1 av 5
Pontus Gustafsson och Rolf Skoglund i Bergtagen (Foto: SR/Anders Roth)
2 av 5
Will Self, den engelska litteraturens enfant terrible. (Foto: Jerry Bauer).
3 av 5
Åsa Simma Charles och Norman Charles (Foto: Jorma Puranen)
4 av 5
Ensemblen i Gillets hemlighet. (Foto: Mathias Lafolie)
5 av 5
Thorsten Flinck (Foto: Anders Roth)

Radioteatern - september 1999

Premiär!
4 september kl 14.05
Dödens ö eller Toten insel (Hades)
av August Strindberg.
Med: Sandra Malmqvist, Leif Stålhammer, Magnus Lindman samt den vid inspelningen närvarande publiken.
Musikimprovisationer: Daniel Bingert.
Regi: Magnus Berg.
Dödens ö är ett fragment som oftast brukar spelas tillsammans med Strindbergs pjäs Pelikanen. I Dödens ö möter vi den i Pelikanen nyss avlidne fadern. Han går igenom sitt levda liv, med alla ekonomiska och känslomässiga umbäranden han genomlidit i förhållandet till sin hustru Elise och deras barn Fredrik och Gerda.
Föreställningen är en liveinspelning från Riksteaterns Teaterdagar 1998.
(Repris 6/9 kl 20.00)


Premiär!
Sön 5 september kl 14.05
Gillets hemlighet 
av August Strindberg.
Med: Per Myrberg, Daniel Götschenhjelm, Calle Carlswärd, Göran Svensson, Jamil Drissi, Krister Henriksson, Thomas Olsson, Oliver Loftén, Anita Wall, Lena Mossegård, Nadja Weiss, Rickard Collin, Nils Högman, Per Olofsson.
Berättare, musik (C) och sång: Margareta Hallin.
Musiker: Keren Bruce, Eva Lindal, Kerstin Frödin.
Regi: Mathias Lafolie.

Gillets hemlighet handlar om striden mellan två byggmästare; Jacques och Sten och rätten att få bygga Uppsala domkyrka färdig. Jacques lyckas, om än inte på ett renhårigt sätt, att bli utnämnd till Sankt Lars-gillets ålderman och svär falskt på att han känner gillets förlorade hemlighet och får därför den eftertraktade gillelådan i sin ägo...
(Repris 11/9 kl 19.30 och 12/9 kl 00.00)


Premiär!
Lördag 11 september kl 14.05
Den engelska romanen i sammandrag
av Will Self.
Övers och dramatisering: Fredrik Wadström.
Med bl a: Nina Togner-Fex, Lars Humble.
Regi: Dag Norgård.
Det sägs att varje servitör eller servitris i Los Angeles är en (blivande) filmstjärna. Varför skulle det då inte kunna vara så att varje servitör eller servitris i London egentligen är författare? På jakt efter den nya engelska romanen träffas Gerard och Geraldine för att äta lunch en gång i månaden. I varje servitör eller servitris på Londons restauranger, klubbar och italienska barer möter de en författare.”Det finns ingenting som heter ‘den engelska romanen’” säger Gerard: ”Det finns bara kvinnoromaner... svarta romaner... gayromaner... sexromaner för gamla nuckor...”

Arbete pågår med Norra Londons dödsbok. Vi hoppas kunna sända den under nästa år. (Från SR Malmö. Sänds även 13/9 kl 20.00)


Premiär!
Sön 12 september kl 14.05
Kamraterna
av August Strindberg.
Med: Håkan Paaske, Sofia Berg-Böhm, Clas-Göran Söllgård, Lena Viredius, Göte Fyhring, Monica Stenbeck, Lena Brundenius.
Radiobearb. och regi: Anders Paulin.
När August Strindberg testar gränserna för kampen mellan könen i denna pjäs använder han sig av komedins form, vilken regissören Anders Paulin tagit fasta på. I radioversionen av en föreställning som gavs på Intiman, möter vi konstnärsparet Axel och Bertha. De är moderna människor i ett modernt och jämlikt äktenskap. Kamratskapet sätts på prov när Bertha blir antagen till den stora konstsalongen och Axel blir refuserad. Föreställningen ges i samarbete med Malmö Dramatiska Teater.
(Från SR Malmö. Repris 18/9 kl 19.30 och 19/9 kl 00.00)Mannen i svart:  Första mötet.
Lör 18 september kl 14.05
Fäboden
av Jan Nyström.
Med: Thorsten Flinck.
En man lämnar storstaden för ett par dagars avkoppling i den lilla fäboden nära den norska gränsen. Med sig har han sin pipa, kaffe och fiskeredskap. Ute i obygden borde det vara tyst... men är det inte någon som stryker runt knuten?
(Från 1997. Sänds även 20/9 kl 20.00)


Premiär!
Sön 19 september kl 14.05
Ökenräven
av Ding Shuang.
Efter en berättelse med samma namn av Guo Xuebo.
Övers. Göran Sommardal.
Med: Alf Nilsson, Cecilia Milocco, Lars Lindström och Mats Pontén.
Musik: Norman Charles.
Regi: Åsa Simma.
I en vidsträckt sandöken bor Gamle Sand sedan mer än 20 år tillbaka med sin Sockerdotter. Under årens lopp har denna ryktbart ofruktsamma jord begåvats med växande dofter... Gamle Sands bäste vän är Ökenräven, som är dräktig och ska föda. En dag kommer partisekreteraren och direktören dit för att jaga.
(Från SR Luleå. Repris 25/9 kl 19.30 och 26/9 kl 00.00)Mannen i svart: Andra mötet.
Lör 25 september kl 14.05
Inackorderingstanten
av Roald Dahl.
Med: Thorsten Flinck.
Den unge mannen har nyss anlänt till den lilla engelska staden. Han ringer på i huset med ”Bed & Breakfast”-skylten och en förtjusande liten tant öppnar...
(Från 1997. Repris 27/9 kl 20.00)              


Premiär! Höstens serie BERGTAGEN
Sön 26 september kl 14.05
Bergtagen del 1:6.
av Thomas Mann.
Övers: Erik Ohls.
Dramatisering: Outi Nyytäjä.
Med: Pontus Gustafsson, Johan Rabaeus, Johan Hedenberg, Gunnel Fred, Rolf Skoglund, Johan Lindell, Ingalill Andersson, Claire Wikholm, Keve Hjelm, Anita Björk, Tommy Nilsson, Anders Ahlbom, Jonas Bergström, Anders Beckman, Agneta Ehrensvärd, Johan Ulveson, Melinda Kinnaman, Kicki Bramberg.
Regi: Staffan Roos.
Borgarsonen Hans Castorp har rest till alperna för att tillbringa semestern hos sin lungsjuke kusin Joachim på sanatoriet Berghof. Hans vistelse på Berghof blir längre, mycket längre, än de tre veckor som från början var tänkt. Den unge Hans blir bergtagen av miljön, flirterna, erotiken, livet och döden som utspelar sig där. Märkliga är de människor som samlats under Berghofs tak: Överläkaren Behrens, den undersköna fru Chauchat, den äkta humanisten signor Settembrini och den nyvunne vännen Peeperkorn; excentrisk kaffeodlare och miljonär.
(Repris 2/10 kl 19.30 och 3/10 kl 00.00)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".