Kommentar till Johan Hiltons artikel I Expressen den 20 oktober.

Det är nästan komiskt hur många företrädesvis män med makt som verkar skrämmas av tanken på den fria konsten.

Så till den grad att de sviker de värden de utger sig för att försvara. Nu senast ser vi det i Johan Hiltons inlägg om opartiskhet i Expressen.

Att Håkan Juholt bjuder in ett 20-tal intellektuella till ett fördjupat samtal om konstens värde och plats i samhället är ett initiativ åt vilket vi alla som medborgare borde glädjas. Så idéfattig som politiken varit de senaste decennierna. Fler partier borde ta efter.

Grunder för demokratin är ju trots allt att det offentliga samtalet förmår höja sig över de mediala drevens förenklingar.

Vad gäller min egen närvaro vid denna middag så  ser jag det som del av mitt uppdrag, som medborgare, konstnär och som chef på Sveriges Radio, att i de sammanhang där det finns en möjlighet att föra samtal om konst, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati, finnas och delta. Och det är en syn som jag delar med radions ledning.

Jag anser att det finns värden man kan och bör försvara för att inte förlora sin opartiskhet. Ty detta är värden oberoende av partipolitisk färg. Ett public service befolkat av anställda som inte drivs av en vilja säga något om människan, samhället eller vår tid skulle förlora sitt existensberättigande. Men vi är och ska vara många som tycker olika saker.

Opartiskhet för mig innebär att som Dag Hammarskjöld uttryckte det, vara immun mot påverkan från olika intressegrupper, vare sig de är kommersiella, ideella eller politiska. Alltså inte att låta bli att ta ställning, men att aldrig gå någons ärenden. Och det tror jag vare sig jag eller någon av de andra på middagen den 5.e oktober skulle låta sig användas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".