norming, Karl Sundström.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd packar familjen det sista i sin bil. En försonande resa skall äga rum men alla spänningar i äktenskapet är kanske inte lösta ännu... En liten episod ur några människors liv en dag på 90-talet då bilarna var för datoriserade för att man skulle kunna skruva lite själv.
(Från SR Göteborg. Repris: 19/10 kl 19.03)


Premiär!
Söndag 14 oktober kl 14.15
Genomresa: En annan sväng
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Ingemar Carlehed och Alf Nilsson.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd möter vi Lennart och hans morbror, på väg i morbrors gamla bil. Allting tycks vara som förr men Lennart har haft en sån där skilsmässa. Visst varnade morbror för äktenskapet 36 år tidigare... En liten episod ur ett par människors liv en dag på 90-talet då Elvis varit död i 20 år och tågen gick fortare än förr.
(Från SR Göteborg. Repris: 19/10 kl 19.15)Premiär!
Lördag 20 oktober kl 19.30
John Gabriel Borkman
av Henrik Ibsen.
Övers: Klas Östergren.
Med: Erland Josephson, Gunnel Lindblom, Anita Björk, Jane Friedmann, Jan-Olof Strandberg, Jonas Malmsjö, Maria Bonnevie, Margreth Weivers.
Musiken av Ludwig van Beethoven spelas av Käbi Laretei.
Bearbetning och regi: Ingmar Bergman.
”Det var en järnhand som grep tag i hans hjärta. Det var kölden som tog hans liv.” Bankdirektör Borkman lever ensam i sin våning sedan åtta långa år, förhärdat säker på slutlig upprättelse efter bedrägeridomen och fängelsetiden. Men det stora sveket gällde livet och kärleken. Bergman har samlat en enastående ensemble i ett av Ibsens sista dramer.
(Repris: 22/10 kl. 19.03, 28/10 kl 00.03)


Premiär!
Söndag 21 oktober kl 14.03
Genomresa: Förseningen
av Åke Edwardson.
Med bl a Christian Fiedler.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk tågstation väntar Monika och Bengt på att tåget skall gå. På bänken strax utanför sitter alkisarna och väntar på chansen till en krona eller två. Monika och Bengt som inte har så mycket att säga varandra har heller ingen lust att tala med dom där på bänken... En liten episod ur några människors liv en dag på 2000-talet, då tåget aldrig gick och de som tiggde en krona eller två, blev allt fler.
(Från SR Göteborg. Repris: 26/10 kl 19.03)


Premiär! 
Lördag 27 oktober kl 19.30
Heligt land
av David Hare.
Översättning: Magnus Hedlund och Magnus Berg.
Med: Henric Holmberg, Puck Ahlsell, Lars Väringer, Anna Bjelkerud.
Regi och dokumentära inslag: Magnus Berg.
Den brittiske dramatikern David Hare fick för några år sedan (1997) ett uppdrag av Londons Royal Court Theatre att skriva en pjäs om den brittiska mandattiden i Mellanöstern, som varade under 1930- och 40-talet. Men väl hemkommen kände han hur absurt det var att inte skriva om det blodiga drama som utspelats framför hans ögon nere i Israel/Palestina, och som pågår med oförminskad styrka än idag. Det måste istället bli en monolog, och den måste framföras av sin författare, för: ”hur ska annars en okunnig ’kristen’, europé som jag kunna skriva om de mest avgörande frågorna för judar och araber?
(Från SR Göteborg. Repris: 29/10 kl 19.03, 4/11 kl 00.03)


Premiär!
Söndag 28 oktober kl 14.03
Genomresa: Lifterskan
av Åke Edwardson.
Med: Christian Fiedler, Mellika Melani.
Regi: Christer Ekbom.
Någonstans på en svensk landsbygd tar en handelsresande upp en lifterska. Han är ute på sin sista resa innan pensionen. Hon är ung och ute på en resa, iväg, kanske till havet. Då han nästa dag inte längre behöver följa den invanda vägen, är det kanske till havet han följer henne... Den sista av Åke Edwardsons berättelser är en liten episod ur ett par människors liv en dag som denna, då hastigheten på motorvägarna får naturen att se ut som streck utanför bilrutorna. En historia om längtan, respekt och tilltro.
(Från SR Göteborg. Repris: 2/11 kl 19.03)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".