Gisela Nilsson, Sören Eriksson och Per Arvidsson i den vetenskapliga pjäsen Obefläckad.

Obefläckad

av Carl Djerassi

Det finns två tänkbara fäder till sonen som föds nio månader senare: Melanies gifte älskare atomfysikern Menachem Dvir, som är infertil efter en strålningsolycka och som inte känner till hennes experiment. Den andre är hennes forskarkollega Felix Frankenthaler. Men vem är den ”riktige” fadern? Och hur kommer sonen, Adam, att reagera när han får vetskap om att han tillkommit som ett experiment; att han är en ”ICSI-unge”?

Obefläckad hade Sverigepremiär hösten 2000 när Teater Västernorrland genomförde projektet ”Korsväg Faust” på Sundsvalls teater. Tre föreställningskvällar med teater och diskussion kring vetenskap och konst. Samma skådespelare som gjorde scenversionen spelar också i den här radioteateruppsättningen regisserad av Tomas Melander, chef för Teater Västernorrland.

Carl Djerassi, som skrivit pjäsen, är forskare och kemist i grunden och vill med pjäsen Obefläckad lyfta fram de moraliska och etiska aspekter som den pågående utvecklingen inom forskning och teknik kan medföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".