Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.
1 av 23
Jimmy Lindström, Krister Henriksson, Annika Hallin och Sara Wikström (Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio)
2 av 23
Mörkrets hjärta: Reine Brynolfsson och Lars Norén. (Foto: Stina Gullander/SR)
3 av 23
4 av 23
Lars Norén (Foto: Stina Gullander/SR)
5 av 23
Jimmy Lindström (Foto: Stina Gullander/SR)
6 av 23
Krister Henriksson, Sara Wikström, Jimmy Lindström. (Foto Stina Gullander/SR)
7 av 23
Jimmy Lindström, Krister Henriksson (Foto: Stina Gullander/SR)
8 av 23
Lars Norén (Foto: Stina Gullander/SR)
9 av 23
Lars Norén, Magnus Berg (Foto: Stina Gullander/SR)
10 av 23
Lena Samuelsson, Magnus Berg och Lars Norén (Foto: Stina Gullander)
11 av 23
Lars Norén (Foto: Stina Gullander/SR)
12 av 23
Krister Henriksson, Sara Wikström (Foto: Stina Gullander/SR)
13 av 23
Krister Henriksson, Sara Wikström, Magnus Berg och Jimmy Lindström (Foto: Stina Gullander/SR)
14 av 23
Jimmy Lindström, Annika Hallin (Foto: Magnus Berg/SR)
15 av 23
Annika Hallin (Foto: Magnus Berg/SR)
16 av 23
Simon Falk Ehrén, Lars Norén (Foto: Magnus Berg/SR)
17 av 23
Jimmy Lindström, Jelena Mila (Foto: Magnus Berg/SR)
18 av 23
Krister Henriksson, Laura Jonstoij Berg (Foto: Magnus Berg/SR)
19 av 23
Jimmy Lindström och Lars Norén (Foto: Stina Gullander/SR)
20 av 23
Skuggor (Foto: Stina Gullander/SR)
21 av 23
Skuggor (Foto: Stina Gullander/SR)
22 av 23
Skuggor (Foto: Stina Gullander/SR)
23 av 23
Lars Norén (Foto: Stina Gullander/SR)

Lars Norén i Radioteatern

Lars Norén gjorde sin radioregidebut 2011 med pjäsen Skuggor om existensens kärna. Två män i cancerns slutstadium delar sjukhussal. Den yngre ska bli pappa, till ett barn han aldrig kommer att se. Den äldre ser skuggan av en saknad son, och väntar på en dotter som dröjer. Fyra starka porträtt av dem som ska dö och dem som ska leva vidare i en oupphörligt angelägen föreställning där trådar av minnen, frågor och tvivel bildar den väv som är livet. PREMIÄR! 4 november 2011.

Klicka ovan för att se filmen av Bobo Ericzén, om inspelningen av Lars Noréns Skuggor.

Tidigare Norén-pjäser i Radioteatern

1971 skrev Lars Norén sin första radiopjäs: Box ett. Dess tema är ensamhet och utstötthet ur samhället, framfört av en lång rad rollgestalter, alla med intensiv önskan att få komma till tals.

Under samma tid tillkom hans först pjäser för scen och TV, Fursteslickaren och Amala Kamala. Han lämnade dramatiken för några år efter det både upprörda och kallsinniga mottagandet av dessa pjäser.

     1977-78 återvände han till pjässkrivandet med de två radiopjäserna Depressionen och Dräneringen. Den första låter oss komma nära två uteliggare i en alltmer mörknande och grotesk tillvaro. Den andra gestaltar på ett djupt personligt sätt en författares konflikt. Den utspelar sig i en öststat där författaren som fyra gånger sökt utresetillstånd åter kallas till den mäktige Förhörsledaren.

     I Akt utan nåd från 1980 är det återigen två män i en miljö i samhällets utkant som står i centrum för handlingen. Relationer där bristen på mänsklig värme är total skildras.

     Noréns genombrott som dramatiker i början av 1980-talet skedde med en rad pjäser som bearbetade familjemyten - de visar på de tragiska konsekvenserna av bindningar mellan människor - fäder, mödrar, makar, barn. När dom brände fjärilar på Lilla scenen från 1983 ger bilden av en man och hans två kvinnor som just i flyktigheten binder varandra.

     År 1987 vann Hämndaria Prix Italia. Radiopjäsen har getts i många länder och även på scen i Sverige. Den skildrar två människor som sedan tjugo år är sammanlänkade i ett äktenskap och plötsligt befinner sig vid en punkt där de kläs av alla samlevnadens skyddande ritualer.

     Anknytning till en familjemiljö har också 1995 års radiopjäs Trio till tidens ände. Här är det tre medelålders syskon som möts - ett av dem döende i aids, de två andra i livets utförsbacke.

(Förord skrivet av Sveriges Radios förlag i "Radiopjäser 1971-1995")

 

Uppmärksammad skådespelardebut i Mörkrets hjärta

2008 gjorde Lars Norén sin skådespelardebut i rollen som den mytomspunne Kurtz i Mörkrets hjärta av Joseph Conrad i dramatisering och regi av Magnus Berg.

Sjökapten Charlie Marlow tar vid 1800-talets slut uppdraget hos ett belgiskt handelsbolag att ta en hjulångare uppför Kongofloden så att man kan hämta hem mr Kurtz. Sen en tid tillbaka är denne karismatiske och mångförslagne man direktör för den innersta handelsstationen i den belgiske kungens privata koloni. Därifrån levererar han mer elfenben än alla de andra stationerna tillsammans, så mycket att han nu blivit ett hot för hans kompanjoner. Men nu ryktas att Mr Kurtz blivit sjuk och galen, att han utsett sig själv till halvgud som infödingarna tillber i ockulta riter, och att han stjäl, plundrar och rentav mördar efter eget godtycke. I sin recension skrev Sara Granath: "Lars Norén skänker rollen den air av oåtkomlighet han själv lyckats behålla igenom alla självbekännelser. Med mjuk, viskande röst gör han Kurtz nedtonat, vardagligt. Till lyssnaren överlåter han att föundras över denna blandning av gudalikt universalsnille och massmördande huvudskallejägare." (SvD 24/12 2008). Claes Wahlin avslutade sin recension med "...en dryg timme seriös underhållning: den anbefalles varmt." under rubriken "Hör Noréns debut i lysade mörkt drama" (Aftonbladet 3/1 2009)

   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".