Någons heder: Wahid Setihesh, Johan Gry och Aga Hasttyar.
PREMIÄR!

Någons heder

av Aga Hasttyar och Wahid Setihesh.

Premiär! Lördag 21 januari 13.30

Om mekanismerna bakom det vi kallar hedersrelaterat förtryck och hur en gammal tradition i en ny tid och i ett nytt sammanhang kan bli perverterad och destruktiv. I någon mån är alla inblandade offer.

Pjäsen berättar om hur en familj påverkas när ett diffust begrepp som "heder" leder till att ett väldigt påtagligt grupptryck vill ställa saker tillrätta. I centrum står två syskon, en flicka och en pojke, som båda är fångna i en tradition med rötter långt borta, för länge länge sedan, men som idag kan få smärtsamma konsekvenser. 

Dottern i familjen med rötter i mellanöstern vill bli en del av det svenska samhället hon lever i. Hon ifrågasätter gamla strukturer och vädjar till sin familj om större frihet och att få bestämma mer över sitt eget liv. När hon blir synlig på stan, ensam med en ung man, brakar helvetet lös. Hemma börjar telefonen ringa. Familjen riskerar att bli paria inom släkten. Hennes far riskerar att bli utfryst av sina vänner, och sonen att skämmas inför sina kamrater. Pappan lägger ansvaret för familjens heder på sonen. "Gör nånting åt det, men slå henne inte…"

Situationen blir som katten på råttan, råttan på repet... Sonen känner hur pressen på honom ökar och hans lösning blir drastisk. Pjäsen skildrar inget fysiskt våld, men väl grupptryckets psykologiska våld.

(Från SR Göteborg i ett samarbete med Gry Produktion. Sänds även 23/1 19.03, 29-30/1 01.00.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".