Hölderlin marginalia

Premiär!
Söndag 30 maj kl 14.03,
repris: 31 maj 19.03, 7 juni 00.55.
av John Ashbery (text) och Christian Wolff (musik)
John Ashbery framför själv sin text i detta samarbete med den amerikanske kompositören Christian Wolff, som skrivit för musikerna Anna Lindal, Mats Persson och Kristine Scholz.
Föreställningen börjar med en inledning av John Ashbery.

Hölderlin marginalia är det unika resultatet av ett initiativ från Radioteatern. Det var Magnus Haglund - författaren och kulturskribenten - som kom med förslaget. Nämligen: borde vi inte till våra ”Vita nätter” försöka få tillstånd ett samarbete mellan två särskilda och framstående amerikanska konstnärerer, poeten John Ashbery och tonsättaren Christian Wolff. Och så blev det verkligen efter en svit amerikabrev. De gick oss till mötes. Ashbery kom med den långa dikten Hölderlin marginalia till Christian Wolff, som i sin tur komponerade och dessutom såg till att Ashbery läste in sin dikt. En CD med inläsningen sändes till Radioteatern och partituret skickades till Wolffs ”egna” svenska musiker Mats Persson (piano), Kristine Scholz (piano) och Anna Lindal (fiol). På eftermiddagen fredagen den 7 maj i Radiohusets Studio 2 skedde inspelningen av Wolffs komposition, spelad ”live” till Ashberys inläsning, enligt Christian Wolffs anvisningar.
Efterord av Magnus Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".