Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fantastiska öden och världar – klassiska och nyskrivna dramaupplevelser.

Radioteatern - augusti 1997

Publicerat måndag 8 november 2004 kl 16.21
1 av 7
Gunnar Ekelöf (Foto: SVT Bild)
2 av 7
Bo WiderBerg (Foto: Bo-Aje Melin)
3 av 7
Naima Wifstrand (Foto: Bertil S-son Åberg)
4 av 7
Åke Falck (SVT Bild)
5 av 7
Regissören Bengt Ekerot (Foto: SVT Bild)
6 av 7
Guy de la Berg och Esko Kilpiö. (Foto: Anders Kratz, Östgötateatern)
7 av 7
Keve Hjelm (Foto: Bertil S-son Åberg)

Lördag 2 augusti kl 14.30 
Rösten
av Henning Mortensen sista delen.
Med: Anders Ahlbom, Monica Stenbeck, Sofi Ahlström-Helleday, Willy Pettersson, Pär Ericson.
Regi: Sten Lundström.
(SR Malmö. Repris 4/8 kl 20.00)


Söndag 3 augusti kl 14.05 
En Mölna-elegi  
av Gunnar Ekelöf.
Med: Hans Jonstoij, Ellen Carlberg, Stina Ekblad, Eva Kristin Tangen, Ingrid Janbell, Maria Denisch, Fred Åkerström, Sune Mangs, Gerd Hagman, Marianne Stjernqvist, Axel Düberg, Matts Rying, Bertil Lauritzen, Pierre Wilkner, Ernst Günther.
Bearb. regi:Anders Carlberg.
En Mölna elegi kallade Gunnar Ekelöf den diktsamling han gav ut 1960, en ”livsdikt”, baserad på decennier av arbete och skrivande. Den är uppkallad efter den gård på Lidingö, vid vars brygga Ekelöf satt och mediterade och fick inspiration till många av sina dikter. 1984 förvandlade regissören Anders Carlberg diktsviten till radioteater. Elegin är uppbyggd som en symfoni av stämmor, där Ekelöfs egen är uppblandad med citat från Shakespeare, Swedenborg, Petronius o a. Alla stilnivåer finns representerade, från barnramsor till det elegiska.  (Från 1984. Repris 9/8 kl. 20.05)


Lördag 9 augusti kl 14.30 
Inför hösten
Ludvig Josephson presenterar delar av höstens repertoar.
Med: Ludvig Josephson m fl.
(Repris 16/8 kl 23.10)


Söndag 10 augusti kl 14.05
Skiljas
av Bo Widerberg.
Med: Rikard Bergqvist, Catherine Hansson.                
Regi: Rune Formare.
De ska skiljas, båda har träffat en ny partner. Vid detta sista möte, på restaurangen, dyker de gamla konflikterna upp vid sidan av den ständiga svartsjukan. Men kvar finns ändå attraktionen dem emellan och det faktum att det trots allt kanske är varandra de älskar.
(Från SR Malmö 1985. Repris 11/8 kl 20.05)Fredag 15 augusti kl 19.30
Avsked
av Hjalmar Bergman.
Med: Naima Wifstrand, Gunnar Sjöberg, Öllegård Wellton, Mona Malm.
Regi: Olof Thunberg.
Skärgårdshösten ackompanjerar fyra människor med varsin sorg. Det handlar om att bryta upp, att ta farväl, men också om att gå vidare.
(Från 1956. Repris 16/8 kl 20.30)


Premiär!
Lördag 16 augusti kl 14.05
Bastunegrer
av Anders Bäckström.
Med: Göte Fyhring, Ingvar Andersson, Åke Ljungfalk, Bo Jonsson, Jan Sigurd.
Regi: Jan Sigurd.
Varje fredag samlas de, för att bada i bastun de själva har byggt. Men denna fredag blir inte som de andra. Dels för att en ny badare introduceras och dels för att det smyger omkring folk utanför bastun, främlingar. Har de vapen? Vad vill de här? Och deras skinn är nästan svart...
(Från SR Malmö. Repris 18/8 kl 20.05)


Söndag 17 augusti kl 14.05
En dag med Strindberg
av Herbert Grevenius.
Med: Åke Falck, Hans Strååt, Bernt Callenbo, Willie Sjöberg, Keve Hjelm, Carl Billquist, Helena Brodin, Gunnar Olsson, Anita Björk, Ivar Wahlgren, Ragnar Falck, Carin Svensson, Henrik Schildt.
Regi: Åke Falck.
Den dag med Strindberg som lyssnaren får följa är den 12 januari 1912, några månader före hans död. Det var då han hyllades med fackeltåget av arbetarna och nationalgåvan, som samlats in öresvis på arbetsplaterna, överlämnades till honom. Spelet börjar i ett arbetslag på ett bygge mitt emot Strindbergs sista bostad. Arbetarna ser från sin ställning in i hans våning när han på sitt vanliga klockslag går ut på sin morgonpromenad genom Stockholm.
(Från 1962. Repris 23/8 kl.23.10)

Moderskärlek 
av August Strindberg.
Med: Sif Ruud, Pia Arnell, Catherine Berg, Monica Nielsen.
Regi: Bengt Ekerot.
Detta drama handlar om de övergrepp en mor begår mot sin dotter då hon isolerar henne från allt umgänge av rädsla för att få sitt liv avslöjat för dottern. Men hur länge kan en mor hålla sanningen om sin egen skuld och faderns oskuld dold?(Från 1958)


Premiär! 
Fredag 22 augusti kl 19.30 
Kvinnorna och deras August - Siri 
av Bibi Andersson.
Med: Margaretha Byström.
Musik: Bernt Andersson.
Regi: Christer Ekbom.
Detta är den första av tre monologer för radio av Bibi Andersson under den gemensamma rubriken Kvinnorna och deras August. Siri är skriven i samarbete med Margaretha Bystöm, som här också spelar Strindbergs första hustru Siri von Essen.
(Repris 23/8 kl 20.30)    


Premiär!
Lördag 23 augusti kl 14.05
En dåres försvarstal
av August Strindberg.
Bearb: Niklas Westergren och Max Lundqvist.
Med: Max Lundqvist, Anita Airaksinen.
Musik: Kenneth Cosimo.
Radiobearb. och Regi: Max Lundqvist.
I tolv år var de gifta, Siri och August, tolv år...och boken...om dåren...”den är förfärlig,” Strindberg medger det ”utan invändningar och med svidande ånger.”
Det är berättelsen om en mans kärlek till en kvinna. Om Axel som trampar vatten i sin svartsjukas sjö. Han slits mellan sin vetenskaplighet och sina känslokatastrofer. Det här är historien om ett äktenskap sett genom hans temperament. Glöm den intellektuelle grubblaren, de strama kammarspelen, hatten och käppen. Möt August Strindbergs otyglade alter ego: Axel i skratt och gråt, kris och förlåt, besinning och galenskap i En dåres försvarstal.
(Repris 25/8 kl 20.05)


Söndag 24 augusti kl 14.05  
Tribadernas natt
av Per Olov Enqvist.
Med: Lars Gran, Monica Stenbeck, Marianne Wesén, Carl Åke Eriksson.
Regi: Ronnie Hallgren.
Tribadernas natt är P O Enquists debut som dramatiker. I aprilnumret av Journal, Sveriges Dramatikerförbunds tidning,  berättar om tillkomsten för Cecilia Sidenbladh: ” ...Det började med att jag skulle gästföreläsa på UCLA i USA och läste in Strindberg, jag läste igenom samtliga verk av honom. Sedan fick jag en beställning från TV på att stryka ner Den starkare. Det fanns komplikationer i texten, och jag började skriva vad jag trodde var en nedskärning av pjäsen. Efter en sida insåg jag att det var en egen pjäs jag höll på att skriva - och sedan skrev jag den färdig på elva dagar.”                                                  
(Från SR Malmö 1985. Repris 30/8 kl 23.10)


Premiär!
Fredag 29 augusti kl. 19.30
Kvinnorna och deras August - Frida
av Bibi Andersson
Med: Iréne Lindh.
Musik: Bernt Andersson.
Regi: Christer Ekbom.
Frida är den andra av tre monologer för radio av Bibi Andersson under den gemensamma rubriken Kvinnorna och deras August. Frida är skriven i samarbete med Iréne Lindh, som här också spelar Strindbergs andra hustru Frida Uhl.(Repris 30/8 kl 20.30)


Premiär!
Lördag 30 augusti kl 14.05
Paria
av August Strindberg.
Med: Guy de la Berg, Esko Kilpiö.
Regi: Kerstin Nilsson.
Kvalmig eftermiddag. Luften stilla. Mörka moln. Regn på avstånd. Åska? Två män, tidigare okända för varandra, har umgåtts några veckor. Uppbrottet närmar sig. Nu händer något dem emellan! Samtal, antydningar, frågor, påståenden. Samtalet hårdnar. Kulmen närmar sig. Paria är en psykologiskt thriller - en giganternas, thärnornas kamp och ställer frågor om brott - straff, skylidg - oskyldig, vinnare - förlorare. Men vinner någotn? Eller förlorar de båda?
(I samarbete med Östgötateatern och SR Östergötland. Repris 1/9 kl 20.05)


Söndag 31 augusti kl 14.05
Dödsdansen I
av August Strindberg.
Med: Keve Hjelm, Ulla Sjöblom, Olof Bergström, Lizzie Alandh.
Regi: Ernst Günther.
Alice och Edgar bor i ett fästningstorn, som instängda i ett nötskal, på en ö. Kedjade av hat till varandra men oförmögna att skiljas: deras liv i ett nötskal - livstidsfångarna - bundna till varandra med vigselringen som den tunga bojan. Tillsammans försöker de slå ihjäl tiden genom att slött spela kort. Men en märkbar förändring inträffar när Alice kusin Kurt anländer till ön som karantänmästare.
(Från 1972)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".