Raymond Carver (Foto: Wikimedia Commons/GNU Free Documentation License)

Raymond Carver

Raymond Carver född 1939 i Oregon, USA.

Några år efter han publicerat sin första novellsamling Will You Please Be Quiet, Please (-76) kunde han försörja sig på sitt skrivande som samhällskritisk novellist, författare och minimalistisk poet.

Carver har kallats ”en amerikansk Tjechov” och ”en förnyare av den amerikanska prosan”. Själv sa han: ”Det är möjligt att skriva om vanliga saker och händelser på ett vanligt men exakt språk... Det är möjligt att skriva ett stycke dialog som ser oskyldig ut och få läsaren att känna en rysning utmed ryggraden... Det är den sortens skrivkonst som intresserar mig mest”  

För de flesta är nog Carver mest känd för sin novellsamling Short Cuts som ligger till grund för Robert Altmans film med samma namn och som belönades med Guldbjörnen vid filmfestivalen i Venedig 1993. 1988, samma år som Raymond Carver dog, släpptes Where I’m Calling From.

Radioteaterföreställningen Sov! är en dramatisering och radiobearbetning av novellen De som legat i den här sängen ur samlingen Grannar. Vi träffar Doris och Karl. Ett vanligt par, vid en ovanlig tid på dygnet: det är timmarna mellan sen natt och tidig morgon. Någon ringer fel och väcker dem. De kan inte somna om. Istället röker de varsin cigarett, pratar, röker en cigarett till. Och så ringer det igen...

(Citaten hämtade från flippen på Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".