Ayøtu (Foto: Helena Blomqvist©)
1 av 8
Utøya (Foto: Helena Blomqvist©)
Thorsten Flinck (Foto: SVT Bild)
2 av 8
Thorsten Flinck (Foto: SVT Bild)
Cora Sandel (Foto: Wikipedia Commons)
4 av 8
Cora Sandel (Foto: Wikipedia Commons)
Bengt Ekerot och Sif Ruud i Radioteaterstudio. (Foto: SVT Bild)
5 av 8
Bengt Ekerot och Sif Ruud i Radioteaterstudio. (Foto: SVT Bild)
Pappersjakt (Foto: SVT Bild. Montage: Marie Jansson)
6 av 8
Pappersjakt (Foto: SVT Bild. Montage: Marie Jansson)
Lille Tummen (Foto, montage: Ludvig Josephson)
7 av 8
Lille Tummen (Foto, montage: Ludvig Josephson)
Henriette Rasmussen (Foto: Privat)
8 av 8
Henriette Rasmussen (Foto: Privat)

Radioteatern - Juli 2012

Fredag 6 juli 19.03
STRINDBERG 2012: Leka med elden
av August Strindberg.
Med: Gunnar Björnstrand - Fadern, Birgitta Valberg - Modern, Ulf Palme - Sonen, Eva Dahlbeck - Sonhustrun, Max von Sydow - Vännen, Bibi Andersson - Kusinen
Regi: Ingmar Bergman.

En komedi om sysslolöshet, svartsjuka och passion. Det hela utspelar sig på en badort, en morgon strax före frukost.

Och naturligtvis är det mannen, främst den äkta maken med sin skarpa blick, som leder den klåfingriga kvinnan bort från den hotande faran: det erotiska lättsinnet. Strindberg har med glimten i ögat drivit med sig själv då hans alter ego: vännen i huset framställs som en komisk figur som leker med fantasipassionen för frun i huset men flyr i panik när allvaret hotar.

Inledning: Ingmar Bergman om sin uppsättning av Leka med elden. En intervju från 2003. Redaktör: Magnus Florin.

Efter föreställningen: Vi har hört... Leka med elden En lyssnargrupp i olika åldrar träffades i Järvsö för att läsa, lyssna på och diskutera Leka med elden. Med: Iris Asch, Magnus Johansson, Svante Jonsson, Birgitta Pipola, Tuva Söderberg och Eva von Hoffsten under ledning av Reine Lööf från Folkteatern i Gävle.


Premiär!
Lördag 7 juli 14.30
Jorden runt: Pappersjakt
Efter romanen Dog Eat Dog av Niq Mhlongo. I en radiodramatisering av Nigel Vermaas.
Övers: Magnus Lindman.
Med: Jörgen Thorsson, Oskar Thunberg, Ulf Eklund samt Frida Röhl, Chatarina Larsson och Bengt C W Carlsson.
Regi: Marie Wennersten.

Dingz pluggar och festar på prestigefyllda Wits University i Johannesburg. Det är 1994, året då alla sydafrikanska medborgare för första gången får rösta. ANC vinner valet och apartheid avskaffas. Men i efterdyningarna av den stora omvälvningen finner sig vita, svarta och färgade i förvirring över hur de ska handskas med varandra. När Dingz i desperation över att ha kört på en tenta, häver ur sig att det berodde på ett dödsfall i familjen och dekanen begär in en dödsattest som bevis, då börjar jakten.

Pappersjakt är en komedi skriven av Nigel Vermaas på uppdrag av den sydafrikanska communityradion Bush Radio. Den är baserad på romanen Dog Eat Dog av Niq Mhlongo, en av sydafrikas starkaste författarröster i den yngre generationen.


Fredag 13 juli 19.03
STRINDBERG 2012: Fordringsägare
av August Strindberg.
Med: Felix Engström, Charlotta Larsson, Johan Wahlström.
Musik: Stig Vig.
Regi: Thorsten Flinck.

Fordringsägare är triangeldramat om Tekla, hennes ex-man Gustav och hennes nuvarande make Adolf. Dramat utspelar sig på ett badortshotell. Konflikten i dramat har sin upprinnelse i att Tekla sårat sin före detta man genom att i sin roman utmåla honom som idiot. Gustav uppsöker, utan att röja vem han är, Adolf på hotellet för att spionera på deras äktenskap i syfte att krossa Tekla. Han suggerar Adolf att se Tekla som "ett lystet kvinnodjur, en vampyr som suger ut männens själar ".
(Från 1999)

Efter föreställningen: Vi har hört... Fordringsägare en grupp väninnor i Järvsö träffades för att läsa, lyssna på och diskutera Fordringsägare.Med Eva-Lena Linden, Inger Walldén, Mona Axelsson och Yvonne Arousell under ledning av Reine Lööf, Folkteatern i Gävle.


Premiär!
Lördag 14 juli 14.30
Jorden runt: Den magiska cirkeln - Angutit iloqqasut
Efter en grönländsk dokumentär av Henriette Rasmussen.
Övers: Ulla Herdin.
Med: Lisbeth Johansson, Adam Lundgren, Dag Malmberg, Jan Coster.
Produktion: Rolf Hilton, Christer Ekbom.

Det här är en svensk version av den grönländska dokumentären, Angutit iloqqasut, där originalspråket finns med och bildar den atmosfär som placerar berättelsen i sin miljö.

Det är en vemodig historia, men full av hopp och ger en inblick i människors liv efter förändrade livsvillkor. Den sätter sitt fokus på vad som händer när man rubbar cirklarna och där bedövande medel leder till destruktivitet.

Det är en berättelse om manligt missbruk och våld, men också en kärleksförklaring till det grönlänska och till dem som kämpar för att återfå sin värdighet. Det är en berättelse om en manscirkel.
(Från SR Göteborg)


Fredag 20 juli 19.03
STRINDBERG 2012: Paria och Moderskärlek
av August Strindberg.
Paria med: Ulf Palme - herr X, arkeolog och Bengt Ekerot - herr Y, resande från Amerika.
Regi: Gunnar Hellström.

Moderskärlek med: Sif Ruud - Modern, Pia Arnell - Dottern, Catherine Berg - Lisen, Marianne Nielsen - Påkläderskan.
Regi: Bengt Ekerot.

I Paria är det en kvalmig eftermiddag i ett rum på landet. Luften står dallrande. Mörka moln tornar upp sig, regn på avstånd. Åska.

Två män, tidigare okända för varandra, har umgåtts några veckor. Uppbrottet närmar sig. Nu händer något emellan dem! Det börjar med resonemang om skulder och förmåga respektive oförmåga att begå brott. Dialogen hårdnar. Det kommer raskt in på avslöjanden om redan begångna brott för att sedan stegra till hot om utpressning. Kulmen närmar sig.

Efter Paria: Vi har hört... Paria en grupp aktiv inom KRIS träffades i Gävle för att läsa, lyssna på och diskutera Paria under ledning av Reine Lööf, Folkteatern i Gävle. Medverkande i Vi har hört... Paria: Billy Nilsson, Ulrika Delmerud och Olle Parkman.

Moderskärlek - En mor har för sin unga dotter, Heléne, hemlighållit sanningen om dotterns frånvarande far – som av modern utmålats som svikare och lögnare.

Men under en sommarvistelse i skärgården, träffar Heléne den yngre Lisen - som visar sig vara halvsyster till Helène. Därmed kommer sanningen om Helénes far fram – en sanning som ställer fadern i en mångdubbelt bättre dager, än beskrivningen modern gett. Men trots de glädjande uppgifterna om faderns kärlek till henne, tycker inte Heléne att Lisen gjort henne något gott. Moderns lögner har allt för länge dominerat Helénes liv – lögnen har förvandlats till sanning, och sanningen till lögn.

Efter Moderskärlek: Vi har hört... Moderskärlek en blandad grupp med par och socionomer träffades i Gävle för att läsa, lyssna på och diskutera Moderskärlek under ledning av Reine Lööf, Folkteatern i Gävle.  Medverkande i Vi har hört... Moderskärlek: Andras de Klerk, Sara Fridholm, Kristoffer Andersson Bong, Max Hebert, Tuva Modér och Cecilia Wilhelmsson.


Premiär!
Lördag 21 juli 14.30
Jorden runt: Ayøtu
En sorgesång om att göra det gjorda ogjort.

av Kristian Hallberg.
Med: Henrik Bergström, Mikaela Hagelberg, Susanne Harju-Jeanty, Mika Oskarsson Kindstrand, Bashar Shahab.
Musik: Olof Oscarson. Sång: Ellinor Sterner.
Ljud: Erland von Heine.
Regi: Stina Oscarson.

I radioteaterns sommarserie jorden runt gör vi idag ett avsteg från den i förväg snitslade rutten. Det är den 21 juli och våra tankar dras medvetet eller omedvetet till Norge. Till Oslo. Till Utøya. För ett år sedan hade den inte hänt.

Kan man göra det gjorda ogjort? Är grundfrågeställningen i Kristian Hallbergs text Ayøtu. Det är en sorgesång för fem röster som med tankens och fantasins hjälp som förträngning eller som hopp återvänder till platsen där det skedde och för en stund får tiden att gå bakåt.


Premiär!
Fredag 27 juli 19.03
Alberte och Jacob
av Cora Sandel.
Översättning: Gun-Britt Sundström.
Dramatisering: Emma Broström.
Med: Anna Carin Henricsson, Peter Viitanen, Jussi Larnö, Veronica Dahlström, Lisbeth Johansson, Anna Harling, Mia Höglund Melin, Ashkan Gohds, Bahador Foladi, Jessica Zandén, Marina Nyström, Stefan Gödike.
Musik: Henrik Rylander.
Regi: Anna Sjövall.

Cora Sandels böcker om Alberte har blivit klassiska - Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte. Den första boken, från 1926, har nu dramatiserats för radio. Där möter vi det nordnorska syskonparet i en miljö där längtan bort är central. Jakob, som är pojke, tillåts att ge sig av, medan Alberte förväntas bli kvar. Hon är ju flicka… Alberte och Jakob är en pjäs om längtan, orättvisor och konventioner.

Cora Sandel, pseudonym för Sara Fabricius, föddes i Kristiania 1880, växte upp i Tromsö och flyttade till Sverige 1921. Hon försökte, men lyckades aldrig etablera sig som konstnär. Hennes författardebut kom sent. Vid 46 års ålder och i samband med skilsmässan från sin svenske make, skulptören Anders Jönsson släpptes boken Alberte och Jakob som kom att bli den första i den klassiska trilogin om Alberte.
(Från SR Göteborg)


Premiär!
Lördag 28 juli 14.30
Pollycino, Lille Tummen
av Gaetano Cappa och Marco Drago.
Övers: Anne Konstenius.
Med: Hugo Emretsson, Leif Andrée, Bengt C.W. Carlsson, Katarina Weidhagen, Mikaela Ramel, Hedvig Lagerkvist, Erik Bolin och som berättaren: Ludvig Josephson.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi och musik: Ludvig Josephson.
Den mycket, mycket fattige fiskaren och hans hustru lever i den mycket, mycket fattiga världsdelens allra fattigaste stad. Paret har ingen möjlighet att försörja de sju sönerna och lurar dem därför ombord på ett fraktfartyg som tar dem till De rikas land. Lille Tummen, den äldste och klokaste av bröderna, har genomskådat planen och vet att de kommer att bli uppätna av Kung Jätte, ägare av De sju mediernas nätverk, så snart de kommer fram. Lille Tummen blir så illa tvungen att tänka ut en plan…

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".