1 av 2
Dramaten i Berlin (Foto: SVT Bild)
2 av 2
Uno Henning och Lars Hanson i Gustav Vasa (Från Dramaten 1941. SVT Bild)

Förhör

av Per Lysander

Med: Gunnel Lindblom, Anders Ahlbom-Rosendahl, Daniel Götschenhjelm, Niklas Falk, Torsten Wahlund, Tuvalisa Rangström, Ingrid Luterkort, Stina Ekblad samt diverse dokumentära röster ur teatern och livet. Dramatens gästspel i Berlin 1941 ur Gustaf Vasa.
Musik framförs av Katarina och Mattias Böhm.
Regi och radiobearbetning: Stefan Johansson.

Medan andra världskriget går mot sitt slut inleder en ung man från försvarets säkerhetstjänst en rad förhör med de ansvariga på landets dramatiska nationalscen.

Krigslyckan har vänt for tyskarna, de allierade går mot seger, i det neutrala Sverige börjar somliga få bråttom att städa upp i sina personliga arkiv.

Var det kanske på samlingsregeringens hemliga befallning som teaterchefen hade frågat tyske ambassadören om lov att anställa en judisk skådespelerska? Var det den neutrala regeringen eller den ärelystne regissören som bar största skulden till ett Berlingästspel där Dramaten bröt de ockuperade nordiska ländernas antinazistiska front? Hur stort var den tyske kulturattachen Hermann Kappners inflytande pa den svenska nationalscenen och vad berättade han om det efter sitt avhopp till de allierade i Sverige?

Frågorna hopar sig: vad var medlöperi, traditionell tyskvänlighet, övertygad nationalsocialism? I sin pjäs Förhör kastar Per Lysander ljus på ett länge begravt kapitel i svensk historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".