Eyvind Johnson (Foto: SVT Bild)

Eyvind Johnson

Smakprov: Natten är här
2:25 min

Eyvind Johnson föddes 1900 i Norrbotten. Han försörjde sig bland annat som timmerflottare, sågverksatbetare och biografmaskinist innan han kom till Stockholm och engagerade sig i politiken.

Den stora publiken vann Eyvind Johnson 1946 med Strändernas svall. 1957 blev han invald som ledamot av Svenska Akademien. Han skrev ett 30-tal romaner och ett stort antal novellsamlingar, essäer och artiklar. 1974 tilldelades han Nobelpriset i litteratur tillsammans med Harry Martinson. Eyvind Johnson avled 1976.

Med anledning av att det i år är 100-årsjubileum för Eyvind Johnsons liv och författarskap sänder Radioteatern Strändernas svall i en efterfrågad repris från 1990.

Om ljudklippet: ”Hallå, hallå, Stockholm-Motala. Vi fortsätter programmet med en utsändning av pjäsen Natten är här”.  Sex minuter finns bevarade i SR:s arkiv av detta modernistiska experimentstycke från 1931 av den unge Eyvind Johnson. Här ett kortare smakprov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".