August Strindberg (Foto: Scanpix)
STRINDBERG 2012

Midsommar

av August Strindberg.

Fredag 15 juni 19.03

Ett panorama över sekelskiftets Stockholm. Huvudpersonen är en ung student, Ivar, som återvänder från utlandet till föräldrarnas trädgårdsmästarbostad på Svartölandet.

Efter föreställningen: Vi har hört... Midsommar En grupp människor i Ljusdal, som alla har gemensamt att de gjort en bildningsresa, träffades för att läsa och lyssna till Midsommar.  

Ivan  är en högfärdig och ganska osympatisk ung man. Men en midsommarafton i ett Stockholm fullt av folkligt liv ger honom en tankeställare som får honom att ändra inställning.

Ett allvarsamt lustspel i sex tablåer. Strindberg kallade först stycket för Lövmarknaden, sedan Midsommarresan och slutligen Midsommar. Ett beställningsverk till återinvigningen av Södra teatern av Albert Ranft. Urpremiären kunde dock inte äga rum på Södra teatern på grund av tekniska svårigheter.

I rollerna: Holger Löwenadler - Trädgårdsmästaren, Birgitta Valberg - Hustrun, Jan Malmsjö - Sonen, Olof Sandborg - Fiskare, Olof Widgren - Greven, Doris Svedlund - Luise, Dagmar Ebbesen - Fru Sjöström vid Munkbron, Sten Lindgren - Distinktionskorpralen.
Bearbetning: Staffan Tjerneld.
Regi: Palle Brunius.

Medverkande i Vi har hört... Midsommar: Maria Erlandsson, Marie Karlsson, Per Löfgren, Marie Löfgren, Anders Assis och Lovisa Mickelsson under ledning av Reine Lööf, regissör på Folkteatern i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".