1 av 6
2 av 6
Toivo Pawlo, Ingmar Bergman och Åke Fridell under inspelningen av Tunneln (Foto: SVT Bild)
3 av 6
4 av 6
Petra Brylander och Göran Forsmark i Ulkojärvi Närradio från SR Luleå.
5 av 6
Reine Brynolfsson och Lena Granhagen (Foto: Anders Roth)
6 av 6
Ingmar Bergman, regisserade Rannsakningen. (Foto: SVT Bild)

Radioteatern - januari 2000

Premiär!
Lördag 1 januari kl 14.03
Cabaret från Ulkojärvi närradio del 1 av 2
av: Niemi, Lindqvist, Norberg.
(Från SR Luleå. Sänds även 3/1 kl 20.05)


Premiär!
Söndag 2 januari kl 14.05
Indiansommar
av Jaques Werup.
Musik: Rolf Sersam.
Med: Pernilla August, Jacques Werup.
Från scenen på Victoriateatern i Malmö möter vi Jacques Werup och Pernilla August. I ett musikaliskt drama får vi följa ett förhållande genom lust, passion, otrohet och vånta. Bakom flygeln finns Rolf Sersam, som genom åren utvecklat ett musikaliskt förhållande till Jacques Werups texter. Werups dialoger avlöses av duetter, där Pernilla Augusts sång får klinga tillsammans med Werups karaktäristiska skånska.
Och en sista gång flammar kärleken upp, som en indiansommar...
(Från SR Malmö. Sänds även 8/1 kl 19.30 samt 9/1 kl. 00.03)direkt efter Indiansommar:
Tunneln
Av Pär Lagerkvist.
Med: Toivo Pavlo, Åke Fridell.
Regi: Ingmar Bergman.
Mannen i frack är på väg till det avgörande mötet med sin älskade då han råkar ut för en tunnelbaneolycka... Tunneln är en expressionistisk enaktare från 1918. Och i detta lilla stycke för två röster skälver oron i övergången mellan liv och död. Dramat utspelas mellan Mannen i frack och Mannen med puckeln. Mannen med puckeln, som en gång var den rival han besegrade så grundligt att han tog sitt liv. Mycket långsamt går det upp för Mannen i frack att eftersom han talar till den döde vännen, måste också han själv befinna sig på andra sidan....
(En repris från SR Malmö,1956. Sänds även 8/1 och 9/1 efter Indiansommar)


Lördag 8 januari kl 14.03
Cabaret från Ulkojärvi närradio del 2 av 2
av: Niemi, Lindqvist, Norberg.
(Från SR Luleå. Sänds även 14/1 kl 19.03 )Premiär!
Söndag 9 januari kl 14.05
Knivar i hönor
Av: David Harrower.
Med: Nina Togner-Fex, Fredrik Gunnarson, Kenneth Milldoff.

Regi: Hanna Hartman.
Landskapet i David Harrowers pjäs är människorna - kargt, men inte utan färg och passion. Den lilla byns plöjare arbetar på fälten och sköter sina hästar med stor skicklighet, Han är nygift och stark, men har inte samma handlag med kvinnor som med djur. Den unga kvinnan attraheras av det nya som hon upplever i kontakten med byns mjölnare och genomgår ett uppvaknande.
(Från SR Malmö. Sänds även 10/1 kl 19.03 samt 16/1 kl 00.03)Lördag 15 januari kl 19.30
Snön i ditt öga
av: Katarina Jourinen.
Med: Reine Brynolfsson, Lena Granhagen, Sara Arnia, Petra Brylander, Lars Lindström.
Regi: Johan Bergström.
Hon är socialsekreterare. Han är utan arbete och desperat. Han tränger sig in på hennes rum. När hon försöker gå, tar han fram en kniv...
(En repris från SR Luleå 1998. Sänds även 17/1 kl 19.03 samt 23/1 kl 00.03)


Söndag 16 januari 14.03
Resenärer
av Patrik Bergner och Ursula Fogelström.
Med: Lars Väringer, Carina Boberg, Sven-Åke Gustavsson, Ralph Carlsson, Cecilia Frode, Alf Nilsson.
Regi: Christer Ekbom.
På ett tåg möts några resenärer, av vilka ett par är på väg ifrån varandra. När mannen ser en chans att bli av med sin fru (genom att erbjuda henne åt en medresenär!) rullas den hejdlösa historien om deras luggslitna förhållande upp.
(Från SR Göteborg. Från 1998. Sänds även 21/1 kl. 19.03) Premiär!
Lördag 22 januari kl. 19.30
Spöksonaten
av: August Strindberg.
Med: Jan Malmsjö, Marie Göranzon, Jonas Malmsjö, Sofia Lindqvist, Börje Ahlstedt, Elin Klinga, Rolf Skoglund, Johan Lindell.
Musik: Richard Wagner, Ludvig van Beethoven.
Musikalisk bearbetning: Jonas Forssell.
Fiol: Åsa Lennerholm.
Sång: Jonas Malmsjö.
Regi: Åsa Melldahl.
Studenten: Känner ni dem som bor här?
Gubben: Alla. Vid min ålder känner man alla mänskor, deras fäder och förfäder, och man är alltid släkt med dem på något sätt... Jag intresserar mig för månniskors öden...
Två män står utanför ett hus i Stockholm. Båda vill de in. Jacob Hummel; krymplingen i rullstol, för att göra upp gamla oförätter. Och Arkenholz; den unge studenten, för att möta den unga flickan han skall komma att bli så förälskad i. Men huset de står framför är inte vilket som helst. Livets, dödens, kvalens och lustans hus är det. Brott och hemligheter binder samman husets invånare. Och där vandrar den nyss avlidne konsuln, han går och räknar de kransar och hälsningar som lämnats vid hans bår.
(Sänds även 24/1 kl 19.03 samt 30/1 kl 00.03)Söndag 23 januari kl. 14.03
Toten insel, Dödens ö
av August Strindberg.
Med: Leif Stålhammer, Sandra Malmqvist, Magnus Lindman samt publik.
Musikimprovisationer: Daniel Bingert.
Regi: Magnus Berg.
Dödens ö sätts ofta upp tillsammans med Strindbergs pjäs Pelikanen. I Dödens ö möter vi den i Pelikanen nyss avlidne fadern, Han går igenom sitt levda liv, med alla edonomiska och känslomässiga umbäranden han genomlitit i förhållandet till sin hustru Elise och deras barn Fredrik och Gerda. Föreställningen är en liveinspelning från Riksteaterns Teaterdagar 1998.
(En repris från 1999. Sänds även 28/1 kl 19.03.)


Lördag 29 januari kl 19.30
Rannsakningen första avdelningen
av Peter Weiss.
Övers: Britt G Hallqvist.
Med: Hans Strååt, Gösta Prüzelius, Olle Hilding, Erland Josephson, Sigge Fürst, Alf Östlund, Ragnar Arvedson, Hans Sundberg, Olle Ek, Ulf Johansson, Helge Hagerman, Bengt Eklund, Birger Malmsten, Per Myrberg, Holger Löwenadler, Kotti Chave, Henrik Schildt, Rudolf Wendbladh, Axel Düberg, Gösta Krantz, Ingvar Kjellson, Georg Årlin, Olof Widegren, Anita Björk, Barbro Larsson, Tord Stål, Anders Ek, Jan-Olof Strandberg, Ragnar Falck.
Regi: Ingmar Bergman.
Peter Weiss Rannsakningen är en direktinspelning av Dramatens scenversion från våren 1966. Föreställningen lyfter fram ett ohyggligt material, hämtat ur ett stycke autentisk historia som finns koncentrerad i Auschwitzprocessen. Manuskriptet är baserat på rättegången i Frankfurt am Main 1963-1965 mot 18 av hantlangarna i Auschwitz. Men kan man verkligen framställa ett sådant material som teater? 
(En inspelning från KDT 1966. Sänds även 31/1 kl 19.03 och 6/2 kl 00.03)


Premiär!
Söndag 30 januari kl 14.03
Samum
av August Strindberg.
Med: Åsa Simma-Charles, Sverre Porsanger, Bengt Järnblad.
Musik: Hans Sandin.
Regi: Peter Ferm.
Utan att ändra i dialogen, endast i miljöskildringen, har detta teaterstycke förflyttats från ökenhettan till en kåta i midvinterköldens sameland. Där utspelar sig denna ojämna hjärnornas kamp mellan en infödd flicka och en armélöjtnant på avvägar. Genom att skickligt utnyttja sin förtrogenhet med naturkrafterna lyckas hon suggerera honom till döds som hämnd för den kolonisation han personifierar.
(En repris från SR Luleå 1991.Sänds även 4/2 kl 19.03)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".